Inilah yang berlaku pada badan semasa anda mengalami Ovum yang Bermasalah

, Jakarta - Bagi banyak pasangan, mempunyai bayi segera setelah mereka berkahwin adalah perkara yang diinginkan. Malangnya, beberapa pasangan tidak dapat mempunyai anak kerana terdapat gangguan kehamilan atau keadaan kehamilan tertentu yang mesti ditangani terlebih dahulu.

Salah satu syarat yang cukup untuk membuat pasangan wanita merasa kecewa adalah ovum berdarah atau kehamilan anembryonik atau sering disebut kehamilan kosong. Ov yang berbintik-bintik um adalah keadaan yang berlaku apabila telur yang disenyawakan melekat pada dinding rahim, tetapi sayangnya ia tidak berkembang menjadi embrio. Ovum berdarah adalah keadaan yang akan berlaku pada trimester pertama, dan sering berlaku sebelum seorang wanita mengetahui bahawa dia hamil.

Ia juga boleh dikatakan bahawa ovum berdarah adalah jenis keguguran. Walau bagaimanapun, wanita mungkin melewatkan haid dan menjalani ujian kehamilan yang positif. Ini disebabkan oleh pengeluaran hormon kehamilan yang dikeluarkan dari plasenta yang mencetuskan beberapa gejala kehamilan. Namun, apabila plasenta berhenti tumbuh dan kadar hormon menurun, gejala kehamilan akan hilang. Pada masa ini, tubuh mengalami gejala seperti kekejangan perut dan bintik-bintik ringan atau pendarahan yang mungkin muncul.

Tanda-tanda Ovum yang Bermasalah

Orang yang mengalami keadaan ini merasakan tanda-tanda normal seperti wanita hamil pada trimester pertama. Gejala termasuk haid lewat, hasil ujian kehamilan positif, mual, muntah, dan nyeri payudara.

Tetapi pada waktu tertentu, seorang wanita mulai merasakan tanda-tanda keguguran, seperti bintik-bintik atau pendarahan dari vagina, jumlah darah haid yang lebih banyak dari biasanya, dan kekejangan di kawasan perut. Kadang kala, keputusan ujian kehamilan masih positif dalam keadaan ini kerana tahap hormon hCG masih tinggi.

Baca juga: Wanita Hamil, Mesti Tahu Sebab dan Tanda Keguguran

Punca Ovum yang Bermasalah

Ovum berdarah adalah keadaan yang boleh berlaku kerana masalah yang berkaitan dengan gen sperma atau telur yang kurang berkualiti. Walau bagaimanapun, ovum berdarah juga timbul kerana pembahagian sel yang tidak normal, yang akhirnya mencetuskan keguguran.

Rawatan Ovum Blighted

Salah satu prosedur rawatan yang dilakukan setelah seseorang didiagnosis ovum berdarah adalah melakukan curettage atau curettage. Prosedur ini akan membuka serviks dan kemudian mengeluarkan kantung kehamilan yang kosong dari rahim. Bukan hanya itu, ubat boleh dijadikan pilihan. Kedua-dua kuret dan ubat mempunyai kesan sampingan yang sama, iaitu kekejangan perut.

Namun, kadar pendarahan yang berlaku lebih parah pada pesakit yang menggunakan ubat daripada kuret. Selain itu, penghidap juga dapat membiarkan rahim jatuh secara semula jadi yang berlaku dengan sendirinya dalam beberapa minggu.

Di samping itu, penyebabnya ovum berdarah juga dapat dikenal pasti dengan pasti kerana tisu yang dikeluarkan dapat diperiksa di makmal. Orang yang menghidap penyakit ini biasanya hamil dengan baik pada kehamilan berikutnya. Anda masih harus bertanya kepada pakar obstetrik anda, terutamanya jika anda mengalami keguguran berulang.

Pencegahan Ovum Berdarah

Ovum berdarah Ia adalah gangguan kehamilan yang biasanya berlaku hanya sekali. Malangnya dalam sebilangan besar kes, keadaan ini tidak dapat dicegah. Dianjurkan untuk menunggu 1-3 kitaran haid normal untuk merancang kehamilan lagi. Usaha pencegahan yang dapat dilakukan adalah dengan mengelakkan merokok dan minum minuman beralkohol semasa hamil. Menjaga kesihatan antara satu sama lain dan pasangan anda juga membantu.

Baca juga: Kenali Kehamilan Geriatrik, Kehamilan di Usia Tua penuh dengan Risiko

Itulah perkara yang mesti anda ketahui ovum berdarah wanita hamil perlu diberi perhatian. Ibu perlu berwaspada jika mereka sering mengalami pendarahan ketika hamil, kerana pendarahan dianggap sebagai pencetus utama keguguran. Jangan lupa untuk melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala. Sekiranya anda memerlukan maklumat mengenai kehamilan dan keguguran, anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Ibu sudah cukup muat turun permohonan di telefon bimbit melalui Google Play Store atau App Store.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found