Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Profesor Doktor ENT

, Jakarta - Jika suatu hari anda menghadapi masalah di kawasan telinga, doktor biasanya mengesyorkan berjumpa dengan pakar otolaringologi atau dikenali sebagai doktor ENT (Telinga, Hidung, Tekak). Dia adalah doktor profesional yang merawat masalah di sekitar telinga, hidung atau tekak dan bahagian kepala dan leher yang berkaitan.

Pada abad ke-19, doktor mendapati bahawa telinga, hidung, dan tekak berkait rapat dengan sistem saluran badan. Mereka mencipta alat khas untuk melihat lebih dekat kawasan tersebut dan mencari jalan untuk menyelesaikan masalah yang berlaku di sana sehingga kepakaran perubatan baru dilahirkan.

Baca juga: Mula mengalami masalah pendengaran, inilah masa yang tepat untuk pergi ke ENT

Apakah keadaan yang boleh dirawat oleh doktor ENT?

Pakar ENT boleh melakukan pembedahan dan merawat pelbagai keadaan perubatan. Anda mungkin dirujuk ke doktor THT jika anda mempunyai masalah kesihatan berikut:

 • Keadaan telinga, seperti jangkitan, gangguan pendengaran, atau masalah keseimbangan.

 • Masalah hidung seperti alergi, dan sinusitis.

 • Masalah tekak seperti radang amandel, sukar menelan, dan masalah suara.

 • Gangguan tidur seperti berdengkur atau apnea tidur , iaitu ketika saluran udara menjadi sempit atau tersumbat dan mengganggu pernafasan semasa tidur.

 • Jangkitan atau ketumbuhan (barah atau tidak) di kepala atau leher.

Baca juga: Adakah Sinusitis Selalu Perlu Dikendalikan?

Bagaimana Doktor ENT Dilatih?

Pakar ENT dikehendaki mengambil pendidikan selama 4 tahun untuk mendapatkan pendidikan pengamal am. Kemudian, mereka diwajibkan mengikuti latihan khas sekurang-kurangnya 5 tahun. Akhirnya, mereka lulus peperiksaan untuk disahkan oleh Persatuan Doktor Indonesia.

Beberapa pakar ENT juga menerima latihan 1 atau 2 tahun dalam bidang kepakaran, seperti:

 • Alahan. Doktor-doktor ini merawat alahan persekitaran (seperti debunga atau bulu haiwan peliharaan) dengan ubat-ubatan atau satu siri suntikan yang disebut imunologi. Mereka dapat membantu seseorang untuk mengetahui sama ada dia mempunyai alahan makanan atau tidak.

 • Pembedahan Muka dan Rekonstruktif. Doktor ini boleh melakukan pembedahan kosmetik seperti pembedahan pembuangan muka dan hidung. Mereka membantu orang yang penampilannya berubah akibat kemalangan atau kerana cacat lahir yang perlu diperbaiki.

 • Kepala dan Leher. Sekiranya anda mempunyai tumor di hidung, sinus, mulut, tekak, kotak suara, atau esofagus atas, pakar ini dapat mengatasi masalah tersebut.

 • Laringologi: Doktor ini akan merawat penyakit dan kecederaan yang mempengaruhi kotak suara (laring) dan pita suara. Mereka juga membantu mendiagnosis dan merawat masalah menelan.

 • Otologi dan Neurotologi: Sekiranya anda mempunyai masalah dengan telinga anda, pakar ini dapat membantu. Mereka merawat keadaan seperti jangkitan, pendengaran, pening, dan berdering atau berdengung di telinga (tinnitus).

 • Pediatrik THT: Kanak-kanak itu mungkin tidak dapat memberitahu doktornya apa yang mengganggunya. Pakar ENT Pediatrik dilatih khas untuk merawat kanak-kanak, dan mereka mempunyai alat dan bilik peperiksaan yang dirancang untuk membuat anak selesa dengan peperiksaan dan rawatan. Masalah biasa termasuk jangkitan telinga, radang amandel, asma, dan alahan. Pakar ENT pediatrik juga merawat kanak-kanak dengan kecacatan kelahiran di kepala dan leher. Mereka dapat membantu mengetahui sama ada anak anda mempunyai masalah pertuturan atau bahasa.

 • Rhinologi: Doktor ini memberi tumpuan kepada hidung dan sinus. Mereka merawat sinusitis, pendarahan hidung, kehilangan bau, kesesakan hidung, dan pertumbuhan yang tidak biasa.

 • Masalah Tidur Beberapa doktor ENT merawat gangguan tidur yang melibatkan pernafasan, seperti berdengkur atau masalah pernafasan apnea tidur . Doktor boleh memeriksa keadaan semasa anda tidur untuk melihat masalah pernafasan yang berlaku semasa tidur.

Baca juga: Apa yang Terjadi Ketika Pecah Gendang Telinga?

Ada masalah dengan masalah di telinga, hidung, atau tekak yang tidak sembuh? Inilah masanya untuk anda berjumpa doktor untuk mendapatkan pertolongan. Sekarang anda boleh membuat temu janji dengan doktor ENT melalui . Praktikal bukan? Anda juga boleh muat turun permohonan hello c sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found