Inilah Langkah-langkah untuk Memeriksa Hepatomegali

, Jakarta - Hepatomegali adalah keadaan ketika hati membesar. Organ ini mempunyai banyak fungsi seperti menghasilkan protein, meneutralkan amonia toksik, mencerna lemak, menyimpan simpanan karbohidrat, dan melawan jangkitan di dalam badan. Sekiranya hati membesar, ini bermakna organ tersebut mengalami kerosakan.

Hepatomegali sendiri boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti hati berlemak ( berlemak hati ), barah, terlalu banyak minum alkohol, kegagalan hati, kegagalan jantung, dan kesan sampingan ubat. Di samping itu, gejala yang disebabkan ketika seseorang menderita hepatomegali adalah keletihan yang mudah, sakit otot, penurunan selera makan dan penurunan berat badan, dan kulit kuning dan putih mata.

Hepatomegali adalah keadaan yang sering terjadi pada seseorang yang mengalami gangguan fungsi hati. Oleh itu, kemahiran klinikal untuk melakukan pemeriksaan hepatomegali sangat penting, terutamanya apabila kemudahan kesihatan yang ada terhad. Oleh itu, cara untuk mencari tanda-tanda seseorang yang menderita hepatomegali sangat membantu untuk mengambil langkah seterusnya.

Pemeriksaan Hepatomegali

Berikut adalah langkah-langkah yang dapat diambil untuk pemeriksaan fizikal seseorang yang disyaki menghidap hepatomegali:

 1. Letakkan tangan anda rata pada kulit sebelah kanan fossa iliac.
 2. Arahkan jari anda ke atas dengan jari telunjuk dan tengah anda di kedudukan lateral otot rektus abdominalis. Selepas itu, hujung jari diletakkan selari dengan sarung rektus. Kemudian, pegang kedudukan.
 3. Minta orang yang disyaki menghidap hepatomegali untuk menarik nafas dalam-dalam melalui mulut.
 4. Rasakan bahagian yang anda sentuh ketika jantung jatuh ketika orang itu bernafas.
 5. Gerakkan perlahan-lahan tangan anda ke bahagian atas perut 1 sentimeter dengan setiap menghirup sehingga sampai ke tulang rusuk atau sehingga bahagian hati terasa. Mungkin terdapat hati yang membesar atau penurunan kedudukan hati kerana hiperinflasi paru-paru.

Selepas ini selesai, anda mungkin akan menemui sesuatu yang tidak normal semasa pemeriksaan.

Nampaknya, pembesaran hati boleh disebabkan oleh penyakit parenkim hati, iaitu:

 1. Hati membesar pada tahap awal parut (sirosis), tetapi menyusut pada parut lanjut.
 2. lemak hati ( lemak hati ) boleh menyebabkan hepatomegali.
 3. Hepatomegali juga boleh disebabkan oleh tumor metastatik.
 4. Pembesaran lobus kiri dapat dirasakan di perut atas atau bahkan di hipokondrium kiri.
 5. Bunyi yang berlaku di saluran darah akibat pergolakan (bruits) dapat didengar di atas hati pada orang dengan barah hepatoselular dan kadang-kadang pada orang dengan hepatitis alkoholik.
 6. Pada orang yang mengalami kegagalan jantung kanan, hati yang membesar biasanya menyakitkan. Jantung berdenyut boleh menjadi tanda kebocoran di jantung.

Rawatan dan Pencegahan Hepatomegali

Rawatan hati atau hepatomegali yang membesar bergantung kepada penyebabnya. Rawatan yang digunakan untuk seseorang yang menderita hepatomegali, yaitu:

 1. Kemoterapi, radiasi, dan pembedahan dilakukan pada penderita barah hati.
 2. Menggunakan ubat anti-virus untuk merawat hepatitis B dan C.
 3. Lakukan pemindahan hati jika hepatomegali berlaku kerana kegagalan hati.

Cara untuk mencegah hepatomegali adalah dengan mengekalkan gaya hidup yang sihat agar hati sentiasa sihat. Perkara yang boleh dilakukan termasuk:

 1. Elakkan kegemukan dengan mengekalkan berat badan yang ideal.
 2. Mengawal gula darah untuk pesakit kencing manis.
 3. Jangan mengambil alkohol.
 4. Sentiasa berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil ubat secara berkala.
 5. Lakukan pemeriksaan hati secara berkala.

Itulah langkah-langkah pemeriksaan hepatomegali. Sekiranya anda mempunyai soalan mengenai hepatomegali, cubalah membincangkannya dengan doktor dari . Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!

Baca juga:

 • Ini adalah orang yang berisiko terkena hepatomegali
 • Hepatitis Juga Boleh Menyebabkan Hepatomegali
 • Bukan Alkoholik, Hati Berlemak Boleh Berlaku Pada Sesiapa Saja