Berhati-hati, Fraktur Semula Jadi Boleh Menyebabkan Osteoartritis

Jakarta - Osteoartritis adalah keadaan yang menyebabkan sendi terasa sakit, kaku, dan bengkak. Kawasan sendi yang terdedah kepada osteoartritis adalah tangan, lutut, pinggul, dan tulang belakang. Namun, itu tidak bermaksud kawasan sendi yang lain tidak berisiko mengalami keradangan. Jadi, apakah penyebab osteoartritis? Bolehkah patah tulang menyebabkan osteoartritis? Ini adalah fakta.

Baca juga: Sakit Lutut Selalunya, Hati-hati Osteoartritis

Punca dan Faktor Risiko Osteoartritis

Osteoartritis berlaku apabila tulang rawan pecah secara perlahan. Rawan sendi adalah tisu penghubung yang lembut, elastik, dan licin. Tisu ini merangkumi hujung tulang di sendi, berfungsi sebagai penghalang geseran semasa pergerakan.

Apabila tulang rawan rosak, tekstur yang mulus mulus menjadi kasar. Lama kelamaan, tulang bertabrakan dan sendi terjejas. Faktor berikut meningkatkan risiko terkena osteoartritis:

  • Umur. Seseorang berisiko lebih tinggi terkena osteoartritis ketika mereka berusia lebih dari 50 tahun. Ini kerana dengan bertambahnya usia, kepadatan tulang cenderung menurun, menjadikannya lebih rapuh daripada ketika anda masih muda.

  • Jantina. Osteoartritis lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki.

  • Kecederaan pada sendi, termasuk selepas pembedahan.

  • Obesiti. Berat badan berlebihan memberi tekanan tambahan pada sendi, jadi orang gemuk berisiko tinggi terkena osteoartritis.

  • genetik. Seseorang berisiko lebih tinggi terkena osteoartritis jika terdapat sejarah keluarga mengenai keadaan ini.

  • Menghidap artritis lain seperti asid urik.

  • kecacatan tulang, contohnya dalam pembentukan tulang rawan atau sendi.

  • Melakukan aktiviti fizikal Ini menyebabkan tekanan berlebihan pada kawasan sendi.

Baca juga: Mengapa Wanita Lebih Berisiko Osteoartritis?

Fraktur Boleh Menyebabkan Osteoartritis

Patah tulang boleh berlaku akibat terjatuh, kesan pada tulang atau sendi, kemalangan, luka tembak, atau kecederaan sukan. Keadaan ini membuat penghidap merasakan bunyi keretakan ketika menggerakkan tulang, bengkak, kemerahan, lebam di kawasan yang cedera, hingga cacat di kawasan yang cedera. Seseorang yang pernah mengalami patah tulang cenderung mengalami osteoartritis sekiranya patah tulang berlaku di kawasan berhampiran sendi tertentu.

Untuk mengurangkan risiko osteoartritis, doktor cuba mengembalikan kepingan tulang yang patah ke kedudukan asalnya dan menstabilkan tulang. Contohnya, dengan pemasangan pen atau pelakon. Semasa proses penyembuhan, tulang baru akan terbentuk di sekitar tepi luka yang patah.

Apabila tulang sejajar dan stabil, tulang baru menghubungkan potongan tulang yang sebelumnya patah. Dalam kes yang teruk, patah tulang dirawat dengan prosedur pembedahan. Doktor juga menetapkan ubat untuk mengawal kesakitan, melawan jangkitan, dan mencegah komplikasi yang lebih teruk.

Baca juga: Ketahui perbezaan antara Arthritis dan Sciatica

Itulah fakta-fakta yang menyebabkan osteoartritis yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai sendi dan tulang, jangan ragu untuk bercakap dengan doktor anda . Anda hanya perlu membuka aplikasi dan pergi ke ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!