Selalunya Keliru, Inilah Perbezaan Antara Keibubapaan Yang Berwibawa Dan Berwibawa

, Jakarta - Keibubapaan adalah corak yang dilakukan untuk melatih anak-anak yang dilakukan melalui interaksi normatif dengan ibu bapa dan cara bertindak balas terhadap tingkah laku anak-anak. Beberapa cara keibubapaan yang biasa adalah berwibawa dan autoritarian.

Keibubapaan yang berwibawa adalah gaya keibubapaan yang dilakukan dengan penuh kasih sayang dan permintaan ibu bapa yang sederhana. Keibubapaan autoritarian adalah gaya keibubapaan yang ketat yang dicirikan oleh tuntutan tinggi, tetapi responsif ibu bapa yang rendah. Ibu bapa yang berwibawa akan segera bertindak balas terhadap tingkah laku buruk pada anak-anak.

Baca juga: Ini adalah Corak Keibubapaan yang Sihat untuk Pertumbuhan Kanak-kanak

Perbezaan Antara Keibubapaan autoritarian dan berwibawa

Terdapat beberapa perbezaan asas antara kedua gaya keibubapaan. Berikut adalah perbezaannya:

  1. Kehangatan Ibu Bapa

Berbanding dengan ibu bapa yang berwibawa, ibu bapa yang mengamalkan keibubapaan berwibawa cenderung bersikap ramah, memelihara, dan responsif. Ibu bapa yang responsif dapat membuat hubungan dengan anak-anak. Kanak-kanak dengan ikatan yang baik lebih bahagia dan sihat.

Juga dinyatakan bahawa anak-anak yang dibesarkan oleh ibu bapa yang berwibawa lebih bahagia. Kerana ibu bapa yang berwibawa akan cepat bertindak balas terhadap keperluan emosi anak-anak mereka dan mempunyai kawalan emosi yang baik. Anak-anak ini juga tahan dan cepat pulih dari kemunduran.

  1. Kebebasan

Ibu bapa mempunyai kuasa untuk membiarkan anak-anak mereka melakukan apa yang mereka suka dan membiarkan mereka berdikari. Anak-anak akan terlibat dalam membuat keputusan untuk keluarga. Komunikasi dua hala sangat digalakkan. Ibu bapa yang berwibawa tidak melibatkan anak-anak dalam membuat keputusan. Anak-anak diberi pesanan dan bukannya permintaan daripada ibu bapa.

  1. Peraturan

Ibu bapa diberi kuasa untuk membincangkan dan menjelaskan peraturan tersebut kepada anak-anak mereka. Ibu bapa harus terbuka untuk berbincang mengenai memberi dan menerima pendapat, dan harus mengubah peraturan jika perlu. Kanak-kanak diajar untuk berfikir secara kritis mengenai alasan di sebalik setiap peraturan. Anak-anak yang ibu bapa mengamalkan keibubapaan yang berwibawa, anak-anak boleh bercakap dan mengambil bahagian dalam membuat keputusan. Dengan cara itu, anak akan merasa lebih yakin kerana pendapatnya dihormati.

Ibu bapa yang berwibawa hanya membenarkan komunikasi sehala. Seseorang yang melakukan gaya keibubapaan ini sering mengatakan 'kerana saya mengatakannya' sebagai alasan untuk peraturan. Kanak-kanak diharapkan mematuhi secara membuta tuli tanpa soal. Kanak-kanak ini tidak dibenarkan mempunyai atau menyuarakan pendapat. Anak-anak dari keluarga autoritarian sering merasa tidak aman dan gelisah.

Baca juga: Berikut adalah 6 Jenis Corak Keibubapaan yang Boleh Diterapkan oleh Ibu Bapa

Sebab Keibubapaan Berautoriti Terbaik

Sebab keibubapaan yang berwibawa adalah bahawa gaya keibubapaan yang paling berkesan dapat dilihat dari setiap komponen gaya keibubapaan ini. Berikut adalah komponen gaya keibubapaan ini:

  1. mengasuh

Ibu bapa yang mengamalkan keibubapaan yang berwibawa akan menyokong keperluan emosi dan perkembangan anak-anak mereka. Dikatakan bahawa anak-anak dengan ibu bapa yang responsif cenderung mengembangkan keterikatan mereka sendiri. Anak-anak ini jauh dari masalah dalaman. Bayi yang ibunya responsif juga mengembangkan kemahiran menyelesaikan masalah, kecekapan kognitif dan kawalan emosi yang lebih baik.

  1. Responsif

Peraturan emosi adalah asas kejayaan anak. Tindak balas ibu bapa dan sokongan autonomi nampaknya memberi peluang kepada anak-anak untuk mengembangkan kemahiran mengatur diri yang baik.

  1. Pengesahan

Ibu bapa yang berwibawa akan menyara anak-anak mereka. Orang itu akan cenderung lebih terlibat dalam pendidikan anak dengan sukarela atau memantau kerja rumah. Penglibatan ibu bapa telah terbukti memberi kesan yang baik terhadap pencapaian akademik remaja.

  1. Fikiran terbuka

Ibu bapa yang mengamalkan keibubapaan yang berwibawa juga berfikiran terbuka dan bekerjasama. Bapa dan ibu anak akan menggunakan komunikasi terbuka, memberi penjelasan dan alasan untuk mendorong cara berfikir anak mereka. Ini akan mewujudkan tingkah laku prososial yang dapat diinternalisasikan oleh kanak-kanak. Mereka akan membesar dengan kemahiran sosial yang baik.

Baca juga: Sebab mengapa keibubapaan autoritarian tidak baik untuk anak-anak

Itulah perbezaan antara keibubapaan autoritarian dan autoritatif. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai keibubapaan anak, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found