5 Hobi Yang Bermanfaat Untuk Kesihatan

Jakarta - Bagi sesetengah orang, hobi adalah komponen penting yang berkait rapat dengan kehidupan peribadi. Hobi memberi kita aktiviti alternatif selain bekerja, tidur, atau menghabiskan masa dengan pasangan. Hobi selalunya melarikan diri daripada tidak dapat menghabiskan masa dengan perkara positif, dan kebanyakan kita melakukannya kerana kita merasakan ini adalah sesuatu yang dapat membuat kita merasa senang. Namun, bagaimana jika ternyata hobi yang biasa kita lakukan memberi kesan positif kepada kesihatan? Kami akan lebih terdorong untuk melakukannya untuk mendapatkan faedah maksimum. Ingin mengetahui hobi apa yang baik untuk kesihatan, pertimbangkan ulasan berikut!

berkebun

Bagi anda yang mempunyai tanah terbuka di rumah, tidak ada salahnya menggunakan tanah untuk ditanam dengan pelbagai tanaman berguna sehingga kualiti hidup anda juga meningkat. Bayangkan berapa banyak kalori yang akan anda bakar ketika anda mula menjadikan tanah kosong menjadi taman kecil, semuanya berguna untuk melatih stamina, fleksibiliti, koordinasi dan menguatkan badan anda. Berkebun juga akan memberi Anda sinar matahari yang baik untuk memenuhi kebutuhan vitamin D. Menurut laporan yang terdapat di PLOS Satu pada tahun 2014, dengan berkebun setiap hari, anda mengurangkan risiko menghidap demensia sebanyak 36 peratus dan mengurangkan risiko strok dan serangan jantung sebanyak 30 peratus.

Membesarkan haiwan

Selain menjadi rakan yang menyeronokkan, memelihara haiwan telah terbukti menjadikan anda lebih sihat. Kajian menunjukkan bahawa memiliki haiwan peliharaan bermaksud anda akan melakukan aktiviti dan bersosial di luar rumah. Ini terbukti bermanfaat untuk menjaga tekanan darah, kadar kolesterol, dan mencegah Anda merasa kesepian. Ini semua berkait rapat dengan penurunan risiko serangan jantung. ( Baca juga : 4 Petua Memilih Haiwan Peliharaan untuk Kanak-kanak)

Tarian

Tidak dinafikan bahawa menari adalah salah satu aktiviti fizikal yang dapat dilakukan dengan cara yang menyeronokkan. Anda tidak memerlukan banyak alat, hanya tangan dan kaki dan iringan muzik. Menari dengan rakan anda juga dapat menambahkan keseronokan. Banyak kajian menyatakan bahawa menari akan membantu anda meningkatkan kesihatan jantung, meningkatkan stamina, dan menguatkan tulang dan otot. Sekiranya anda merasa rumah anda bukanlah tempat yang tepat untuk hobi ini, anda boleh menyertai kelab salsa, zumba, tango, atau jenis tarian lain yang anda sukai. Di sana anda juga akan bertemu dengan banyak orang, jadi lakukan banyak sosialisasi yang baik untuk mencegah kemurungan.

membuat muzik

Mendengarkan atau bermain alat muzik dianggap memberi kesan positif kepada kesihatan mental dan psikologi anda. Dalam laporan penyelidikan yang dilakukan oleh Medical News Today pada tahun 2013, muzik sebenarnya dapat membantu menguatkan sistem kekebalan tubuh, mencegah anda merasa cemas dan tertekan. Muzik juga dapat mengurangkan risiko Alzheimer (penuaan) kerana muzik memberikan rangsangan dalaman yang dapat membuat otak kita berfungsi dengan optimum.

Tulis

Anda mungkin berfikir bahawa duduk dengan komputer riba atau pensil dan pen di meja tidak memberi kesan yang besar kepada kesihatan anda. Eitss , jangan salah faham! Menulis ternyata dapat meningkatkan kesihatan mental dan psikologi anda, termasuk meningkatkan ingatan otak dan mengurangkan tekanan. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa menulis mengenai pengalaman peribadi telah membantu penghidap barah untuk mengatasi diri mereka sendiri dan penyakit mereka. Ini dapat membantu penderita untuk mengurangkan tekanan dan berpotensi membantu meningkatkan hasil terapi fizikal.

Sekiranya anda ingin mengetahui hobi lain yang ternyata bermanfaat untuk kesihatan, mari bertanya terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found