5 Makanan Sihat untuk Merawat Kanser Prostat

Jakarta - Untuk setiap aduan penyakit, perubahan gaya hidup dan diet akan sangat membantu proses penyembuhan. Pada barah yang sukar dikesan seperti barah prostat, terdapat beberapa jenis makanan sihat yang sangat disyorkan kerana ia membantu melambatkan penyebaran barah.

Tinjauan 67 kajian yang diterbitkan dalam Journal of Oncology and Cancer Case Reports, mendapati bahawa diet yang kaya dengan tomato boleh membantu mengatasi masalah pundi kencing. Berikut adalah 5 makanan sihat untuk barah prostat.

  1. Teh hijau

Bukan rahsia lagi bahawa teh hijau adalah tumbuhan yang sangat kaya dengan khasiatnya. Termasuk untuk membantu menyembuhkan barah prostat. Kajian 2014 dari Institut Kesihatan Nasional Amerika Syarikat menunjukkan faedah teh hijau dan teh hitam untuk lelaki yang meminumnya setiap hari selama 12 minggu. Kajian menunjukkan bahawa lelaki yang mengambilnya mengalami peningkatan dalam kualiti hidup mereka hanya dalam enam minggu. Minuman teh hijau meningkatkan aliran air kencing dan mengurangkan keradangan urologi.

(Baca juga: Teh atau Kopi, Yang Lebih Sihat)

  1. Tomato

Manfaat tomato berkaitan dengan kesihatan prostat telah diketahui selama bertahun-tahun. Ini kerana tomato kaya dengan lycopene, nutrien yang menjadikan tomato kelihatan merah. Lycopene juga terdapat dalam tembikai dan aprikot.

  1. Kacang soya

Negara dengan pengambilan soya yang tinggi (kebanyakannya di Asia) cenderung mempunyai kadar kanser prostat yang jauh lebih rendah. Keledai terbukti dapat mengurangkan risiko barah prostat apabila dimakan dalam jumlah besar. Pengambilan soya juga sangat berkesan untuk mencegah barah prostat daripada kembali. Manfaat yang sama juga terdapat dalam pelbagai kekacang lain seperti kacang buncis dan lentil.

  1. Brokoli

Ini bukan berita baru jika sayur-sayuran hijau baik untuk mengelakkan masalah kesihatan. Sayuran hijau seperti brokoli juga baik untuk menjaga kesihatan prostat. Selain brokoli, kangkung, kubis, dan tauge mengandung sebatian sulforaphane yang dapat melawan barah, terutama kanser prostat lanjut.

  1. Jus delima

Menurut beberapa kajian, pengambilan jus delima dalam jumlah kecil setiap hari dapat memperlambat perkembangan barah prostat. Satu kajian yang menguji 48 lelaki yang telah menjalani pembedahan dan radiasi untuk merawat barah prostat, mendapati bahawa lelaki yang meminum jus delima mengalami pertumbuhan antigen spesifik prostat empat kali lebih lambat.

(Baca juga: 4 Makanan Super Diperlukan Lelaki)

Adakah anda tahu makanan sihat apa yang baik untuk merawat barah prostat? Rancang diet sihat anda sekarang sambil masih membincangkannya dengan doktor anda. Anda juga boleh bertanya terus kepada pelbagai doktor pakar melalui aplikasi tersebut masa lalu Panggilan Suara / Video dan Berbual . Di samping itu, di , anda juga boleh membeli ubat dan vitamin yang dapat dihantar terus ke destinasi anda dalam masa satu jam. Pemeriksaan makmal juga boleh dilakukan tanpa perlu keluar rumah, sesungguhnya. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found