Kenali Gejala Retardasi Mental

, Jakarta - Kerencatan mental atau lebih dikenali sebagai keterbelakangan mental adalah keadaan di mana seseorang mempunyai kecerdasan atau kemampuan mental di bawah purata dan tidak mempunyai kemahiran dalam menjalankan kehidupan seharian. Orang yang mengalami keterbelakangan mental masih dapat mempelajari kemahiran baru, tetapi mereka akan mempelajarinya lebih perlahan daripada orang biasa. Terdapat pelbagai faktor yang menyebabkan keterbelakangan mental, seperti:

Baca juga: Si Kecil Mempunyai Kerencatan Mental, Ibu Lakukan Ini

 • Keadaan genetik, seperti sindrom Down dan sindrom X rapuh.

 • Gangguan kehamilan kerana pengambilan alkohol, penggunaan ubat-ubatan, kekurangan nutrisi, dan jangkitan tertentu yang boleh mengganggu perkembangan otak janin.

 • Masalah semasa bersalin, seperti kekurangan oksigen atau kelahiran pramatang

 • Ibu yang mengalami keadaan seperti meningitis, batuk rejan, atau campak semasa mengandung boleh menyebabkan kecacatan intelektual.

 • Kecederaan kepala yang teruk, hampir lemas, jangkitan di otak, dan pendedahan kepada bahan toksik, seperti plumbum.

Gejala Retardasi Mental

Gejala keterbelakangan mental boleh berbeza bagi setiap kanak-kanak. Gejala ini berbeza-beza berdasarkan tahap kecacatan yang dialami. Berikut adalah simptom keterbelakangan mental yang biasa:

 • Duduk, merangkak, atau berjalan lebih perlahan daripada kanak-kanak lain

 • Mempunyai masalah belajar bercakap atau menghadapi masalah untuk bercakap dengan jelas

 • Mengalami masalah ingatan

 • Tidak dapat memahami akibat tindakan

 • Tidak dapat berfikir secara logik

 • Tingkah laku kekanak-kanakan yang tidak sesuai dengan usia anak

 • Kurang rasa ingin tahu

 • Kesukaran belajar

 • Mempunyai IQ di bawah 70

 • Sukar untuk menjalani kehidupan yang normal kerana sukar untuk berkomunikasi, menjaga diri sendiri, atau berinteraksi dengan orang lain

Rawatan untuk Orang yang mengalami Kelambatan Mental

Kanak-kanak yang terencat akal mungkin perlu menjalani kaunseling secara berkala untuk belajar mengatasi keterbelakangan mereka. Perkhidmatan kaunseling biasanya dapat disesuaikan mengikut keperluan penderita. Rawatan boleh merangkumi terapi tingkah laku, terapi pekerjaan, kaunseling, dan dalam beberapa kes, ubat-ubatan. Anak-anak yang sudah memasuki usia sekolah juga boleh dihantar ke sekolah khas yang sudah tersebar luas di pelbagai wilayah.

Baca juga: Gangguan Mental Boleh Dilihat Sejak Kanak-kanak, Benarkah?

Matlamat utama penjagaan adalah untuk membantu kanak-kanak mencapai potensi penuh dari segi pendidikan, kemahiran sosial dan kemahiran hidup.

Jadi, apa yang boleh dilakukan oleh ibu bapa?

Baiklah, bagi ibu bapa yang mempunyai anak yang mengalami keterbelakangan mental harus tetap sabar dan terus menyokong perkembangan anak-anak. Ibu bapa perlu mempelajari perkara-perkara yang berkaitan dengan keadaan kecacatan intelektual. Di samping itu, ibu bapa juga perlu mendorong kebebasan anak-anak dengan membiarkan mereka mencuba perkara baru dan melakukan perkara sendiri.

Bimbing mereka ketika mereka memerlukannya dan berikan maklum balas positif ketika anak melakukan sesuatu dengan baik atau menguasai sesuatu yang baru. Libatkan anak anda dalam aktiviti berkumpulan, seperti mengikuti kelas seni atau menyertai Boy Scouts untuk membina kemahiran sosial.

Ibu bapa juga perlu berhubung dengan guru untuk mengikuti perkembangan anak mereka dan memperkuatkan apa yang anak mereka pelajari di sekolah melalui latihan di rumah. Kenali ibu bapa kanak-kanak lain yang mempunyai masalah intelektual. Kerana, ibu bapa dengan anak-anak terencat akal yang lain dapat menjadi sumber nasihat dan sokongan emosi.

Adakah keterbelakangan mental dapat dicegah?

Mencegah keterbelakangan mental sama seperti mengelakkan faktor-faktor yang menyebabkannya. Sebagai contoh, wanita hamil yang mengambil alkohol atau dadah mempunyai peluang yang tinggi untuk melahirkan anak-anak yang mengalami keterbelakangan mental, jadi mengelakkan alkohol dan ubat-ubatan adalah cara untuk mencegahnya. Selain itu, melakukan perawatan pranatal, mengambil vitamin pranatal, dan memvaksinasi penyakit berjangkit tertentu juga dapat mengurangi risiko melahirkan anak dengan keterbelakangan mental.

Dalam keluarga yang mempunyai sejarah gangguan genetik, ujian genetik mungkin disarankan sebelum pembuahan. Ujian tertentu, seperti ultrasound dan amniosentesis juga boleh dilakukan semasa kehamilan untuk mencari masalah yang berkaitan dengan kecacatan intelektual. Walaupun ujian ini dapat mengenal pasti masalah sebelum kelahiran, mereka tidak dapat mengubati atau memperbaikinya.

Baca juga: Kesan Negatif Media Sosial terhadap Kesihatan Mental

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai keterbelakangan mental, hanya berbincang dengan ahli psikologi untuk mengetahui lebih lanjut! Klik sahaja Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found