kontrasepsi hormon, kenaikan berat badan selepas melahirkan, masalah berat badan selepas melahirkan, kontrasepsi hormon

Jakarta - Pernahkah anda mendengar mitos bahawa suntikan kawalan kelahiran atau pil kawalan kelahiran dapat membuat anda bertambah berat badan? Akibatnya, banyak wanita sudah takut untuk menambah berat badan tanpa mengetahui fakta. Untuk mengetahui sama ada benar atau tidak, mari lihat penjelasan berikut!

Jenis Kontraseptif Hormonal

Pil kawalan kelahiran dan alat kawalan kelahiran suntikan adalah dua daripada banyak kontraseptif hormon. Sebagai tambahan kepada kedua-duanya, terdapat IUD hormon (pil kontraseptif) dan implan (implan KB). Walaupun kedua-duanya bersifat hormon, IUD dan implan mempunyai keberkesanan yang lebih tinggi dan mampu melindungi lebih lama, sehingga 10 tahun

Bagaimana Kontraseptif Hormonal Berfungsi

Secara amnya, kontraseptif hormon mengandungi hormon estrogen dan progestin. Hormon ini adalah hormon tiruan atau steroid sintetik. Terdapat juga kontraseptif hormon yang mengandungi progestin hanya kerana penambahan estrogen ke dalam badan meningkatkan risiko masalah kesihatan. Ibu yang menyusui juga disarankan menggunakan alat kontraseptif yang hanya mengandungi progestin agar tidak menghalang pengeluaran susu ibu. Cara kontrasepsi hormon adalah seperti berikut:

  • Mencegah ovulasi (proses melepaskan telur matang dari ovari) sehingga tidak ada proses persenyawaan jika sperma memasuki rahim.
  • Mencegah persenyawaan dengan mengubah sifat cairan vagina sehingga dapat mencegah sperma sampai ke rahim dan tidak dapat memenuhi telur.

Kesan pada Berat

Setiap wanita mempunyai reaksi berbeza terhadap kontrasepsi hormon. Walau bagaimanapun, secara amnya tidak ada kesan antara pil kawalan kelahiran dan kenaikan berat badan. Perubahan berat badan secara amnya berlaku secara semula jadi dengan usia dan perubahan keadaan persekitaran. Sebagai contoh, peralihan dari makanan tradisional ke makanan segera yang tinggi lemak, tinggi kalori, dan rendah serat adalah salah satu bentuk keadaan persekitaran yang berubah.

Bagi pengguna alat kontraseptif suntikan progestin, kenaikan berat badan mungkin berlaku. Peningkatan berat badan adalah kira-kira 1-2 kilogram per tahun semasa menggunakan alat kawalan kelahiran suntikan, tetapi kenaikan ini juga boleh menjadi berat badan normal seiring bertambahnya usia.

wanita yang berat badan berlebihan berpotensi untuk menambah lebih dari 2 kilogram setiap tahun. Sebaliknya, ada juga wanita yang berat badannya berkurang atau tidak ada perubahan sama sekali. Sekiranya terdapat wanita yang mengalami kenaikan berat badan ketika menggunakan kontraseptif hormon, ada kemungkinan ini disebabkan oleh faktor dalaman dan luaran.

Faktor dalaman boleh menjadi sejarah keluarga obesiti, sementara faktor luaran adalah kandungan hormon dalam kontraseptif.

Penggunaan alat kontraseptif hormon dengan kadar estrogen yang tinggi boleh menyebabkan pemendapan lemak dalam tisu badan. Sementara itu, hormon progesteron dapat merangsang pusat kawalan selera makan di hipotalamus yang menyebabkan akseptor makan lebih banyak daripada biasa. Progesteron memudahkan pengumpulan karbohidrat dan gula menjadi lemak. Namun, jangan risau, wanita Asia pada umumnya tidak menambah berat badan ketika menggunakan alat kawalan kelahiran suntikan.

Supaya berat badan tidak terus meningkat

Dari penjelasan di atas, ternyata perubahan berat badan boleh disebabkan oleh banyak perkara. Adalah idea yang baik untuk mengekalkan berat badan yang ideal dengan menjalani gaya hidup sihat. Makan makanan berkhasiat dan memenuhi keperluan harian, elakkan makanan tinggi gula dan tinggi lemak, bersenam secara teratur, dan berehat secukupnya.

Selera makan yang meningkat tidak akan menyebabkan kegemukan jika yang kita makan adalah makanan yang sihat, asalkan bahagiannya tidak berlebihan. Pengumpulan lemak tidak akan menyebabkan kenaikan berat badan selagi kita rajin membakar lemak dengan bersenam. Dengan mengatur apa yang kita makan dengan bijak, penggunaan kontraseptif hormon tidak akan memberi kesan sampingan pada berat badan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai penggunaan kontraseptif hormon, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk berbincang terus dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play sekarang.

* artikel ini diterbitkan di Skata pada 24 April 2018


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found