Pada usia berapa kanak-kanak dapat diperkenalkan dengan huruf?

, Jakarta - Anak-anak biasanya belajar abjad atau huruf dari usia yang sangat muda. Namun, sebilangan kanak-kanak mungkin memerlukan masa dan latihan tambahan untuk mengenali huruf. Sebenarnya, belajar mengenal huruf dilakukan secara berperingkat.

Tidak semua kanak-kanak berkembang pada kadar yang sama. Oleh itu, ada anak-anak yang belajar lebih banyak, sementara anak-anak lain sedikit terlambat. Maklumat lebih lanjut mengenai usia yang tepat untuk memperkenalkan surat kepada anak-anak boleh dibaca di bawah!

Lagu ABC

Lagu ABC adalah lagu biasa yang dinyanyikan oleh ibu bapa untuk memperkenalkan surat kepada anak-anak mereka. Mempelajari abjad berlaku secara berperingkat. Tidak semua kanak-kanak berkembang pada kadar yang sama, jadi sebilangan kanak-kanak belajar lebih awal daripada yang lain. Tetapi pada masa kanak-kanak mula tadika, kebanyakan sudah mengetahui abjad.

Baca juga: 5 Cara Mengajar Anak-anak Mengenali Huruf

Inilah caranya dan kapan kanak-kanak biasanya belajar ABC:

  1. Pada usia 2 tahun

Anak-anak mula mengenali beberapa huruf dan dapat menyanyikan atau menyebut lagu "ABC" dengan lantang.

  1. Pada usia 3 tahun

Kanak-kanak dapat mengenal kira-kira setengah huruf dalam abjad dan mula mengaitkan huruf dengan suaranya.

  1. Pada usia 4 tahun

Kanak-kanak sering mengetahui semua huruf abjad dan susunannya.

  1. tadika

Sebilangan besar kanak-kanak dapat memadankan setiap huruf dengan bunyi yang dihasilkannya.

Seiring usia mereka, kanak-kanak juga mula mengembangkan kemahiran lain. Contohnya, pada usia 2 atau 3 tahun, kanak-kanak mengetahui huruf-huruf yang terdapat dalam namanya. Semasa mereka memulakan sekolah, mereka juga mengetahui bahawa terdapat huruf besar dan huruf kecil.

Baca juga: Kanak-kanak Bermula Remaja, Bagaimana Memulakan Pendidikan Seks?

Kaedah terbaik untuk membantu anak-anak mempelajari ABC mereka adalah dengan menjadikan mereka mempunyai pengalaman yang menyeronokkan dengan buku dan bahasa. Bagaimana untuk?

  1. Baca cerita kepada kanak-kanak

Ibu bapa boleh memilih buku bergambar menarik yang mengandungi watak kartun kegemaran anak-anak, supaya anak-anak akan senang membaca buku tersebut.

  1. Teka-teki abjad

Cara lain yang boleh dilakukan adalah memperkenalkan anak-anak kepada buku teka-teki abjad. Ini dapat membantu anak menjadi lebih spesifik mengenai mengenal huruf.

  1. Membuat seni

Dengan membuat seni, aktiviti mengenal ABC menjadi lebih menyeronokkan. Mintalah anak-anak membuat ABC dengan tanah liat yang kemudian disusun atau digabungkan menjadi perkataan.

  1. Masukkan huruf magnetik ke dalam peti sejuk

Sebenarnya, mengajar anak mengenal huruf bukan hanya dilakukan pada waktu-waktu tertentu. Tepatnya dengan meletakkan huruf di beberapa bahagian rumah, akan membuat anak-anak belajar huruf dengan lebih cepat. Contohnya, huruf magnetik di peti sejuk. Menggantung huruf dengan inisial nama anak di depan bilik anak, dan lain-lain.

  1. Permainan abjad

Contohnya, dengan meminta kanak-kanak menamakan sebanyak mungkin haiwan bermula dengan huruf C.

Ibu bapa tidak perlu membeli sesuatu yang baru. Sebagai gantinya, periksa gudang, kedai atau perpustakaan barang tempatan. Atau berbincang dengan keluarga dan rakan-rakan dengan anak-anak yang lebih tua untuk melihat apakah mereka mempunyai sesuatu untuk disampaikan kepada anak ibu.

Bercakap dengan guru sekiranya anda memerlukan nasihat untuk membantu anak anda mempelajari abjad. Sekiranya ibu bapa masih keliru ketika waktunya tepat atau bagaimana memulakan pengenalan huruf pada anak-anak, anda boleh bertanya terus melalui aplikasi tersebut .

Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Rujukan:
Faham. Diakses pada tahun 2020. Bilakah Kanak-kanak Mengenal Huruf?
Kanak-kanak yang sibuk. Diakses pada tahun 2020. Berhenti Bimbang Mengajar Kanak-kanak Anda ABC


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found