7 Punca Kehamilan Ektopik

, Jakarta - Kehamilan ektopik adalah keadaan yang berlaku ketika telur yang disenyawakan menanam dan tumbuh di luar rongga rahim. Kehamilan bermula dengan telur yang disenyawakan. Biasanya, telur yang disenyawakan melekat pada lapisan rahim.

Kehamilan ektopik paling kerap berlaku pada saluran tuba, yang membawa telur dari ovari ke rahim. Gangguan ini juga dikenali sebagai kehamilan tuba. Kadang kala, kehamilan ektopik berlaku di kawasan lain badan wanita, seperti ovari, rongga perut atau bahagian bawah rahim (serviks), yang bersambung terus ke vagina.

Kehamilan ektopik tidak dapat berjalan normal. Telur yang disenyawakan tidak dapat bertahan, dan tisu yang tumbuh dapat menyebabkan pendarahan yang mengancam nyawa, jika tidak segera dirawat.

Pada kehamilan yang normal, persenyawaan berlaku pada saluran tuba, iaitu ketika sel telur memenuhi sel sperma. Telur yang disenyawakan kemudian bergerak ke rahim dan ditanam di lapisan rahim. Embrio berkembang menjadi janin dan kekal di rahim sehingga lahir.

Kehamilan ektopik boleh membawa maut tanpa rawatan segera. Contohnya, tiub fallopio boleh pecah, menyebabkan pendarahan perut dalaman, kejutan, dan kehilangan darah yang serius.

Baca juga: Inilah Fakta Mengenai Kehamilan Ektopik

Apa yang Menyebabkannya?

Seseorang yang mengalami gangguan kehamilan ektopik mungkin tidak tahu apa yang menyebabkannya. Namun, salah satu penyebabnya ialah tiub fallopio yang rosak.

Ini dapat mengelakkan telur yang disenyawakan memasuki rahim dan membiarkannya menanam di tiub fallopi atau di tempat lain. Seseorang lebih cenderung mengalami kehamilan ektopik jika mereka mengalami gangguan berikut:

 1. Penyakit radang pelvis.

 2. Penyakit kelamin.

 3. Parut dari pembedahan pelvis sebelumnya.

 4. Sejarah kehamilan ektopik.

 5. Ligasi tuba gagal.

 6. Gunakan ubat kesuburan.

 7. Rawatan kemandulan seperti persenyawaan in vitro.

Baca juga: 4 Jenis Kelainan pada Kehamilan

Gejala Kehamilan Ektopik

Seseorang yang terkena gangguan mungkin tidak merasakan apa-apa pada mulanya. Walau bagaimanapun, beberapa wanita dengan kehamilan ektopik mempunyai gejala kehamilan awal yang biasa, seperti tempoh yang tidak dijawab, kelembutan payudara, dan mual.

Sekiranya anda menjalani ujian kehamilan, ia akan menjadi positif. Walau bagaimanapun, kehamilan ektopik tidak dapat berlanjutan seperti kehamilan biasa. Tanda dan gejala meningkat apabila telur yang disenyawakan tumbuh di tempat yang salah.

 1. Amaran Awal Kehamilan Ektopik

Selalunya tanda amaran pertama kehamilan ektopik adalah sakit panggul. Pendarahan vagina ringan juga boleh berlaku. Sekiranya darah bocor dari saluran tuba, anda mungkin merasa sakit perut meningkat, keinginan untuk buang air besar, atau ketidakselesaan pelvis.

Sekiranya pendarahan berat berlaku, anda mungkin merasa sakit bahu ketika darah memenuhi pelvis dan perut anda. Gejala spesifik yang berlaku bergantung pada lokasi pengumpulan darah dan saraf yang jengkel.

 1. Gejala Kecemasan

Sekiranya telur yang disenyawakan terus tumbuh di tiub fallopio, ia boleh menyebabkan tiub pecah. Terdapat kebarangkalian pendarahan yang tinggi di perut. Gejala gangguan kecemasan termasuk sakit kepala ringan, pingsan, sakit perut yang teruk, dan kejutan.

Baca juga: Mengalami Kehamilan Ektopik, Adakah Berbahaya?

Lakukan Perkara Ini untuk Mencegahnya

Tidak ada cara untuk mencegah kehamilan ektopik, tetapi yang berikut dapat membantu mengurangkan risiko:

 • Hadkan bilangan pasangan seksual anda.

 • Sentiasa gunakan kondom ketika melakukan hubungan seks untuk membantu mencegah jangkitan kelamin dan mengurangkan risiko penyakit radang pelvis.

 • Berhenti merokok, terutamanya jika anda ingin hamil.

Ini adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan kehamilan ektopik. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan tersebut, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found