9 Manfaat Senaman untuk Kesihatan Otak

, Jakarta - Sukan diketahui sangat baik untuk kesihatan, ia juga dapat membentuk tubuh agar lebih cantik. Bukan hanya kesihatan tubuh, senaman juga dapat meningkatkan kesihatan otak, kerana peningkatan aliran darah ke organ-organ ini. Bukan hanya itu, semasa latihan, metabolisme glukosa dan lemak berlaku sebagai pengambilan nutrien ke otak. Ketahui lebih lanjut mengenai faedah latihan untuk kesihatan otak:

Baca juga: Jaga kesihatan otak, ini adalah perbezaan antara radang otak dan abses otak

  • Merangsang Pertumbuhan Otak

Seiring bertambahnya usia, tisu otak menyusut. Bukan hanya itu, sel dan tisu otak akan terbentuk dengan lebih perlahan. Dengan melakukan senaman secara teratur, aktiviti ini dapat membantu tubuh dalam memperlambat kematian sel-sel otak, sehingga memanjangkan usia otak. Ini boleh berlaku kerana aliran darah ke otak memberikan bekalan oksigen, sehingga otak dapat memaksimumkan kinerjanya.

  • Meningkatkan Kebolehan Kognitif Otak

Otak adalah pusat semua sistem di dalam badan. Sekiranya organ ini sihat, kesihatan badan dan mental akan terjaga. Otak mempunyai fungsi kognitif, iaitu mengatur fokus dan berfikir. Dengan bersenam, anda akan menghadapi risiko penurunan fungsi dan ingatan intelektual yang lebih rendah.

  • Meningkatkan Tahap Kecerdasan

Perlu diingat bahawa otak yang sihat dipengaruhi oleh bekalan oksigen yang lancar. Dengan bersenam, peredaran darah ke otak akan lebih lancar, sehingga kecerdasan dapat meningkat.

  • Meningkatkan Kreativiti

Dengan bersenam, endorfin yang dihasilkan oleh kelenjar di bahagian bawah otak akan meningkat. Hormon ini akan memberikan rasa senang dan selesa, sehingga otak dapat berfikir dan meningkatkan kreativiti.

Baca juga: 5 Makanan Yang Berbahaya untuk Kesihatan Otak

  • Tingkatkan Konsentrasi dan Fokus

Bukan hanya dapat meningkatkan keupayaan untuk berkonsentrasi dan fokus, melakukan senaman secara teratur juga dapat mengatasi ADHD. Gangguan Hiperkinetik Kekurangan Perhatian ). Ini boleh berlaku kerana pembentukan neuron baru dan interkoneksi yang lebih padat antara sel-sel neuron di otak. Dalam kes ini, anda boleh melakukan sukan seperti yoga, berjoging, atau berbasikal.

  • Mengatasi Kemurungan

Bersenam dapat memicu tubuh untuk menghasilkan hormon serotonin dan dopamin, yang merupakan hormon yang berperanan penting dalam membentuk mood yang lebih bahagia. Dengan cara itu, anda akan mengelakkan kemurungan atau kegelisahan kerana sesuatu.

  • Menguruskan Tekanan

Bersenam secara teratur boleh menghalang pembentukan hormon kortisol atau hormon stres. Ini akan menjadikan anda berfikir dengan lebih jelas. Bukan hanya itu, senaman secara teratur juga dapat membantu otak dalam menghasilkan sel saraf baru untuk menggantikan sel saraf yang rosak akibat tekanan.

  • Menyelaraskan Bekalan BDNF

BDNF adalah bahan kimia aktif di otak yang dapat merangsang pertumbuhan sel otak. Dengan melakukan senaman secara berkala, bahan kimia aktif ini akan menjadi lebih aktif, jadi anda tidak mudah pusing.

  • Meningkatkan Kepekaan terhadap Hormon Insulin

Semasa makan, tubuh akan mengubah sebahagian besar makanan menjadi gula darah sebagai bahan bakar untuk tubuh, termasuk otak. Hormon insulin itu sendiri diperlukan agar glukosa dapat diserap dengan sempurna ke dalam sel otak. Sekiranya sel otak dibanjiri glukosa, ia akan mempengaruhi ingatan dan cara berfikir seseorang. Dengan senaman yang teratur, sensitiviti insulin akan dirangsang, sehingga dapat bermanfaat dalam menstabilkan gula darah.

Baca juga: Pengambilan 3 makanan ini untuk mengekalkan fungsi otak

Sekiranya anda mempunyai sejumlah masalah kesihatan, berbincang terlebih dahulu dengan doktor dalam permohonannya untuk menentukan sukan apa yang sesuai untuk anda. Jangan terlalu memaksakan kemampuan anda, jika anda melakukannya, bukannya sihat, anda akan mengalami masalah kesihatan yang lain.

Rujukan:
Sekolah Perubatan Harvard. Diakses pada tahun 2019. Latihan Berkala Mengubah Otak untuk Meningkatkan Ingatan, Kemahiran Berfikir.
Yang Sihat. Diakses pada tahun 2019. 6 Cara Latihan Menjadikan Otak Anda Lebih Baik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found