Makanan yang Tidak Boleh Dimakan Mentah

Jakarta - Banyak orang makan makanan mentah dengan pelbagai alasan, seperti diet, tabiat, adat, atau rasa. Sebilangan makanan selamat untuk dimakan mentah, tetapi ada yang sebaliknya. Ini bermaksud, terdapat beberapa jenis makanan yang sama sekali tidak disyorkan untuk dimakan ketika mentah.

Tidak semua makanan boleh dimakan mentah. Sebabnya, beberapa jenis makanan yang dimakan sebelum menjalani proses memasak, boleh mencetuskan masalah kesihatan, salah satunya adalah masalah pencernaan. Jadi, apakah makanan yang tidak boleh dimakan mentah?

Baca juga: Petua Selamat Sekiranya Anda Ingin Makan Makanan Mentah

1. Kentang

Kentang adalah salah satu makanan yang tidak boleh dimakan mentah. Jadi, jangan sekali-kali cuba makan kentang mentah, ok! Sebabnya, kentang mentah boleh membahayakan saluran pencernaan dan menyebabkan masalah pada perut, seperti masalah kembung dan perut gastroenteritis .

Perkara-perkara ini boleh berlaku kerana kandungan kanji dalam kentang sukar untuk dicerna oleh badan. Sekiranya makanan mentah tidak dicerna dengan betul, serangkaian gejala akan muncul. Kentang sendiri adalah makanan yang boleh bertukar menjadi hijau dan mengeluarkan bahan toksik yang disebut solanin di dalam perut.

2. tauge

Makanan seterusnya yang tidak boleh dimakan mentah adalah tauge. Pengambilan tauge secara teratur dapat memberikan banyak manfaat baik bagi tubuh, termasuk meningkatkan pencernaan, menjaga kesihatan jantung dan meningkatkan daya tahan tubuh. Namun, jika dimakan mentah, anda tidak akan pernah menikmati faedah ini.

Tauge adalah sejenis sayur yang tumbuh di tempat yang lembap. Ini secara automatik menjadikan tanaman ini mudah menjadi sarang bakteria, salah satunya adalah bakteria salmonella. Bakteria ini menyebabkan cirit-birit, sakit kepala dan demam. Untuk mengelakkan ini, jangan lupa memasak tauge sebelum dimakan, OK!

Baca juga: Petua Selamat Sekiranya Anda Ingin Makan Makanan Mentah

3. Kacang Merah

Makanan mentah yang tidak boleh dimakan adalah kacang ginjal. Walaupun kaya akan nutrien dan kandungan yang baik, seperti protein, serat, dan antioksidan, jika dimakan mentah, ia akan memberi kesan buruk kepada kesihatan. Biji ginjal yang dimakan mentah boleh menyebabkan masalah pencernaan.

Biji ginjal mentah berkemungkinan terkontaminasi toksin. Biasanya, kacang ginjal mentah mengandungi racun phytohemagglutinin yang akan membuat perut terasa tidak selesa, serta memberi kesan seperti keracunan makanan. Untuk menikmati faedahnya, rebus kacang merah sekurang-kurangnya 10 minit sebelum memakannya.

4. Terung

Sama seperti kentang, terung mentah mempunyai bahan toksik yang disebut solanin , iaitu bahan toksik yang dihasilkan secara semula jadi oleh tumbuhan. Tidak bergurau, apabila dimakan dalam jumlah besar, kandungan toksik ini dapat membuat seseorang diracuni dan mengalami masalah kesihatan yang lain.

5. Ubi kayu

Tahukah anda ubi kayu mentah mengandungi sianida? Makanan mentah ini mengandungi sianida. Walaupun kandungannya kecil, jika dikonsumsi dalam jumlah besar, tidak mustahil sianida akan menjadi racun yang membahayakan tubuh.

6. Sayang

Madu dapat memberikan banyak manfaat yang baik untuk tubuh, jika dimakan ketika masak. Apabila madu dimakan mentah, ia mengandungi grayanotoxin yang memudaratkan badan. Daripada menjadi sihat, anda akan merasa sangat lemah, mual, muntah, darah tinggi, pening, malah kehilangan kesedaran.

Baca juga: 8 Jenis Makanan Lebih Baik Dimakan Mentah

Untuk memastikan apa yang anda boleh dan tidak boleh makan, berbincang terlebih dahulu dengan doktor anda dalam aplikasi , ya! Kerana jika anda salah makan, bukannya sihat, anda sebenarnya akan mengalami masalah kesihatan yang berkaitan dengan organ pencernaan anda.

Rujukan:

Akademi Pemakanan dan Dietetik. Diakses pada tahun 2020. Adakah Pucuk Selamat Dimakan?

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Makanan Mentah Lebih Sihat daripada Makanan Masak?

Pencegahan. Diakses pada tahun 2020. 6 Makanan Mengejutkan yang Anda Tidak Perlu Makan Mentah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found