Keseleo tidak diurut, segera bawa ke doktor

, Jakarta - Keseleo atau lebih dikenali sebagai keseleo adalah masalah kesihatan yang biasa. Biasanya, seseorang boleh terseliuh jika kakinya berpusing secara tidak sengaja semasa berjalan, tetapi keadaan ini lebih biasa semasa bersukan. Bahagian badan yang paling kerap terkena keseleo adalah kaki. Selain sakit kaki, kaki yang terseliuh tidak dapat digunakan untuk aktiviti biasa.

Baca juga: Keseleo Semasa Bersenam, Inilah Cara Mengatasinya

Sebilangan besar orang Indonesia akan pergi ke tukang urut jika kaki mereka terseliuh. Tetapi anda tahu, mengatasi keseleo dengan diurut sebenarnya berisiko memperburuk keadaan. Oleh itu, keseleo harus dirawat oleh profesional, seperti doktor ortopedik. Ayuh, lihat penjelasannya di sini.

Keseleo boleh terjadi kerana aktiviti fizikal yang berlebihan, sehingga otot akhirnya menjadi meradang, koyak, dan bengkak. Semasa keseleo, ligamen (tisu penghubung) diregangkan melebihi hadnya, akhirnya terkoyak sebahagiannya. Atau regangan juga boleh berlaku pada otot dan tendon (tisu penghubung yang menghubungkan otot ke tulang), menyebabkan keradangan. Keseleo biasanya terjadi di pergelangan tangan, pergelangan kaki, dan buku lali. Secara amnya, gejala keseleo yang akan dialami penderita termasuk pembengkakan, sakit, dan kemerahan pada kulit. Keadaan ini tentunya akan mengganggu fungsi bahagian badan yang terseliuh.

Sebab-sebab Keseleo Perlu Dirawat oleh Doktor

Dari beberapa pilihan rawatan yang ada, banyak orang lebih suka urut untuk merawat kaki yang terseliuh. Kaki yang terseliuh tidak boleh diurut secara sembarangan. Sebenarnya, dalam beberapa kes keseleo atau keseleo, urut tidak digalakkan sama sekali. Sebabnya, jika urut itu salah, ia mungkin bertambah teruk.

Jadi, boleh disusun? Dalam dunia perubatan, kaedah rawatan ini sebenarnya tidak digalakkan, kerana apabila ada trauma pada otot, ligamen atau tendon, urut hanya akan memperburuk keadaan trauma dan keradangan yang terjadi.

Baca juga: Jangan ambil ringan, keseleo boleh membawa maut

Cara Merawat Keseleo Kaki oleh Doktor

Untuk merawat kaki yang terseliuh, prosedur rawatan berikut akan dilakukan oleh doktor:

  • Pertama, doktor akan memeriksa keadaan kaki atau bahagian badan yang terseliuh. Semasa rawatan, doktor juga akan menasihati anda untuk merehatkan bahagian badan yang terseliuh sebentar. Kerana, aktiviti berlebihan di bahagian yang terseliuh dapat membuat keadaan menjadi lebih buruk, misalnya ligamen yang koyak dapat menjadi lebih buruk.

  • Selepas itu, doktor juga boleh memberikan kompres sejuk untuk melegakan bengkak. Apabila cedera, saluran darah dapat robek dan kandungannya bocor ke tisu sekitarnya, menyebabkan pembengkakan. Saluran darah juga dapat melebar sebagai reaksi keradangan. Nah, dengan memberikan paket ais, saluran darah yang melebar dapat disempitkan lagi, sehingga pembengkakan dapat dikurangkan. Doktor akan memampatkan bahagian badan yang terseliuh selama lebih kurang 20 minit. Kompres sejuk tidak boleh terlalu lama, kerana boleh mengganggu aliran darah.

  • Selanjutnya, kaki yang terseliuh akan ditekan dan dibalut dengan pembalut elastik yang juga dapat membantu mengurangkan pembengkakan. Walau bagaimanapun, doktor tidak akan membalutnya terlalu ketat sehingga aliran darah tidak tersekat yang sebenarnya boleh menghalang proses penyembuhan.

  • Doktor juga akan mencadangkan mengangkat bahagian keseleo lebih tinggi daripada jantung. Contohnya, jika kaki anda terseliuh, anda boleh menopang kaki anda dengan bantal, hingga tahap di atas jantung anda untuk mengurangkan bengkak.

Setelah dirawat oleh doktor, bengkak biasanya akan bertambah baik dalam 3-5 hari. Mengenai pengambilan ubat penahan sakit, ada beberapa pendapat bahawa ubat ini sebenarnya akan menghalang proses penyembuhan keseleo secara semula jadi. Ini kerana keradangan sebenarnya adalah reaksi semula jadi tubuh terhadap proses penyembuhan itu sendiri.

Baca juga: 3 Jenis Keseleo Berdasarkan Keparahan

Oleh itu, jika anda mengalami keseleo, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Untuk menjalankan pemeriksaan yang berkaitan dengan masalah kesihatan yang anda alami, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda melalui . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play sebagai teman penolong untuk menjaga kesihatan keluarga anda.

Rujukan:
NCBI. Diakses pada tahun 2019. Keseleo pergelangan kaki akut: pendekatan konservatif atau pembedahan?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found