Faktor yang Meningkatkan Risiko Pneumonia Bakteria Semula Jadi

, Jakarta - Sakit dada, batuk, demam, disertai sakit kepala adalah masalah kesihatan yang tidak boleh dipandang ringan. Terutama jika anda mengalami kesakitan ketika bernafas, kahak kuning atau hijau dan kadang-kadang darah, sukar bernafas, dan badan terasa sangat letih. Ini adalah tanda bahawa anda menghidap radang paru-paru bakteria. Pneumonia bakteria adalah istilah untuk jangkitan paru-paru yang disebabkan oleh bakteria.

Keadaan ini berlaku kerana bakteria memasuki paru-paru melalui pernafasan atau darah. Dalam beberapa kes penyakit ini diklasifikasikan sebagai ringan, tetapi sebenarnya boleh membawa maut. Akibat penyakit ini, tubuh kehilangan oksigen untuk memasuki darah. Keadaan ini akhirnya menyebabkan sel-sel organ tubuh lain tidak berfungsi dengan baik kerana bekalan oksigen berkurang.

Baca juga: Fahami ciri-ciri jenis dan cara mencegah paru-paru basah

Apa yang Menyebabkan Seseorang Mendapat Pneumonia Bakteria?

Penyakit ini boleh berlaku apabila bakteria melalui mekanisme pertahanan tubuh dan memasuki paru-paru. Di paru-paru, maka ia menyebabkan keradangan. Beberapa jenis bakteria yang boleh menyebabkan keadaan ini termasuk: Streptococcus sp. , Mycoplasma sp. , Staphylococcus sp. , Haemophilus sp. , dan Legionella sp .

Sementara itu, faktor risiko seseorang mengalami penyakit ini termasuk:

 • Bayi dan kanak-kanak di bawah usia 2 tahun, ini kerana mereka masih mempunyai sistem imun yang sedang berkembang.

 • Orang tua.

 • Perokok, kerana ini mengganggu aktiviti paru-paru dan merosakkan sistem imun.

 • Menghidap penyakit kronik seperti asma, penyakit paru-paru obstruktif kronik, dan penyakit jantung.

 • Sistem imun yang lemah kerana HIV / AIDS, pemindahan organ, kemoterapi kanser, atau penggunaan steroid jangka panjang.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai pneumonia bakteria, anda harus segera berjumpa doktor pakar. Sangat mudah dan anda tidak perlu meninggalkan rumah, anda hanya perlu muat turun permohonan melalui ciri Tanya Doktor, ya.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat untuk Mengatasi Pneumonia Bakteria

Apakah Langkah-langkah untuk Rawatan Pneumonia?

Pneumonia bakteria dirawat dengan memberi tumpuan kepada penyembuhan jangkitan yang berlaku. Rawatan juga bertujuan mencegah komplikasi yang mungkin berlaku. Doktor merawat mengikut sebab dan keparahannya. Beberapa jenis ubat yang diberikan termasuk:

 • Analgesik dan Antipiretik. Ubat ini diberikan untuk meredakan demam dan ketidakselesaan.

 • Antitussive atau Mucolytic. Ubat ini digunakan untuk meredakan batuk, sehingga penghidapnya dapat beristirahat dengan lebih selesa.

 • Antibiotik. Ubat ini mesti diberikan untuk melawan bakteria penyebab radang paru-paru. Umumnya, penghidap radang paru-paru bertindak balas dengan baik terhadap antibiotik dalam 1-3 hari.

Baca juga: Vaksinasi Boleh Mencegah Pneumonia, Benarkah?

Bolehkah penyakit ini dicegah?

Beberapa perkara boleh dilakukan untuk mencegah radang paru-paru bakteria, termasuk:

 • Melakukan gaya hidup sihat, dengan berehat secukupnya, makan makanan berkhasiat, dan bersenam secara teratur.

 • Dapatkan vaksin untuk mengelakkan radang paru-paru.

 • Jaga kebersihan, dengan mencuci tangan untuk mengelakkan penyebaran virus atau bakteria yang menyebabkan radang paru-paru.

 • Elakkan pengambilan minuman beralkohol, kerana dapat mengurangkan daya tahan paru-paru, menjadikannya lebih mudah terkena radang paru-paru.

 • Berhenti merokok, untuk mencegah kerosakan paru-paru, yang dapat memudahkan jangkitan.

Mempunyai gaya hidup sihat sehingga anda dapat mengelakkan pelbagai masalah kesihatan, termasuk radang paru-paru bakteria.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found