Hati-hati, Diet Boleh Membuat Siklus Menstruasi Tidak Teratur

, Jakarta - Diet boleh menjadi cara mudah bagi anda untuk mendapatkan keadaan badan yang lebih sihat dan juga menurunkan berat badan. Namun, sebelum memutuskan untuk melakukan satu jenis diet, anda harus memperhatikan keadaan kesihatan anda agar anda tidak salah melakukannya. Diet yang tidak dilakukan dengan betul boleh menyebabkan pelbagai risiko kesihatan, seperti mempengaruhi kitaran haid pada wanita.

Baca juga: Kitaran Menstruasi Tidak normal, Bilakah Anda Perlu Berjumpa Doktor?

Diet yang terlalu keras dan tidak sesuai boleh menyebabkan anda mengalami kekurangan zat makanan. Keadaan ini boleh menyebabkan anda mengalami kitaran haid yang tidak teratur. Corak pemakanan yang sihat dengan gangguan haid berkait rapat. Untuk itu, sangat penting untuk memastikan diet yang anda jalani agar anda menjalani kaedah diet yang betul dan mengelakkan pelbagai risiko masalah kesihatan.

Inilah kaitan antara diet dan kitaran haid

Gangguan haid adalah keadaan yang menggambarkan gangguan pada kitaran haid. Gangguan yang dialami biasanya akan berbeza-beza, mulai dari pendarahan yang berlebihan, sakit yang teruk semasa haid, hingga kitaran haid yang tidak teratur atau bahkan berhenti.

Terdapat beberapa sebab mengapa wanita sering mengalami gangguan haid, seperti tekanan, masalah kesihatan di rahim, untuk melakukan diet yang salah. Lalu, adakah benar bahawa melakukan diet yang salah secara langsung berkaitan dengan kitaran haid? Secara amnya, setiap wanita akan mengalami haid sekitar 21-35 hari. Hormon estrogen dan progesteron dalam tubuh wanita mempengaruhi keadaan kitaran haid.

Baca juga: SayaGangguan haid yang biasa dialami oleh wanita

Corak pemakanan yang tidak betul dalam kes ini diet boleh mempengaruhi keadaan pemakanan dan pemakanan seseorang. Apabila seseorang mengalami kekurangan nutrisi atau berat badan yang rendah, ini akan berkaitan dengan ketidakseimbangan hormon, iaitu hormon estrogen dan progesteron.

Hormon estrogen yang tidak mencukupi menyebabkan dinding rahim tidak menumpahkan semasa haid. Tidak ada salahnya menggunakan aplikasi untuk bertanya kepada doktor secara langsung mengenai kaedah diet yang betul dengan keadaan kesihatan anda.

Dalam kes yang teruk, kekurangan zat makanan dan pemakanan boleh menyebabkan kitaran haid berhenti, yang dikenali sebagai amenorea. Keadaan ini yang tidak diubati dengan segera boleh mengakibatkan masalah kesihatan yang lebih teruk.

Punca Lain Kitaran Menstruasi Tidak Teratur

Selain diet dan diet yang tidak betul, terdapat beberapa keadaan lain yang menyebabkan anda mengalami kitaran haid yang tidak teratur, seperti:

1. Kehamilan atau Penyusuan

Semasa wanita hamil atau menyusu, keadaan ini akan menjadikan kitaran haid berhenti atau tidak teratur.

2. PCOS

Kehadiran sindrom ovari polikistik (PCOS) adalah alasan yang cukup biasa dialami oleh wanita yang sering mengalami kitaran haid yang tidak teratur. Segera periksa keadaan kesihatan anda di hospital terdekat agar keadaan ini dapat diubati dengan segera.

3. Penyakit Keradangan Pelvis

Kehadiran jangkitan pada organ pembiakan menyebabkan pendarahan haid menjadi tidak teratur.

4. Kegagalan ovari pramatang

Wanita yang mengalami keadaan ini akan sangat mudah mengalami gangguan kitaran haid. Atas sebab ini, disarankan agar anda berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami gangguan haid selama beberapa bulan.

Baca juga: 7 Punca Kitaran Menstruasi Tidak Teratur

Untuk mengelakkan gangguan pada kitaran haid, jangan lupa memenuhi pengambilan nutrien dan nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Di samping itu, elakkan keadaan tekanan yang berlebihan yang boleh mencetuskan gangguan haid.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kitaran Menstruasi: Apa yang Biasa, Yang Tidak.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Ketiadaan Haid?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found