Aloe Vera Boleh Menyembuhkan Sakit Gigi dan Gusi, Inilah Faktanya

Jakarta - Aloe vera mempunyai sifat anti-radang dan antibakteria. Tumbuhan ini juga kaya dengan antioksidan. Itulah sebabnya sebilangan orang menggunakan lidah buaya untuk merawat dan melegakan keradangan yang berkaitan dengan sakit gigi, penyakit gusi dan masalah mulut yang lain.

Gel yang keluar dari kepingan daun tanaman lidah buaya mengandungi sebatian kimia yang dapat menghilangkan rasa sakit. Selain itu, tanaman ini mempunyai enam agen antiseptik yang membantu menghalang pertumbuhan kulat, bakteria, dan virus.

Baca juga: Ini adalah Masa yang tepat untuk membawa anak anda ke Doktor Gigi

Kelebihan Aloe Vera sebagai Ubat Sakit Gigi dan Penyakit Gusi

Gel lidah buaya telah lama digunakan untuk menyembuhkan luka bakar dan luka kecil. Sebilangan orang juga menggunakan gel ini untuk membersihkan dan menenangkan gusi. Penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Masyarakat India dan Periodontologi telah menunjukkan bahawa lidah buaya mempunyai antibakteria semula jadi dan dapat memusnahkan kuman yang menyebabkan kerosakan gigi.

Cara menggunakan lidah buaya sebagai ubat sakit gigi adalah dengan menggunakan gel ke kawasan gigi yang sakit, kemudian urut dengan lembut. Lakukan rawatan di rumah ini dengan kerap. Walau bagaimanapun, jika sakit gigi tidak hilang, anda harus menggunakan aplikasinya untuk membuat temu janji dengan doktor gigi di hospital, ya.

Selain digunakan sebagai ubat sakit gigi, kajian tahun 2015 diterbitkan di Jurnal Farmasi dan Sains Bersekutu, mendedahkan bahawa lidah buaya juga bermanfaat untuk merawat penyakit gusi dan masalah mulut lain, seperti:

1. Keradangan gusi (Gingivitis)

Gingivitis adalah penyakit gusi di mana plak terbentuk di gigi. Plak adalah filem melekit yang berlaku secara semula jadi. Walau bagaimanapun, terlalu banyak plak boleh menyebabkan keradangan pada tisu gusi, mengakibatkan gusi berdarah yang menyakitkan.

Rawatan biasanya melibatkan pembersihan gigi profesional untuk menghilangkan plak. Kebersihan mulut yang betul juga dapat mengurangkan keradangan. Di samping itu, penyelidikan menunjukkan bahawa lidah buaya dapat meningkatkan penyembuhan.

Baca juga: Jangan mengabaikannya, ini adalah tanda anda perlu memeriksa gigi anda

2. Periodontitis

Gingivitis yang tidak dirawat boleh berkembang menjadi periodontitis. Bentuk penyakit gusi yang serius ini merosakkan tulang yang menyokong gigi. Gejala serupa dengan radang gusi, tetapi juga termasuk:

  • Ruang baru terbentuk di antara gigi.
  • Nafas berbau.
  • Gigi longgar.
  • Gusi surut.

Rawatan bermula dari prosedur bukan pembedahan seperti penskalaan dan penanaman akar hingga prosedur pembedahan seperti carta tulang. Kehadiran bakteria dalam periodontitis yang memicu tindak balas keradangan, menyebabkan gusi bengkak yang menyakitkan. Kesan gel aloe vera pada poket periodontal mendapati bahawa gel dapat memperbaiki gejala ini kerana sifat antibakteria dan anti-radang.

Baca juga: Inilah Cara Menjaga Kesihatan Pergigian dan Gigi Anak Kecil Anda

3. Masalah Mulut Lain

Kerana sifat antibakteria dan anti-radang, lidah buaya membantu melindungi mulut dari atau memperbaiki masalah mulut yang lain, seperti sariawan, herpes simplex, dan lichen planus. Kerana kemampuannya mengawal bakteria di mulut, penggunaan gel lidah buaya juga dapat mengurangkan jangkitan bakteria yang disebabkan oleh implan gigi.

Itulah penjelasan mengenai faedah lidah buaya sebagai ubat untuk sakit gigi, penyakit gusi, dan masalah mulut yang lain. Walau bagaimanapun, penyelidikan jangka panjang diperlukan untuk menyokong sepenuhnya penggunaan lidah buaya dalam pergigian.

Oleh itu, walaupun lidah buaya menunjukkan hasil yang menjanjikan, sebelum menggunakannya sebagai sebahagian daripada rutin penjagaan gigi harian anda, lebih baik berbincang dengan doktor gigi terlebih dahulu, ya.

Rujukan:
Pergigian Palencia. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Aloe Vera Merawat Penyakit Gusi?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Kelebihan Aloe Vera untuk Gusi Anda.
Jurnal Farmasi dan Sains Bio Sekutu. Diakses pada tahun 2021. Faedah Aloe vera dalam Pergigian.
Jurnal Masyarakat India dan Periodontologi. Diakses pada tahun 2021. Aloe vera: Penyembuh yang menenangkan alam untuk penyakit periodontal.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found