Lihat 4 Fakta Baru Lahir yang Perlu Tahu Ibu

, Jakarta - Ketika anda akan bersalin, wanita hamil pasti akan mula mencari apa yang harus dilakukan. Persiapan setelah persiapan dilakukan untuk menyambut sesuatu yang telah ditunggu mungkin tidak dalam waktu yang singkat. Perkara yang paling penting adalah bagaimana menjaganya selepas kelahiran.

Semasa kelahiran, bayi yang baru lahir atau yang baru lahir membuat ibu bapa mereka tersenyum. Tangisan pertama anak akan ditunggu-tunggu. Baiklah, untuk itu anda sebagai ibu bapa mesti mengetahui fakta yang baru lahir yang penting untuk hidupnya. Berikut adalah fakta mengenai bayi baru lahir yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Inilah Fakta Mengenai Kekeliruan Puting pada Bayi

Fakta Baru Lahir Yang Perlu Diketahui oleh Ibu Hamil

Peranan ibu bapa, terutama ibu, sangat penting untuk kelangsungan hidup anak-anak mereka. Ini kerana makanan yang paling sihat untuk diberikan kepada bayi baru lahir adalah susu ibu atau susu ibu. Walaupun begitu, tidak sedikit ibu-ibu yang keliru tentang apa yang harus dilakukan ketika bayi dilahirkan, terutama untuk anak pertama.

Ramai wanita hamil bertanya mengenai corak penyusuan, bagaimana menyesuaikan corak tidur bayi dengan ibu bapa mereka dan sebagainya. Ini dapat membuatkan anda mengelakkan kemungkinan bayi anda jatuh sakit kerana salah ibu bapa. Berikut adalah beberapa fakta baru lahir yang harus anda ketahui:

  1. Bayi yang baru lahir kelihatan tua dan berkedut

Salah satu fakta baru lahir yang harus anda ketahui ialah bayi yang baru lahir akan kelihatan lebih tua dan mengalami keriput. Selain itu, tubuhnya ditutupi lapisan putih melekit yang juga menutupi mata dan wajahnya. Bayi yang baru lahir juga mempunyai rambut halus di seluruh badan. Ini untuk melindunginya semasa dalam kandungan.

  1. Bayi membuang air kecil dengan kerap

Bayi yang baru lahir hingga beberapa minggu akan membuang banyak najis dan air kencing. Sebagai ibu bapa, anda mungkin terkejut kerana anda tidak minum sebanyak yang anda minum.

Untuk itu, ibu bapa boleh menukar lampin setiap jam. Di samping itu, bayi juga akan mengeluarkan air liur yang menjadikan pakaian mereka basah sehingga mesti diganti dengan kerap. Akan ada banyak kotoran. Walaupun begitu, anda tidak perlu risau kerana ini adalah perkara biasa yang berlaku.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai fakta yang baru lahir, doktor dari sedia menolong. Caranya, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak! Di samping itu, anda juga boleh melakukan pemeriksaan kehamilan dengan melakukan soal jawab dengan doktor pakar.

Baca juga: Ingin Melawat Bayi yang Baru Lahir? Ingatlah Peraturan Wajib Ini

  1. Bayi tidak banyak bereaksi pada 6 minggu pertama kelahiran

Secara amnya, ibu bapa berusaha agar anak mereka bertindak balas sejurus selepas kelahiran. Namun, satu lagi fakta yang baru lahir adalah bahawa dalam enam minggu pertama bayi tidak banyak bereaksi terhadap persekitaran mereka. Bayi kemungkinan besar hanya makan, buang air kecil, tidur, menangis dan berulang. Tetap sabar kerana ketika berusia enam minggu, bayi mula memperhatikan persekitarannya.

  1. Jangan memandikan bayi dengan tali pusat yang tidak putus

Fakta terakhir yang baru lahir adalah cuba untuk tidak memandikan bayi ketika tali pusat belum putus. Tali pusat yang masih terpasang menjadi kasar dan sensitif sehingga boleh mendatangkan risiko kepada bayi ketika mandi. Walaupun begitu, anda boleh meminta bidan memandikannya agar bayi tetap bersih dan tidak menimbulkan gangguan.

Baca juga: Bukan Hanya Orang Dewasa, Bayi Baru Lahir Juga Dapat Menghidap Eksim Atopik

Itu adalah fakta baru lahir yang harus anda ketahui. Sebilangan perkara ini mungkin mengejutkan anda apabila ia benar-benar berlaku. Sebagai ibu bapa, anda harus benar-benar berhati-hati ketika melakukan rawatan. Ini juga untuk mengekalkan kelangsungan hidup bayi.

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses 2019. Bootcamp Bayi Baru Lahir: Merawat Bayi yang Baru Lahir
Mom Junction. Diakses pada 2019.15 Perkara Mengejutkan yang Anda Inginkan Mengetahui tentang Bayi Baru Lahir!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found