Rasa Bubur Kacang Hijau, Inilah Kelebihannya

Jakarta - Bubur kacang hijau atau biasa disingkat burjo adalah masakan khas Indonesia yang rasanya pasti tidak asing lagi di lidah anda. Bahan asasnya, kacang hijau, adalah sejenis kekacang yang mengandungi banyak nutrien. Terdapat beberapa jenis varian kuliner bubur kacang hijau yang telah banyak dikembangkan, termasuk bubur kacang hijau pulut hitam, bubur kacang merah, bubur kacang hijau ubi jalar, dan banyak lagi.

Makanan ini paling kerap disajikan sebagai sarapan atau makanan ringan petang. Pakar pemakanan juga mengatakan bahawa khasiat dan faedah kacang hijau terbukti sangat baik untuk kesihatan saraf otak, hati, jantung, jaringan sel darah, mata, dan organ tubuh yang lain. Kandungan nutrien dan nutrien kacang hijau termasuk serat, asid folik, kalsium, vitamin A, vitamin C, vitamin B1, vitamin B2, karotenoid, zeaxanthin, protein, kalium, fosfor, magnesium, zink, selenium, dan lain-lain. Dengan kandungan nutrien yang begitu banyak, tidak menghairankan bahawa makanan ini mempunyai banyak faedah, termasuk:

  1. Menurunkan Tahap Kolesterol Darah

Kandungan nutrien bubur kacang hijau, iaitu omega 3, omega 6, dan zat besi telah terbukti sangat berguna dalam menurunkan dan menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Dengan rajin mengonsumsi bubur kacang hijau, aliran darah anda akan lebih stabil yang kemudian memberi kesan terhadap prestasi stabil sel jantung kerana darah mengepam ke seluruh badan.

  1. Menjaga Kesihatan Jantung

Selain menurunkan kolesterol dalam darah, kandungan zat besi, fosfor, vitamin A, vitamin C, kalium, kalium, dan magnesium yang terkandung dalam bubur kacang hijau sangat bermanfaat untuk prestasi pembuluh darah, sehingga dapat langsung menjaga jantung kesihatan. Kandungan flavonoid dan antioksidan juga sangat tinggi, sehingga terbukti aktif dalam mencegah pembekuan darah di arteri dan vena.

  1. Menjaga Kesihatan Mata

Kandungan karotenoid dalam kacang hijau mempunyai fungsi aktif untuk mencegah Degenerasi Makula atau penyakit yang mengurangkan kemampuan mata sebagai penglihatan. Selain itu, kandungan lutein dan zeaxanthin juga berguna untuk mencegah tekanan pada saraf dan otot bahagian dalaman mata.

Baca juga: 7 Vitamin Utama Untuk Mata

  1. Mengatasi Anemia

Dengan kandungan zat besi yang cukup, manfaat bubur kacang hijau akan dirasakan bagi anda yang biasanya menghidap anemia. Kandungan zat besi dalam kacang hijau akan mencegah anda dari anemia dan sebenarnya kandungan zat besi dalam kacang hijau adalah yang tertinggi berbanding jenis kacang yang lain, sehingga sesuai untuk dimakan setiap hari.

  1. Bermanfaat untuk Wanita Hamil

Bukan hanya membantu menguatkan imuniti badan, faedah kacang hijau juga akan dirasakan oleh wanita hamil dan janin mereka. Kandungan vitamin B yang sangat lengkap berguna dalam mengatur pembentukan sel saraf bayi. Sementara itu, bagi ibu hamil sendiri, kandungan zat besi dalam bubur kacang hijau dapat meningkatkan produktiviti sel darah merah yang sebelumnya berkurang akibat proses kelahiran.

  1. Menyingkirkan Toksin dalam Badan

Penyelidikan di Jurnal Perubatan Makanan Sihat menyebutkan bahawa biji kacang hijau mempunyai kemampuan untuk menyahtoksin (membuang toksin dari badan), jadi ia sangat berkesan dan sangat efisien untuk dijadikan makanan bagi mereka yang menderita penyakit kronik.

Baca juga: Kacang Untuk Diet Harian yang Mudah

Masih ada banyak persoalan mengenai faedah kacang hijau? Jangan teragak-agak untuk bertanya terus kepada doktor dalam permohonannya ! Dalam aplikasi ini, anda boleh berbincang dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual . Ayuh, nikmati praktikal aplikasi ! Muat turun segera di Google Play atau App Store.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found