Mengandung tetapi tidak merasa, ini adalah Fakta Sindrom Impostor

, Jakarta - Secara umum, wanita akan mengalami sejumlah gejala kehamilan, seperti mual, pening, dan muntah. Namun, ramai yang tidak mengetahui bahawa kehamilan juga mempunyai gejala yang tidak biasa dan tidak berbahaya bagi si kecil, seperti peningkatan tenaga, peningkatan dorongan seks, dan selera makan.

Mengapa sesetengah wanita mengalami beberapa gejala yang biasa dan tidak biasa? Ini dipengaruhi oleh reaksi hormon dalam tubuh setiap wanita hamil. Nah, bagaimana jika wanita hamil tidak merasakan sebarang gejala semasa kehamilan? Adakah ia akan memudaratkan kesihatan janin?

Baca juga: Ketahui Bahaya Sindrom Antiphospholipid pada Wanita Hamil

Mengandung tetapi tidak merasa, Sindrom Impostor adalah penyebabnya

Keadaan ini dikenali sebagai sindrom penipu. Sindrom ini adalah masalah psikologi yang dialami oleh seseorang yang merasakan bahawa dia tidak layak mendapat kejayaan atau perkara yang dia mahukan. Bahayanya, perasaan ini sering disertai dengan kegelisahan dan kemurungan yang berlebihan. Apakah hubungan antara sindrom penipu dan kehamilan?

Bagi wanita yang secara amnya sudah berkahwin, kehamilan dianggap sebagai pencapaian penting. Bagi sesetengah orang, kehamilan boleh dianggap sebagai pencapaian hidup dan juga berkat yang sangat berharga. Walau bagaimanapun, wanita dengan sindrom penipu akan menganggap kehamilan mereka tidak nyata.

Baca juga: Penyebab Umum Sindrom Edward pada Wanita Hamil

Apa yang Menyebabkan Ibu Jangka Mengalami Sindrom Impostor?

Wanita hamil yang mengalami sindrom penipu akan merasakan bahawa kehamilan adalah perasaan menipu. Lebih-lebih lagi, jika kehamilan datang tanpa disertai dengan gejala yang biasanya ada, seperti mual, pening, dan muntah. Mungkin wanita hamil dengan sindrom penipu merasakan mereka belum menjadi ibu masa depan.

Perasaan yang tidak disedari ketika anda ingin menjadi ibu adalah bentuk perlindungan diri di bawah sedar. Sebenarnya, sebilangan wanita masih mempersoalkan kehamilan mereka walaupun memasuki trimester kedua atau ketiga.

Gejala yang Muncul pada Orang dengan Sindrom Impostor

Tanda dan gejala yang muncul akan berbeza bagi setiap penghidapnya. Gejala biasa yang mungkin dialami penderita termasuk:

  • Takut gagal.

  • Abaikan maklumat.

  • Abaikan pujian.

  • Kesempurnaan.

  • Rasa tertekan.

Tanda lain orang yang mengalami sindrom penipu dapat dilihat melalui fikiran mereka sendiri yang sering mengatakan, "Ini hanya nasib", "Ini tidak nyata", "Mungkin saya akan menjadi ibu yang gagal". Wanita dengan sindrom penipu juga akan sering menganggap bahawa kehamilan mereka tidak nyata dan kebetulan, kerana tidak ada gejala yang muncul pada ibu.

Baca juga: Cara Mengesan Sindrom Eisenmenger pada Wanita Hamil

Ketahui Cara Mencegah Sindrom Penipu dengan Langkah-Langkah Ini

Sekiranya ibu tidak melambatkan kehamilan, anda harus mempersiapkan diri dengan berhati-hati, jika bila-bila masa anda hamil dan menjadikan ibu sebagai calon ibu. Sekiranya ini berlaku, ibu hanya perlu memastikan dan menyedari bahawa sifat wanita hamil dan menjadi ibu bagi anak-anaknya.

Sekiranya sebenarnya ibu tidak bersedia, kerana masalah mental atau masalah lain, segera lakukan perancangan kehamilan. Dalam kes ini, anda boleh membincangkannya secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut untuk merancang kehamilan dalam jangka masa panjang atau pendek. Dengan berbincang dengan doktor, ibu akan lebih bersedia ketika menghadapi kehamilan.

Rujukan:

Persatuan Psikologi Amerika. Diakses pada tahun 2019. Rasa seperti penipuan?
Persimpangan Ibu. Diakses pada tahun 2019. Saya Tidak Mengalami Gejala Kehamilan-Adakah Ini Biasa?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found