Ketahui Rawatan Pertama untuk Mengatasi Paronychia

, Jakarta - Anda jangan lupa untuk selalu menjaga kebersihan dan kesihatan kuku jari anda. Kuku yang tidak dirawat dengan betul membawa beberapa penyakit kuku seperti paronychia.

Paronychia adalah jangkitan kulit yang berlaku pada kuku, yang boleh terjadi pada kuku jari kaki atau kuku. Paronychia biasanya disebabkan oleh jangkitan kulat. Paronychia boleh berlaku secara tiba-tiba dan berkembang dengan cepat.

Baca juga: Bolehkah Memotong Kutikula Kuku Betul Menyebabkan Paronychia?

Terdapat dua jenis paronychia, iaitu paronychia akut dan paronychia kronik. Paronychia akut berlaku secara tiba-tiba dan mengalami perkembangan jangkitan yang cepat. Manakala paronychia kronik berlaku secara beransur-ansur dan berlangsung lebih lama.

Paronychia akut hampir selalu mempengaruhi kuku jari. Sementara paronychia kronik menyerang kuku dan kuku kaki. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, jangkitan yang menyebabkan paronychia kronik boleh merebak di bawah kulit.

Paronychia akut yang disebabkan oleh bakteria Staphylococcus aureus yang masuk melalui kulit kuku yang rosak dan menyebabkan jangkitan pada kuku. Sementara paronychia kronik disebabkan oleh kehadiran kulat atau candida.

Sebenarnya, ada faktor lain yang boleh menyebabkan anda mengalami paronychia, seperti kebiasaan buruk menggigit kuku, menyebabkan kecederaan. Di samping itu, penggunaan sarung tangan untuk jangka masa yang panjang menyebabkan seseorang mengalami paronychia.

Walaupun berbeza, kedua-dua jenis paronychia ini mempunyai simptom yang hampir sama dan sukar dibezakan. Gejala kedua-dua jenis paronychia dapat dibezakan dari panjang atau kelajuan penyakit itu berlangsung. Anda harus mengetahui simptom paronychia yang biasa, seperti perubahan pada kuku yang berwarna merah, bengkak atau mempunyai bentuk yang tidak normal. Di samping itu, rasa sakit pada kulit di sekitar kuku adalah tanda paronychia. Sekiranya tidak dirawat, ia boleh menyebabkan keadaan yang lebih teruk seperti menyebarkan jangkitan ke kulit dan menyebabkan kuku yang dijangkiti jatuh.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Kasut dengan Jari Sempit Boleh Menyebabkan Paronychia

Kami mengesyorkan agar anda segera melakukan rawatan pertama apabila anda mengalami paronychia, seperti:

1. Rendam Tangan

Kami mengesyorkan agar anda merendam tangan anda dalam air suam selama 10-15 minit 2-3 kali sehari. Merendam tangan dengan air suam dapat mengurangkan bengkak dan mengurangkan kesakitan yang berkaitan dengan paronychia.

2. Sapukan Krim Antibiotik

Setelah merendam tangan anda dalam air suam, keringkan tangan anda dan sapukan krim antibiotik untuk mengurangkan jangkitan yang disebabkan oleh bakteria.

3. Jaga Kebersihan Kuku

Jaga bahagian kuku yang mempunyai paronychia bersih dan juga kuku lain yang masih sihat. Sebaiknya segera keringkan tangan apabila selesai mencuci tangan dan mengelakkan keadaan lembap.

Walaupun jarang berlaku, jika tidak segera dirawat, keadaan ini dapat menyebabkan komplikasi kesihatan, seperti abses, perubahan bentuk kuku yang tetap dan penyebaran jangkitan ke bahagian tubuh lain seperti tulang dan aliran darah.

Kami mengesyorkan agar anda melakukan pencegahan dengan mengurangkan tabiat buruk seperti menggigit kuku dan kurang memperhatikan kebersihan kuku. Jangan lupa untuk selalu mencuci tangan dengan betul dan mengeringkan tangan anda selepas itu. Ini membantu anda mengelakkan paronychia. Gunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor secara langsung mengenai kesihatan kuku dan kulit. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga: Pastikan kuku anda bersih, ini adalah perbezaan antara paronychia kronik dan paronychia akut