Mengakui Psoriasis Arthritis Yang Menyerang Sendi

, Jakarta - Psoriasis adalah penyakit kulit yang menyebabkan ruam merah, bersisik yang sering muncul di siku, lutut, pergelangan kaki, kaki, tangan, dan kawasan lain. Nah, psoriatic arthritis (PSA) adalah sejenis psoriasis yang bukan sahaja menyerang kulit tetapi juga sendi penghidapnya.

Baca juga: 4 Penyakit Kulit Ini Dipicu oleh Virus

PSA adalah keadaan autoimun, yang bermaksud ia berlaku apabila sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang tisu yang sihat secara tidak sengaja. PSA menyebabkan pembengkakan, kekakuan, dan kesakitan di kawasan yang terjejas. Sekiranya keadaan tidak diubati dengan segera, keradangan boleh merosakkan sendi dan tisu.

Apa yang Menyebabkan Psoriasis Arthritis?

Faktor genetik dan persekitaran berperanan dalam perkembangan penyakit ini. Ramai orang dengan PSA mempunyai sejarah keluarga psoriasis atau arthritis psoriatik. Para penyelidik menemui penanda genetik tertentu yang nampaknya berkaitan dengan PSA. Trauma fizikal atau persekitaran, seperti jangkitan virus atau bakteria mencetuskan PSA, terutama pada orang yang mempunyai sejarah keluarga dengan psoriasis dan PSA.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai keadaan ini, hubungi doktor anda . Melalui aplikasi Anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Tanda dan Gejala Psoriasis Arthritis

Secara amnya, gejala PSA serupa dengan gejala psoriasis. Walau bagaimanapun, terdapat tanda-tanda lain yang membezakannya dengan psoriasis. Berikut adalah tanda dan gejala:

  • Bengkak jari dan jari kaki. PSA menyebabkan pembengkakan jari dan jari kaki. Doktor sering menyebut gejala ini sebagai daktilitis. Orang dengan PSA menyedari bengkak dan kecacatan pada tangan dan kaki sebelum munculnya gejala sendi yang lain.

  • Sakit di kaki . PSA juga menyebabkan kesakitan pada titik di mana tendon dan ligamen melekat pada tulang. Keadaan ini mempengaruhi bahagian belakang tumit (Achilles tendinitis) atau telapak kaki (plantar fasciitis).

  • Sakit belakang bawah . Artritis psoriatik menyebabkan keadaan yang disebut spondylitis. Keadaan ini menyebabkan keradangan pada sendi tulang belakang dan pada sendi antara tulang belakang dan pelvis (sacroiliitis).

Baca juga: 8 Jenis Psoriasis Yang Perlu Anda Ketahui

Ubat-ubatan untuk Merawat Psoriasis Arthritis

Terdapat beberapa jenis ubat yang biasanya diresepkan oleh doktor untuk merawat PSA. Contoh ubat adalah:

  • Ubat anti-radang nonsteroid (NSAID). NSAID, seperti ibuprofen dan naproxen, adalah ubat bebas. NSAID berfungsi untuk mengurangkan kesakitan.

  • Ubat antirheumatik yang mengubah penyakit (DMARDs) . Ubat ini berfungsi untuk melambatkan atau menghentikan kesakitan, pembengkakan, dan kerosakan pada sendi dan tisu. Sekiranya NSAID tidak berfungsi, doktor anda akan mencuba DMARD. Walau bagaimanapun, ubat ini mengambil masa lebih lama untuk memberi kesan yang ketara.

  • Imunosupresan . Sekiranya doktor tidak menetapkan DMARD, orang dengan PSA mendapat jenis ubat lain yang disebut imunosupresan. Seperti namanya, ubat ini berfungsi untuk mengawal sistem imun, yang menjadi penyebab keadaan autoimun.

  • Perubatan biologi. Sekiranya imunosupresan tidak berfungsi, doktor anda mungkin menetapkan biologi. Ini adalah jenis DMARD yang lebih baru. Daripada merosakkan seluruh sistem imun, ubat-ubatan ini menyekat protein yang menyebabkan keradangan.

  • Perencat enzim . Inhibitor enzim berfungsi dengan menyekat enzim tertentu, seperti protein yang disebut PDE-4. Tujuannya adalah untuk melambatkan reaksi lain yang menyebabkan keradangan.

  • Steroid . Steroid berfungsi untuk mengawal keradangan, tetapi doktor jarang menggunakannya untuk penghidap PSA kerana risiko membuat ruam kulit menjadi lebih teruk. Doktor menetapkan steroid hanya apabila anda benar-benar memerlukannya.

Baca juga: Semua Tentang Diet Sihat untuk Orang yang Mengalami Psoriasis

Dalam kes PSA yang teruk merosakkan sendi. Pembedahan perlu dilakukan untuk mengganti sendi yang rosak dengan yang baru. Sendi buatan biasanya boleh dibuat dari logam atau plastik.

Rujukan:
Web MD (Diakses pada tahun 2019). Artritis Psoriatik.
Klinik Mayo (Diakses pada tahun 2019). Artritis Psoriatik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found