Petua untuk Membiasakan Anak dengan Disiplin Masa

, Jakarta - Mendidik anak-anak untuk mempunyai watak yang berdisiplin tidaklah mudah. Namun, ini tidak boleh membuatkan ibu bapa menangguhkan pengajaran disiplin kepada anak-anak mereka. Pelbagai faedah disiplin tentunya akan dirasakan oleh ibu bapa dan anak-anak sendiri, misalnya, anak-anak akan lebih bertanggungjawab terhadap apa yang mereka lakukan dan juga akan lebih menghargai masa.

Baca juga: Disiplin Pengajaran kepada Kanak-kanak berumur 5-10 Tahun

Adalah lebih baik untuk mengetahui pelbagai cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mendidik anak-anak mereka agar mempunyai sifat berdisiplin dalam kehidupan mereka. Salah satu cara untuk mendidik, tentu ini dapat membuat anak merasa terkekang dan bahkan membuat anak mengalami tekanan. Tidak ada salahnya mengetahui beberapa petua ini untuk membina watak anak dengan disiplin masa.

1. Buat Peraturan yang Dipersetujui

Salah satu cara yang paling berkesan untuk membina watak berdisiplin pada anak-anak adalah dengan membuat peraturan yang dipersetujui bersama. Ibu boleh menjadualkan aktiviti anak-anak untuk satu hari bersama. Ingatkan anak bahawa jadual yang telah dibuat mesti dilaksanakan tepat pada waktunya. Jelaskan juga akibat yang akan ditanggung oleh anak apabila anak itu melanggar jadual yang dipersetujui.

2. Selaras

Bukan hanya untuk membiasakan anak-anak dengan disiplin masa, malah ibu bapa dituntut mempunyai sifat yang konsisten ketika mendidik anak-anak agar apa yang akan diajar oleh ibu bapa dapat diterapkan oleh anak-anak dengan betul. Lancarkan WebMD , tidak ada salahnya ibu bapa membuat jadual rutin untuk anak-anak setiap hari agar anak merasa lebih selesa. Ketekalan sangat penting bagi ibu bapa untuk mengajar anak-anak disiplin masa.

Baca juga : Cara Mudah Menerapkan Disiplin kepada Anak-anak

3. Jaga Kesabaran

Semasa mengajar anak-anak mengenai disiplin, ibu harus tetap sabar dan tidak beremosi ketika mendidik anak. Ibu yang beremosi ketika mendidik anak-anak untuk berdisiplin sebenarnya dapat meningkatkan risiko anak-anak mengalami tekanan atau kemurungan. Bukan hanya itu, dengan bersikap emosional, mesej yang akan disampaikan oleh ibu bapa pastinya tidak akan diterima dengan baik oleh anak-anak. Ajar anak-anak disiplin dengan tenang dan sabar.

Tidak ada salahnya untuk bertanya secara langsung kepada ahli psikologi kanak-kanak mengenai proses membina watak disiplin masa pada anak-anak. Sudah tentu, menerapkan gaya keibubapaan yang betul dapat memudahkan ibu bapa membina anak yang berdisiplin.

4. Berikan Tugasan kepada Anak

Dalam mengajar disiplin masa kanak-kanak, tidak ada salahnya memberi tugas kepada anak-anak yang sesuai dengan usia mereka. Contohnya, anda boleh memberi jadual anak anda untuk tidur siang dan bermain. Selepas itu, ibu boleh memberi anak tanggungjawab untuk membuat katil atau merapikan mainan yang dia gunakan.

Ajar anak setiap hari untuk melakukan perkara yang sama. Dengan cara itu, kanak-kanak akan terbiasa melakukan pelbagai perkara pada masa yang sama dan akan belajar menghormati masa.

5. Bersikap tegas

Sudah tentu, sikap tegas diperlukan untuk membina watak yang berdisiplin pada anak-anak. Apabila anak itu melanggar peraturan atau jadual yang dipersetujui bersama, beri penjelasan kepada anak bahawa itu tidak boleh dilakukan. Ibu dapat memberi contoh ketika anak terus bermain dan tidak mahu belajar, ibu dapat bersikap tegas dengan mengurangkan masa bermain mereka lagi di masa depan dan bukannya belajar menghabiskan masa bermain.

Itulah beberapa petua yang boleh dilakukan oleh ibu untuk membina sahsiah disiplin pada anak-anak. Jangan lupa untuk selalu menjadi contoh yang baik bagi anak-anak dalam membina watak yang berdisiplin pada anak-anak. Tidak ada salahnya memberi penghargaan kepada anak-anak apabila mereka berjaya melakukan sesuatu dengan betul dan dengan disiplin masa.

Baca juga: Perhatikan 5 perkara ini ketika mendisiplinkan anak-anak

Kesalahan yang dilakukan oleh anak-anak tentunya boleh menjadi proses pembelajaran bagi anak-anak dan ibu bapa. Memupuk watak disiplin tentunya memerlukan masa yang lama untuk kedua-dua anak dan ibu bapa. Ajar disiplin kepada anak-anak dengan cara yang menyeronokkan. Kanak-kanak yang terlalu memaksa sebenarnya boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami tekanan kepada kemurungan.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. 7 Rahsia Disiplin Kanak-kanak.
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. 14 Petua Mendisiplinkan Anak Anda.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Mendisiplinkan Anak Anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found