Mana Yang Lebih Sihat, Jus Buah atau Minuman Perisa Buah?

"Mana yang anda lebih suka, jus buah atau minuman berperisa buah? Walaupun pada awalnya kelihatan sama sihat, tetapi ada perbezaan antara keduanya. Jelas jus buah lebih sihat kerana mengandungi buah asli daripada minuman berperisa buah yang hanya menambah rasa buah sehingga terasa seperti jus buah. "

, Jakarta - Jus buah adalah salah satu minuman sihat yang boleh anda dapatkan di kedai atau buat sendiri. Namun, apabila anda memutuskan untuk membelinya di kedai, anda harus memahami perbezaan besar antara jus buah dan minuman berperisa buah.

Sekiranya dikatakan jus buah, maka produk minuman ini mengandungi jus buah murni, tetapi biasanya ia juga terdiri daripada gula tambahan 4 peratus. Sementara itu, jika dikatakan minuman berperisa buah, produk minuman ini biasanya hanya mengandungi 5 peratus jus buah.

Anda harus memahami perbezaan antara keduanya, kerana kandungan nutrisi juga berbeza. Jangan terburu-buru bahawa anda salah menafsirkannya dan sebaliknya dapatkan produk yang mempunyai zat yang lebih berbahaya daripada nutriennya. Jadi, mana yang lebih sihat antara jus buah dan minuman berperisa buah? Inilah ulasannya!

Baca juga: 5 Tabiat Salah Semasa Makan Buah

Jus Buah vs Minuman Perisa Buah

Pada dasarnya, minum jus buah tulen tentu lebih sihat daripada minuman berperisa buah atau soda berperisa buah. Sebabnya, walaupun jus buah juga ditambah dengan gula tambahan, minuman berperisa buah juga dapat menyimpan lebih banyak gula di dalamnya.

Sekurang-kurangnya jus buah masih mengandungi beberapa nutrien asli buah, sementara minuman berperisa buah hanya menambah rasa buah dalam minuman soda atau jenis lain, untuk mendapatkan sensasi rasa buah segar di lidah.

Tetapi bagus juga untuk membuat jus buah anda sendiri di rumah. Kerana dalam pembuatannya, jus buah umumnya dipusatkan dengan membuang sebagian air, yang menjadikannya lebih murah untuk diangkut. Kemudian, jusnya dilarutkan dengan menambahkan air lagi. Sebenarnya, jus kadang-kadang ditambah dengan vitamin kerana sebilangan vitamin larut air hilang dalam proses kepekatan.

Sekiranya anda atau ahli keluarga menghidap diabetes dan perlu memperhatikan pengambilan gula, maka anda boleh berjumpa doktor atau pakar pemakanan untuk membincangkan diet yang betul untuk mencegah lonjakan gula darah dan mencegah komplikasi akibatnya. Anda boleh membuat temu janji dengan segera di hospital dengan menggunakan aplikasi. Jadi, cepatlah muat turun aplikasii untuk penjagaan kesihatan yang lebih praktikal!

Baca juga: Bilakah Masa Terbaik untuk Makan Buah?

Buah Keseluruhan Masih Yang Paling Sihat

Walaupun jus buah adalah pilihan minuman sihat yang menyegarkan, ia tidak lebih sihat daripada buah keseluruhan. Walaupun jusnya diperah segar, minum jus kurang sihat daripada memakan buah keseluruhan. Kerana nutrien dalam jus buah dan buah sebenar tidak sama. Terdapat dua sebab di bawah:

  • Perbezaan Kandungan Serat

Pertama, daging dan kulit buah yang ditinggalkan mengandungi serat makanan yang tinggi. Serat makanan memainkan peranan lebih besar dalam badan. Semasa makan buah utuh, serat makanan di pulpa mengikat gula semula jadi dalam buah ketika melewati saluran pencernaan. Tindakan mengikat ini menjadikan gula lebih sukar dan memerlukan masa lebih lama untuk menyerap badan.

Akibatnya, gula buah terkumpul dalam darah pada kadar yang lebih rendah dan lebih perlahan jika anda makan buah utuh, berbanding jika anda minum jus buah secara lurus. Proses ini membolehkan badan anda menggunakan lebih banyak gula sebagai sumber tenaga segera. Sebaliknya, minum jus buah secara langsung menyebabkan kenaikan gula darah.

Apabila anda mempunyai lebih banyak gula daripada yang anda perlukan, tubuh anda dengan cepat membebaskan insulin, yang menyebabkan sejumlah besar gula dalam darah anda ditukar menjadi lemak dan glikogen. Dengan cara ini, lonjakan gula darah menyebabkan penurunan gula darah menjadikan anda lapar lagi, sehingga memaksa anda makan lebih banyak.

Dengan cara ini, meminum jus buah tulen menyebabkan peraturan gula darah lebih buruk dan peningkatan pengambilan kalori, jika dibandingkan dengan makan buah utuh. Orang yang sangat sensitif terhadap kadar gula darah bahkan mungkin mengalami sakit kepala, kelemahan, dan mudah marah setelah minum jus buah, walaupun gejala ini tidak muncul ketika makan buah utuh.

Baca juga: 7 jenis buah yang baik untuk wanita hamil

  • Kandungan Nutrien dalam Daging Buah dan Kulit

Kedua, daging dan kulit buahnya kaya akan vitamin dan nutrien lain. Mengambil jus sahaja meninggalkan banyak nutrien ini. Sebagai contoh, jeruk adalah sumber flavonoid yang kaya, tetapi kebanyakan flavonoid disimpan dalam daging dan bukan dalam jus.

Rujukan:
Makanan berkhasiat. Diakses pada tahun 2021. Jus Buah atau Minuman Buah?
Universiti A&M West Texas. Diakses pada tahun 2021. Adakah Jus Buah Lebih Sihat Daripada Buah Utuh?