Inilah Punca Kegagalan Buah Pinggang yang Dialami oleh Hiperkalemia

, Jakarta - Hiperkalemia adalah keadaan yang berlaku apabila jumlah kalium dalam darah sangat tinggi. Salah satu penyebab penyakit ini adalah kegagalan buah pinggang. Macam mana boleh jadi?

Orang dengan hiperkalemia mempunyai kadar kalium darah yang sangat tinggi. Kalium memainkan peranan penting dalam tubuh manusia, terutama untuk fungsi otot, saraf, dan jantung licin. Malangnya, jumlah kalium yang terlalu banyak boleh menyebabkan gangguan aktiviti elektrik di jantung.

Selalunya dicirikan oleh penurunan kadar denyutan jantung. Dalam kes yang lebih teruk, hiperkalemia bahkan boleh menyebabkan jantung berhenti berdegup dan mengakibatkan kematian.

Baca juga: Terlalu Banyak Kalsium, Hati-hati dengan Batu Ginjal

Dalam keadaan normal, jumlah kalium yang ideal dalam badan ialah 3,5–5,0 mmol / L. Seseorang dinyatakan menderita hiperkalemia jika jumlah kalium dalam badan melebihi 5.0 mmol / L. Jika dilihat dari tahap kalium yang tinggi, hiperkalemia terbahagi kepada beberapa jenis, iaitu:

  • Hiperkalemia ringan, dengan kadar kalium darah 5.1-6.0 mmol / L.

  • Hiperkalemia sederhana, jika jumlah kalium dalam darah adalah 6.1-7.0 mmol / L.

  • Hiperkalemia teruk, iaitu keadaan yang berlaku apabila jumlah kalium dalam darah melebihi 7.0 mmol / L.

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan peningkatan jumlah kalium dalam darah. Keadaan ini boleh berlaku kerana masalah kesihatan, kesan sampingan ubat-ubatan tertentu. Salah satu masalah kesihatan yang boleh menyebabkan hiperkalemia adalah kegagalan buah pinggang.

Ini berlaku kerana gangguan fungsi buah pinggang. Pada masa itu, organ-organ ini tidak dapat menyingkirkan lebihan kalium dalam badan, yang kemudian menyebabkan jumlah kalium dalam badan meningkat.

Terdapat beberapa gejala yang sering muncul sebagai tanda penyakit ini. Hiperkalemia sering disertai dengan gejala, seperti keletihan, kelemahan, mual dan muntah, masalah pernafasan, sakit dada, kesemutan dan mati rasa, berdebar-debar, lumpuh, dan kegagalan jantung. Tetapi dalam beberapa kes, orang yang menderita penyakit ini mungkin tidak merasakan gejala sama sekali.

Baca juga: Perlu Tahu, Ini 5 Komplikasi Kegagalan Ginjal Kronik

Pencegahan dan Komplikasi Hyperkalemia

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mencegah penyakit ini, salah satunya adalah dengan mengawal jumlah kalium dalam pengambilan makanan. Dengan kata lain, anda harus mengelakkan makan makanan yang dapat meningkatkan jumlah kalium dalam badan. Contoh makanan yang mengandungi banyak kalium ialah pisang, kentang, kacang, daging lembu, dan susu.

Di samping itu, anda juga dapat mencegah keadaan ini dengan memeriksa kalium secara berkala. Pemeriksaan kalium berkala disyorkan untuk orang yang menghidap diabetes, kegagalan buah pinggang, atau orang yang mengambil ubat yang dapat meningkatkan kadar kalium.

Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan dan mesti diatasi dengan segera, untuk mengelakkan komplikasi. Hiperkalemia boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk aritmia, iaitu perubahan irama jantung yang boleh memberi kesan berbahaya. Di samping itu, keadaan ini juga boleh mencetuskan fibrilasi ventrikel, yang menyebabkan bahagian bawah jantung bergetar dengan cepat, tetapi tidak mengepam darah. Hiperkalemia yang tidak dirawat boleh menyebabkan jantung berhenti berdegup dan menyebabkan kematian.

Baca juga: Hati-hati, Batu Ginjal Boleh Menyebabkan 7 Komplikasi Ini

Ketahui lebih lanjut mengenai hiperkalemia dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai petua kesihatan dan hidup sihat. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found