Bukan hanya asal, ini adalah 6 faedah ujian DNA

Jakarta - Adakah anda biasa asid deoksiribonukleik aka DNA? Melalui ujian ini kita dapat mengetahui asal usul, keturunan kita. DNA ini membentuk bahan genetik dalam badan yang diwarisi dari kedua ibu bapa.

Perkara yang perlu digarisbawahi adalah bahawa ujian DNA bukan hanya masalah keturunan. Dalam dunia perubatan, ujian DNA mempunyai beberapa kegunaan. Dari diagnosis gangguan genetik, hingga ujian forensik. Inilah beberapa faedah ujian DNA.

Baca juga: Ketahui Fakta CRISPR, Teknik Penyuntingan DNA Bayi yang Paling Banyak Dibincangkan

1. Menyiasat adanya atau ketiadaan gangguan genetik

Dalam perubatan, faedah ujian DNA dapat digunakan untuk mengenal pasti atau mengesampingkan gangguan genetik tertentu. Ujian ini dapat dilakukan pada bayi hingga dewasa, yang menunjukkan gangguan genetik tertentu, seperti sindrom Down.

2. Ujian Pranatal atau Pra-kelahiran

Manfaat ujian DNA juga dapat mengesan perubahan pada gen bayi yang belum lahir. Ujian DNA jenis ini disyorkan bagi mereka yang bayinya berisiko mengalami kelainan genetik atau kromosom.

3. Memantau Keadaan Bayi yang Baru Lahir

Ujian DNA juga boleh digunakan untuk memantau keadaan bayi baru lahir. Tujuannya jelas, untuk mengetahui atau mengenal pasti kemungkinan berlakunya gangguan genetik, sehingga mereka dapat dirawat lebih awal. Sebagai contoh, setiap bayi di UK diuji untuk melihat apakah ada Sistik Fibrosis. Keadaan ini adalah gangguan genetik yang menyebabkan lendir badan menjadi melekit dan menyekat sejumlah saluran di dalam badan. Salah satunya adalah saluran pernafasan.

Baca juga: Berikut adalah 6 Penyakit yang Disebabkan oleh Genetik

4. Ujian Pra-implantasi

Manfaat ujian DNA juga dapat digunakan untuk pasangan yang menjalani prosedur IVF. Ujian DNA pra-implantasi bertujuan untuk mengesan perubahan keperibadian yang dibentuk oleh teknik tertentu, misalnya persenyawaan in vitro (IVF) atau IVF.

Kemudian, sebahagian kecil telur yang disenyawakan di luar rahim akan diambil untuk diperiksa. Tujuannya adalah untuk memeriksa kelainan genetik tertentu. Selepas itu, embrio (sihat) yang tidak terjejas akan dipindahkan ke rahim ibu. Sekiranya kehamilan berjaya, bayi tidak akan terjejas oleh gangguan genetik yang telah diuji.

5. Ujian Pembawa

Ujian pembawa atau Ujian pembawa digunakan untuk mengenal pasti seseorang yang mempunyai keadaan genetik tertentu, yang mungkin diturunkan kepada keturunannya. Ujian DNA jenis ini sangat berguna bagi pasangan untuk membuat keputusan merancang kehamilan.

Baca juga: Ujian DNA untuk Perancangan Kesihatan yang Tepat

6. Ujian Forensik

Ujian forensik ini menggunakan rangkaian DNA untuk mengenal pasti seseorang untuk tujuan undang-undang. Tidak seperti beberapa ujian DNA di atas. Ujian forensik tidak digunakan untuk menentukan kehadiran atau ketiadaan mutasi gen yang berkaitan dengan penyakit ini.

Ujian DNA dalam bentuk ujian forensik umumnya digunakan untuk menentukan identiti ibu bapa seorang anak. Ia juga dapat digunakan untuk mengenal pasti mayat atau bahagian tubuh mangsa bencana alam, seperti tsunami atau kebakaran.

Kesimpulannya, ujian DNA tidak hanya digunakan untuk mengesan asal usul nenek moyang. Oleh itu, ujian DNA mempunyai banyak kegunaan, terutama dalam dunia perubatan.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai ujian DNA? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Pesakit. Dr Colin Tidy. Diakses pada tahun 2020. Ujian Genetik. Diagnosis dan pemeriksaan pranatal.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Ujian Genetik.
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Ujian Genetik.