Penularan Virus Corona pada Haiwan, Ketahui Ini

, Jakarta - Seekor harimau Melayu berusia empat tahun bernama Nadia dilaporkan dijangkiti virus korona, penyebab COVID-19. Harimau ini hidup dalam kurungan di Zoo Bronx, New York City, Amerika Syarikat. Minggu lalu, Nadia mula menunjukkan salah satu gejala COVID-19, iaitu batuk kering. Gejala ini tidak hanya dialami oleh Nadia, tetapi juga kakaknya Azul, dua harimau Amur dan tiga singa Afrika.

Penyebaran COVID-19 ke haiwan adalah kes pertama di Amerika Syarikat. Nadia dan beberapa haiwan lain di Zoo Bronx dipercayai dijangkiti oleh pegawai haiwan yang pembawa senyap atau pesakit korona yang tidak menunjukkan simptom tetapi boleh menyebarkannya kepada orang lain.

Lancarkan Forum Ekonomi DuniaVirus korona adalah penyakit zoonosis (penyakit zoonosis). Ini bermaksud bahawa penyakit ini dapat dipindahkan dari haiwan ke manusia. Namun, nampaknya virus ini akan kembali mengancam haiwan tersebut.

Baca juga: Pemeriksaan Fakta: Virus Corona yang dijangkiti kucing pertama dari pemiliknya

Nadia Bukan Haiwan Pertama Yang Dijangkiti

Pada mulanya, para pakar percaya bahawa coronavirus ini tidak dapat ditularkan ke binatang. Walau bagaimanapun, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) telah mendedahkan hasil ujian Nadia dan enam kucing besar lain yang diambil melalui ujian tersebut. Hasilnya positif. Namun, Nadia dan rakan-rakannya bukanlah haiwan pertama yang dijangkiti virus ini. Lancarkan Livescience, seekor kucing di Belgium juga pernah dilaporkan dijangkiti virus ini dari pemiliknya yang didapati positif COVID-19.

Penyelidik di China juga telah menerbitkan hasil awal kajian mereka yang belum dikaji. Mereka mendapati bahawa beberapa kucing domestik terdedah kepada COVID-19. Kajian itu juga mendapati bahawa anjing mempunyai daya tahan rendah terhadap coronavirus. Terdapat laporan bahawa dua anjing di Hong Kong dijangkiti COVID-19.

Kemungkinan Jangkitan Virus Corona dari Haiwan

Sejauh ini, tidak ada bukti bahawa COVID-19 dapat ditularkan dari haiwan ke manusia, kecuali asal virus virus itu sendiri. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit juga menyebutkan bahawa mereka mengetahui sejumlah haiwan peliharaan termasuk kucing dan anjing yang dijangkiti virus kerana hubungan rapat dengan pemiliknya di negara lain. Namun, tidak ada bukti bahawa haiwan peliharaan ini dapat menyebarkan virus kepada manusia.

Baca juga: Berapa besar risiko bayi baru lahir mendapat Corona?

Sekiranya Anda Positif untuk COVID-19, Inilah Cara Melindungi Haiwan Peliharaan Anda

Persatuan Perubatan Veterinar Amerika dan CDC mengesyorkan agar mereka yang sakit dengan COVID-19 harus menjauhkan diri dari haiwan peliharaan dan haiwan lain, seperti yang anda lakukan dari orang lain. Sekiranya boleh, minta seseorang yang juga tinggal bersama anda untuk menjaga haiwan kesayangan anda semasa anda mengasingkan diri atau dalam rawatan intensif di hospital.

Jangan sekali-kali haiwan peliharaan, ciuman, atau berkongsi makanan dengan mereka. Sekiranya anda harus menjaga haiwan kesayangan anda ketika mereka sakit, pastikan anda selalu mencuci tangan anda sebelum dan selepas berinteraksi dengan haiwan kesayangan anda.

Tetap Bersih dan Sihat Semasa Mengelilingi Haiwan

Belum ada bukti yang menunjukkan bahawa haiwan apa pun, termasuk binatang peliharaan, ternakan, atau hidupan liar, adalah sumber jangkitan COVID-19. Namun, kerana semua haiwan dapat membawa kuman yang membuat orang sakit, selalu menjadi idea yang baik untuk mengamalkan tabiat sihat di sekitar haiwan peliharaan dan haiwan lain. Pastikan anda menggunakan perkara ini semasa berada di sekitar haiwan, seperti:

  • Basuh tangan setelah mengendalikan haiwan, makanan, sisa atau mainan mereka;
  • Amalkan kebersihan haiwan kesayangan dan bersihkan haiwan peliharaan dengan betul;
  • Bercakap dengan doktor haiwan anda jika anda mempunyai pertanyaan mengenai kesihatan haiwan kesayangan anda.

Baca juga: Inilah yang mesti anda perhatikan ketika mengasingkan diri di rumah mengenai Virus Corona

Sekiranya anda masih ingin mengetahui mengenai risiko penularan COVID-19 ke haiwan, anda boleh cuba bercakap dan bertanya kepada doktor di aplikasi tersebut . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google play!

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Sekiranya Anda Mempunyai Haiwan.
Sains Langsung. Diperoleh pada tahun 2020. Kucing dijangkiti dengan COVID-19 dari Pemilik di Belgium.
University of Illinois College of Veterinary Medicine. Diperoleh pada tahun 2020. Coronavirus dan Haiwan Peliharaan: Soalan Lazim untuk Pemilik.
Forum Ekonomi Dunia. Diakses pada tahun 2020. 3 Cara Coronavirus Mempengaruhi Haiwan di Seluruh Dunia.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found