10 Punca Jangkitan Otak Ensefalopati

, Jakarta - Gangguan otak yang berjangkit, ensefalopati, dapat terjadi dengan gejala perubahan keadaan mental. Contohnya, seperti kehilangan tumpuan, koordinasi pergerakan yang terganggu, dan kehilangan kemampuan untuk menyelesaikan masalah atau membuat keputusan. Selain perubahan keadaan mental, jangkitan otak ensefalopati juga boleh menyebabkan gejala penyakit neurologi.

Ensefalopati berjangkit otak boleh berlaku bergantung pada jenis ensefalopati yang menyerang. Ada apa-apa? Lihat penjelasannya seperti berikut!

  1. Ensefalopati Traumatik Kronik

Jenis ensefalopati ini berlaku apabila terdapat banyak trauma atau kecederaan pada otak. Trauma boleh menyebabkan kerosakan saraf pada otak. Kelainan ini juga sering dijumpai pada petinju, pemain bola sepak atau anggota tentera.

  1. Ensefalopati glisin

Jenis ensefalopati ini adalah penyakit genetik yang boleh diwarisi, iaitu ketika tahap glisin terlalu tinggi di otak. Glycine adalah asid amino. Di samping itu, penyakit ini muncul sejurus selepas kelahiran.

Baca juga: Bolehkah Encephalopathy Disembuhkan?

  1. Ensefalopati Hashimoto

Gangguan ini jarang berlaku kerana dikaitkan dengan penyakit Hashimoto. Penyakit Hashimoto adalah keadaan autoimun, di mana sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang organ tiroid.

  1. ensefalopati hepatik

Ensefalopati jenis ini disebabkan oleh penyakit hati. Apabila hati tidak berfungsi dengan baik, toksin tidak dapat dikeluarkan dari badan. Akibatnya, toksin akan terkumpul di dalam darah dan boleh merebak ke otak.

  1. Ensefalopati hipertensi

Ensefalopati jenis ini disebabkan oleh hipertensi teruk yang sudah lama tidak dirawat. Oleh itu, otak boleh menjadi bengkak dan boleh menyebabkan kerosakan otak dan ensefalopati hipertensi.

Baca juga: Selalunya Lupa, Hati-hati dengan Encephalopathy

  1. Ensefalopati iskemia hipoksia

Gangguan ini disebabkan oleh otak tidak mendapat cukup oksigen. Akibatnya, otak boleh mengalami kerosakan kekal. Salah satu contohnya ialah kes janin yang terdedah kepada alkohol.

  1. Encephalopathy Toksik Metabolik

Gangguan ensefalopati toksik metabolik disebabkan oleh jangkitan, toksin, atau ia mungkin disebabkan oleh kegagalan organ. Ketidakseimbangan elektrolit dan hormon dalam badan boleh memberi kesan pada fungsi otak. Jangkitan dan toksin juga mempengaruhi otak. Biasanya, ensefalopati hilang apabila penyebabnya dihilangkan.

  1. Ensefalopati berjangkit

Gangguan ini boleh menular dan juga dikenali sebagai penyakit prion. Prion adalah protein badan semula jadi, tetapi dapat bermutasi dan menyebabkan penyakit yang secara beransur-ansur merosakkan dan merosakkan fungsi otak anda (penyakit neurodegeneratif).

Penyakit prion termasuk: penyakit pembaziran kronik , insomnia keluarga, dan penyakit Creutzfeldt-Jakob. Biasanya, penghidap penyakit ini akan mati dalam masa tiga bulan hingga beberapa tahun.

Baca juga: Gejala Gangguan Otak Encephalopathy

  1. Ensefalopati uremik

Ensefalopati uremik disebabkan oleh kegagalan buah pinggang. Ini mengakibatkan penumpukan toksin uremik dalam darah.

  1. Ensefalopati Wernicke

Ensefalopati Wernicke atau penyakit Wernicke disebabkan oleh kekurangan vitamin B1. Beberapa penyebabnya termasuk penggunaan alkohol jangka panjang, pemakanan yang buruk, dan penyerapan makanan.

Beberapa jenis ensefalopati masih boleh dicegah dengan mengambil langkah mudah. Contohnya, ensefalopati yang disebabkan oleh kegagalan buah pinggang dapat dicegah dengan menyesuaikan diet khas untuk penghidap penyakit buah pinggang. Atau bagi orang yang telah menjalani dialisis, perlu memeriksa dengan doktor ginjal secara berkala dan tetap konsisten semasa menjalani dialisis.

Sekiranya anda mengalami gejala salah satu jenis ensefalopati di atas, anda harus segera bertanya kepada doktor mengenai masalah kesihatan anda melalui aplikasi tersebut. . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found