DKI Memerlukan Sijil Vaksin COVID-19 untuk Aktiviti Awam

“Vaksinasi COVID-19 dilakukan sebagai upaya untuk mencegah penyebaran dan penularan COVID-19. Setelah melakukan vaksinasi terhadap COVID-19, orang ramai akan menerima sijil vaksin COVID-19 sebagai bukti vaksinasi. Di masa depan, sijil vaksin COVID-19 akan digunakan sebagai syarat untuk kegiatan umum di DKI Jakarta. "

, Jakarta - Vaksinasi COVID-19 masih dilakukan. Pelbagai manfaat dapat dirasakan ketika mendapat vaksinasi COVID-19, salah satunya adalah mengurangkan risiko komplikasi berbahaya yang disebabkan oleh COVID-19. Vaksin COVID-19 diberikan kepada orang ramai dalam dua dos. Pemberian dua dos vaksin COVID-19 dianggap dapat membantu tubuh mengoptimumkan sistem ketahanan badan untuk melawan virus korona.

Baca juga: Inilah sebab mengapa mangsa yang selamat COVID-19 hanya dapat vaksin setelah 3 bulan

Setelah melakukan vaksinasi terhadap COVID-19, orang ramai akan menerima sijil untuk vaksin COVID-19. Sijil ini adalah bukti bahawa masyarakat telah memberi vaksin di sebuah pusat kesihatan. Gabenor DKI Jakarta, Anies Baswedan, mengatakan bahwa pada masa akan datang sijil vaksin akan menjadi salah satu syarat untuk menjalankan kegiatan umum di DKI. Orang tidak perlu teragak-agak untuk memberi vaksin terhadap COVID-19 kerana faedahnya cukup baik untuk kesihatan!

Keperluan Aktiviti Awam Sijil Vaksin COVID-19

Pada masa ini, PPKM tahap 4 masih dilanjutkan sehingga 9 Ogos. Kebijakan ini disertai dengan keputusan Pemerintah Provinsi DKI Jakarta untuk mengeluarkan peraturan penggunaan sijil vaksin COVID-19 sebagai syarat untuk kegiatan publik di berbagai sektor bisnis di bawah naungan Kantor Pelancongan.

Senarai aktiviti yang memerlukan syarat sijil vaksin COVID-19 juga telah dicatat dalam Keputusan Badan Pariwisata dan Ekonomi Kreatif DKI Jakarta (Disparekraf) Bilangan 495 tahun 2021 mengenai perluasan PPKM Tahap 4 di Sektor Perniagaan Pelancongan.

Baca juga: Perlu Tahu, Ini Fakta Lengkap Mengenai Vaksin COVID-19

Berikut ini adalah senarai aktiviti yang memerlukan sijil vaksinasi COVID-19 sebagai syarat, iaitu:

  1. Makan di restoran atau kafe.
  2. Mengunjungi salun, pusat membeli-belah, atau pasar (pasar raya).
  3. Lawati hotel yang tidak karantina.
  4. Gunakan pengangkutan awam.
  5. Aktiviti ibadah.

Selain menggunakan sijil vaksinasi COVID-19, orang yang melakukan aktiviti ini juga diharuskan menjalankan protokol kesihatan. Bermula dari memakai topeng, mencuci tangan menggunakan air mengalir atau pembersih tangan, jaga jarak yang selamat, agar tidak ramai.

Bukan hanya pelawat atau tetamu, pegawai dan pekerja yang berada di beberapa lokasi aktiviti ini juga diminta untuk melakukan vaksinasi COVID-19 dan mengehadkan waktu kerja. Dengan ini, diharapkan wabak COVID-19 akan cepat sembuh.

Faedah Lain dari Vaksinasi COVID-19

Vaksinasi COVID-19 dianggap berkesan dalam menangani wabak tersebut. Vaksinasi perlu dilakukan sebagai upaya untuk menyelesaikan pencegahan jangkitan COVID-19 di samping menjalankan protokol kesihatan.

Vaksinasi COVID-19 diberikan dalam proses suntikan 2 peringkat. Tahap pertama adalah memberikan dos pertama vaksin COVID-19. Sementara itu, tahap kedua diberikan dos kedua vaksin COVID-19.

Secara amnya, masa kelewatan untuk memberikan dua dos akan berbeza mengikut jenis vaksin yang diterima. Walau bagaimanapun, tanpa mengira jenis vaksin, semua vaksin COVID-19 dapat memberikan manfaat yang sama.

Jadi, apa faedahnya setelah mendapat vaksin terhadap COVID-19? Mendapatkan vaksin terhadap COVID-19 mengurangkan risiko komplikasi dan kematian akibat COVID-19. Seseorang yang melakukan vaksinasi terhadap COVID-19 juga dianggap bermanfaat dalam memberi perlindungan kepada orang lain di sekelilingnya.

Baca juga: Kesan sampingan vaksin COVID-19 lebih ketara semasa dos kedua?

Tidak ada satu vaksin COVID-19 yang menggunakan strain virus secara langsung. Oleh itu, menjalankan vaksinasi COVID-19 tidak akan menyebabkan penerima vaksin mengalami masalah kesihatan atau COVID-19. Walau bagaimanapun, adalah normal untuk kesan sampingan ringan sebagai tanda bahawa tubuh sedang membangun perlindungan.

Secara amnya, kesan sampingan ringan dari COVID-19 hanya berlangsung beberapa hari. Tidak ada salahnya digunakan dan tanyakan terus kepada doktor anda rawatan yang tepat untuk menangani kesan sampingan kecil kerana vaksin COVID-19. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Faedah Mendapatkan Vaksin COVID-19.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Memahami Bagaimana Vaksin COVID-19 Berfungsi.

Kesihatan Kedua. Diakses pada tahun 2021. Selain memasuki pusat membeli-belah, berikut adalah rangkaian aktiviti di DKI yang memerlukan Sijil Vaksin.

Kompas Dalam Talian. Diakses pada tahun 2021. Bersiap sedia, Sijil Vaksin COVID-19 Menjadi Syarat untuk Kegiatan Awam di Jakarta.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found