Cirit-birit pada Bayi Menyusu Yang Terpengaruh dengan Makanan Ibu, Benarkah?

, Jakarta - Cirit-birit pada bayi adalah keadaan yang tidak boleh dipandang ringan. Ini kerana keadaan ini boleh menyebabkan dehidrasi, atau kekurangan cecair di dalam badan. Dehidrasi yang dialami oleh bayi boleh memburukkan keadaan badan malah menyebabkan si kecil mengalami perkara yang tidak diingini. Namun, adakah benar bahawa cirit-birit pada bayi yang menyusui dipengaruhi oleh diet ibu?

Semasa menyusu, ibu sebenarnya tidak perlu membuat banyak perubahan pada jenis makanan yang dimakan. Namun, ibu harus memberi perhatian dan menjauhi jenis makanan tertentu kerana boleh mempengaruhi susu ibu. Nutrien yang masuk melalui susu ibu kemudian boleh mencetuskan gangguan pada Si Kecil, salah satunya adalah cirit-birit. Pada ibu menyusu yang memakan makanan pedas, misalnya, risiko anak-anak mengalami cirit-birit biasanya akan meningkat.

Baca juga: Ini Menyebabkan Cirit-birit Kronik Berlaku pada Bayi

Punca Cirit-birit pada Bayi

Selain dipengaruhi oleh susu ibu, cirit-birit pada bayi juga disebabkan oleh beberapa perkara lain. Ada banyak perkara yang boleh menjadi penyebab penyakit ini, mulai dari jangkitan, keracunan makanan, hingga perubahan dalam diet. Inilah penjelasannya:

  • Jangkitan

Cirit-birit pada bayi boleh disebabkan oleh jangkitan. Biasanya, penyakit ini disebabkan oleh jangkitan parasit, jangkitan bakteria, atau virus. Ini berlaku kerana si kecil menyentuh banyak objek atau melakukan aktiviti di tempat yang tidak dijamin bersih. Risiko jangkitan yang menyebabkan cirit-birit pada bayi juga meningkat kerana sistem imun bayi pada amnya masih belum sempurna.

  • Keracunan makanan

Kanak-kanak juga boleh mengalami cirit-birit kerana keracunan makanan tertentu. Biasanya, ini berlaku pada bayi yang sudah mula memakan makanan pelengkap, alias makanan pelengkap. Ini kerana, ada jenis makanan tertentu yang mungkin tidak sesuai untuk pencernaan bayi, sehingga menyebabkan cirit-birit.

  • Alahan

Selain susu ibu dan makanan, cirit-birit pada bayi juga boleh disebabkan oleh alergi terhadap ubat-ubatan tertentu. Beberapa jenis makanan yang dimakan oleh anak kecil anda juga boleh menyebabkan gejala alergi, seperti susu.

Cirit-birit pada bayi tidak boleh dipandang ringan. Bayi yang mengalami cirit-birit harus segera mendapatkan rawatan perubatan, terutama jika mereka sudah menunjukkan gejala dehidrasi atau kekurangan cairan tubuh. Anda harus segera membawa anak kecil anda ke hospital jika gejala mula muncul, seperti kelemahan badan, demam tinggi, dan mual dan muntah.

Baca juga: Kanak-kanak yang mengalami cirit-birit kerana makanan pejal, apa yang harus dilakukan oleh ibu?

Sekiranya ragu-ragu, ibu boleh bercakap mengenai cirit-birit pada bayi terlebih dahulu dengan doktor mengenai permohonannya . Sampaikan aduan yang dialami dan dapatkan petua untuk mengatasi cirit-birit pada bayi dari pakar. Ibu juga boleh bertanya mengenai masalah kesihatan lain menggunakan aplikasi yang sama. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Kerana boleh membawa maut, cirit-birit pada bayi harus dielakkan. Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mencegah penyakit ini, termasuk:

  • Biasakan mencuci tangan anak kecil anda, terutamanya setelah bermain dan sebelum dibenarkan menyentuh wajah atau menjamah makanan. Di samping itu, ayah dan ibu atau orang dewasa lain juga mesti sentiasa menjaga kebersihan, terutama ketika mereka ingin menyentuh bayi.
  • Jaga kebersihan rumah dan lantai di tempat bermain anak kecil anda. Ini penting untuk mencegah jangkitan bakteria atau virus yang mungkin melekat di lantai.
  • Jaga kebersihan alat pacu atau peralatan makan yang digunakan oleh bayi.

Baca juga: Agar tidak panik, ketahui punca cirit-birit pada bayi

Di samping itu, anda harus mengelakkan memberi makanan yang cuai kepada bayi, kerana ini boleh memperburuk keadaan. Jangan berikan makanan berminyak atau goreng. Sekiranya bayi anda masih menyusu, teruskan menyusukan bayi walaupun bayi mengalami cirit-birit. Kerana, ini dapat membantu melegakan gejala cirit-birit pada bayi.

Rujukan :
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Memberi Bayi Anda Cirit-birit? Sebab Umum dan Perkara Yang Boleh Anda Lakukan.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Cirit-birit pada Kanak-kanak: Punca dan Rawatan.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Cirit-birit pada Bayi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found