Sebab-sebab Patah tulang belakang boleh menyebabkan lumpuh

, Jakarta - Fraktur tulang belakang adalah salah satu kecederaan yang boleh berlaku pada saraf tunjang. Kecederaan saraf tunjang adalah keadaan yang berlaku kerana kerosakan atau gangguan pada saraf yang terletak di saluran tulang belakang. Keadaan ini biasanya berlaku kerana terdapat kerosakan pada tisu, bantal, tulang, atau saraf tunjang itu sendiri. Fraktur tulang belakang dikatakan menyebabkan seseorang mengalami lumpuh. Benarkah?

Kecederaan saraf tunjang boleh berlaku akibat pergeseran, patah tulang, atau keseleo di tulang belakang. Ada beberapa faktor yang dapat menyebabkan hal ini terjadi, mulai dari kemalangan, bersenam, dan mengalami kekerasan fizikal. Selain itu, patah tulang belakang juga boleh terjadi kerana keadaan kesihatan tertentu yang dapat melemahkan tulang, seperti osteoporosis, barah tulang, dan tumor tulang belakang.

Baca juga: Jangan panik, ini adalah pertolongan pertama untuk patah tulang

Kecederaan pada tulang belakang atau saraf tunjang boleh membahayakan. Kerana, saraf tunjang mempunyai peranan yang sangat penting dalam menghantar isyarat dari otak ke seluruh badan, dan sebaliknya. Lumpuh akibat kecederaan saraf tunjang berlaku kerana proses menghantar isyarat ini. Keadaan ini boleh menyebabkan kehilangan sensor motor dan kawalan pergerakan, yang boleh menyebabkan lumpuh. Apabila seseorang mengalami gangguan ini, rawatan dan rawatan mesti dilakukan dengan segera. Jadi keadaan ini tidak akan berkembang dan dapat mempercepat tempoh pemulihan. Penundaan rawatan juga boleh memperburuk keadaan dan mengakibatkan komplikasi.

Patah tulang belakang dan Lumpuh

Berita buruknya ialah patah tulang belakang adalah keadaan yang sangat berbahaya dan tidak boleh dipandang ringan. Ini kerana satu patah tulang belakang dapat meningkatkan risiko patah tulang belakang yang lain. Lama kelamaan, patah tulang belakang juga boleh merebak menjadi keadaan yang lebih teruk. Apabila lebih daripada satu vertebra patah, susunan vertebra dapat terganggu dan menyebabkan bahagian tersebut membengkok ke depan.

Baca juga: Hati-hati, 4 Faktor Ini Yang Meningkatkan Risiko Kecederaan Saraf Tulang Belakang

Sebenarnya, patah tulang belakang, serta kerosakan saraf tulang belakang boleh menjadi pencetus kelumpuhan. Ia berlaku kerana kehilangan kemampuan deria badan dan kawalan pergerakan. Gejala kehilangan keupayaan deria dan kawalan pergerakan yang berlaku kerana kecederaan atau patah tulang belakang saraf terbahagi kepada 3 kategori. Ada apa-apa?

1. Tetraplegia atau Quadriplegia

Kelumpuhan akibat patah tulang belakang boleh berlaku di kedua lengan atau kedua kaki, tahap ini disebut tetraplegia atau quadriplegia. Selain menyebabkan kelumpuhan di bahagian badan, kecederaan pada saraf tunjang juga dapat menyebabkan penderita mengalami kesukaran bernafas. Dalam beberapa keadaan, penghidap penyakit ini mungkin memerlukan alat pernafasan. Ini berlaku kerana kelumpuhan juga boleh mempengaruhi otot-otot di dada.

2. Paraplegia

Pada peringkat ini, kelumpuhan boleh berlaku di bahagian bawah badan. Secara amnya, pada tahap lumpuh lumpuh berlaku pada kedua kaki.

Baca juga: Bukan Hanya Cedera Saraf Tulang Belakang, Inilah 8 Punca Paraplegia Lain

3. Triplegia

Pada tahap ini, kelumpuhan boleh berlaku di sekurang-kurangnya tiga bahagian badan, iaitu kelumpuhan yang menyebabkan hilangnya kawalan kedua-dua kaki dan satu lengan. Sebagai tambahan kepada gejala ini, sebenarnya setiap orang menunjukkan gejala yang berbeza ketika mengalami kecederaan ini. Gejala biasanya bergantung pada lokasi kecederaan dan tahap keparahan keadaan.

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya! Lebih mudah menghubungi doktor melalui ciri tersebut Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Kirimkan aduan mengenai masalah kesihatan, dapatkan cadangan untuk membeli ubat dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found