Alami Tekanan yang teruk, Waspadalah terhadap Vertigo

, Jakarta - Vertigo adalah sensasi berputar, seolah-olah ruangan atau lingkungan sekitarnya berputar. Vertigo boleh berlaku ketika seseorang melihat ke bawah dari ketinggian, tetapi biasanya merujuk kepada pening sementara atau berterusan yang berlaku kerana masalah dengan telinga dalam atau otak.

Walau bagaimanapun, yang perlu anda ketahui ialah vertigo bukanlah penyakit. Ini adalah gejala yang boleh timbul dari pelbagai sebab. Vertigo mungkin disertai dengan loya, muntah, dan gangguan keseimbangan. Ia boleh timbul akibat penyakit telinga tengah dan dalam dan boleh menjadi masalah pembatasan diri dalam jangka pendek, tetapi juga boleh menjadi masalah kronik.

Baca juga: Kenali Tanda dan Punca Vertigo Di Bawah

Vertigo juga dikaitkan dengan tekanan

Sudah tentu vertigo berkait rapat dengan tekanan. Tekanan adalah isyarat untuk terus hidup dalam diri setiap manusia. Tekanan mengaktifkan saraf autonomi, yang merangkumi reaksi melawan-atau-penerbangan yang "memacu" adrenalin. Adrenalin tambahan apabila tertekan boleh menyebabkan gejala yang tidak menyenangkan, seperti berdebar-debar, kegelisahan, termasuk vertigo. Keresahan atau tekanan boleh menyebabkan ketidakstabilan, sehingga seolah-olah dunia berputar di bawah kaki anda.

Vertigo sebenarnya bukan penyakit. Gangguan ini adalah gejala yang boleh timbul dari beberapa sebab yang berbeza. Biasanya disertai dengan loya, muntah, dan gangguan keseimbangan. Vertigo boleh berlaku akibat penyakit telinga tengah dan dalam. Strok, aritmia jantung, gangguan tekanan darah, migrain, dan ubat-ubatan boleh menyebabkan vertigo.

Baca juga: Berhati-hati, 7 Tabiat Ini Dapat Mencetuskan Vertigo

Rawatan yang Boleh Dilakukan untuk Mengatasi Vertigo

Rawatan untuk vertigo bergantung pada apa yang menyebabkannya. Dalam banyak kes, vertigo dapat hilang tanpa rawatan. Ini kerana otak dapat menyesuaikan diri, setidaknya sebagian, dengan perubahan di telinga dalam, bergantung pada mekanisme lain untuk menjaga keseimbangan.

Bagi sesetengah orang, rawatan diperlukan dan mungkin termasuk:

  • Pemulihan Vestibular. Ini adalah sejenis terapi fizikal yang bertujuan untuk membantu menguatkan sistem vestibular. Fungsi sistem vestibular adalah untuk menghantar isyarat ke otak mengenai pergerakan kepala dan badan yang berkaitan dengan graviti. Pemulihan vestibular mungkin disyorkan jika anda mengalami vertigo berulang. Ini membantu melatih deria badan yang lain untuk mengimbangi vertigo.
  • Manuver Repositioning Canalith. Rawatan ini melibatkan rangkaian pergerakan kepala dan badan yang spesifik. Pergerakan dilakukan untuk memindahkan deposit kalsium keluar dari saluran ke ruang telinga dalam sehingga dapat diserap oleh badan. Anda mungkin mengalami vertigo semasa prosedur semasa saluran bergerak. Doktor atau ahli terapi akan membimbing pergerakannya. Di samping itu, pergerakannya selamat dan sering berkesan.
  • Dadah. Dalam beberapa kes, ubat boleh diberikan untuk melegakan gejala seperti mual atau mual akibat vertigo. Sekiranya vertigo disebabkan oleh jangkitan atau keradangan, antibiotik atau steroid dapat mengurangkan pembengkakan dan membersihkan jangkitan.
  • Operasi. Dalam beberapa kes, pembedahan mungkin diperlukan untuk merawat vertigo. Sekiranya vertigo disebabkan oleh masalah asas yang lebih serius, seperti tumor atau kecederaan pada otak atau leher, pembedahan dapat membantu melegakan vertigo.

Baca juga: Cara Merawat & Mengenal Punca Vertigo

Oleh kerana vertigo boleh berlaku dengan pelbagai sebab, lebih baik diperiksa secara perubatan, terutama jika berlanjutan. Anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi mengenai vertigo anda. Tekanan boleh mencetuskan vertigo dan boleh mencetuskan berulang gejala pada penghidap kronik.

Rujukan:
WebMD. Diakses 2020. Vertigo
Penjaga. Diakses pada tahun 2020. Semua perkara yang anda ingin ketahui mengenai vertigo

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found