Inilah Cara Mengatasi Kecederaan Tulang Kering

, Jakarta - Kecederaan pada serpihan tulang kering atau tulang kering adalah salah satu keluhan yang sering berlaku di kalangan atlet. Biasanya keadaan ini sering dialami oleh pelari jarak jauh, bola, bola keranjang, bola sepak, dan sukan lain. Anda akan mengalami kesakitan pada tulang shinbone atau tibia yang merupakan kaki bawah depan.

Walaupun biasa dialami oleh atlet, kecederaan ini dapat mempengaruhi kumpulan lain, terutama mereka yang bersenam terlalu keras. Latihan yang berat ini boleh mengakibatkan tekanan berulang pada tulang kering dan tisu penghubung. Akibatnya, tisu anggota bawah menjadi rosak.

Persoalannya, bagaimana menangani kecederaan pada tulang kering?

Baca juga: Kecederaan Semula Jadi, Inilah Cara Meningkatkan Fungsi Tulang Kering

Cara Mengatasi Kecederaan Tulang Kering

Ingin tahu bagaimana merawat kecederaan pada tulang kering? Nah, kecederaan yang satu ini dapat diatasi dengan rawatan di rumah. Secara amnya, kecederaan pada tulang kering sembuh dalam beberapa minggu. Rawatannya mudah, biasanya doktor akan menyarankan untuk berehat dari aktiviti atau sukan yang berat.

Terutama aktiviti yang melibatkan tekanan pada tulang kering (sekurang-kurangnya selama dua minggu). Baiklah, dengan rehat diharapkan rasa sakit yang menyerangnya secara beransur-ansur akan hilang.

Selain berehat, cara mengatasi kecederaan pada tulang kering juga boleh dengan memampatkan bahagian yang terasa sakit. Lebih baik jika anda menggunakan pek ais selama 10-15 minit (4-8 kali sehari). Tindakan ini diharapkan dapat membantu menghilangkan rasa sakit dan bengkak pada tulang kering.

Terdapat beberapa perkara yang perlu diperhatikan bagi mereka yang mengalami kecederaan pada tulang kering. Cuba elakkan HARM ( panas, alkohol, berlari, dan mengurut ) pada beberapa hari pertama selepas kecederaan. Sebabnya, perkara ini adalah faktor yang dapat meningkatkan bekalan darah ke kawasan yang cedera. Ini boleh menyebabkan keradangan lebih banyak.

Terakhir, cara mengatasi kecederaan pada tulang kering juga boleh dilakukan dengan mengambil ubat penghilang rasa sakit di kaunter. Contohnya, ubat anti-radang parasetamol atau bukan steroid seperti voltaren atau nurofen. Walau bagaimanapun, untuk lebih selamat dan berkesan, anda harus meminta nasihat doktor untuk memilih ubat yang akan anda ambil.

Nah, apabila rasa sakit sudah mulai reda, maka anda boleh memulakan aktiviti fizikal atau sukan lagi. Walau bagaimanapun, lakukan secara beransur-ansur. Ringkasnya, jangan segera melakukan aktiviti fizikal dalam masa yang lama dan sukar.

Baca juga: Pergerakan dan Peralatan Sukan yang Mencetuskan Kecederaan

Perkara yang perlu diingat, berjumpa doktor dengan segera sekiranya kecederaannya tidak bertambah baik atau jika sakit berulang. Tujuannya adalah untuk mendapatkan rawatan yang tepat untuk mengelakkan masalah tulang yang lebih serius.

Nah, kenapa anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui permohonannya . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Dari Sakit hingga Bengkak

Kecederaan yang sering dialami oleh pencinta sukan berlaku di bawah kaki depan. Gejala boleh muncul semasa atau selepas bersenam. Jadi, berikut adalah gejala yang perlu diperhatikan:

  • Terdapat kesakitan di kedua-dua tulang kering.
  • Terdapat rasa sakit pada tulang kering. Pada mulanya rasa sakit ini dapat hilang setelah berhenti bersenam, tetapi akan kembali menyebabkan patah tulang akibat tekanan pada kaki.
  • Rasa sakit akan bertambah teruk ketika menaiki tangga.
  • Sebilangan orang mungkin mengalami pembengkakan ringan di sekitar tibia.
  • Kaki bawah sedikit bengkak.

Baca juga: 9 Kecederaan Sukan Paling Lazim

Bagi anda atau ahli keluarga yang mempunyai keluhan kesihatan, anda boleh menghubungi hospital pilihan anda. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital.Rujukan:
Perkhidmatan Kesihatan Nasional - UK. Diakses 2020. Shin Splints.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit dan Keadaan. Shin Splints. Pesakit. Diakses pada tahun 2020. Shin Splints.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found