5 Cara untuk Berbahagia di Masa yang Sulit

, Jakarta - Bersenang-senang dalam masa yang baik adalah perkara yang mudah dilakukan. Namun, sebilangan orang mungkin harus tetap bahagia di tengah-tengah masa-masa sukar. Sudah tentu, ini tidak mudah dilakukan. Sebenarnya, emosi dan perasaan adalah perkara yang nyata dan sahih yang dapat diluahkan.

Walaupun begitu, itu tidak bermaksud masa sukar membuat seseorang harus selalu murung, merasa sedih, atau tidak bersemangat. Selain dapat membuat suasana lebih keruh, ia juga dapat mempengaruhi keadaan kesihatan, baik secara fizikal dan psikologi. Pada masa-masa sukar, biasanya seseorang menjadi lebih pesimis dan tidak senang. Nah, disebut boleh mengganggu keadaan kesihatan.

Baca juga: Berasa gembira? Cuba Lakukan Ini

Petua Untuk Lebih Bahagia

Walaupun sukar, itu tidak bermakna anda tidak boleh tetap positif dan merasa bahagia di tengah-tengah cobaan. Sebaliknya, terlalu terbawa dalam kesedihan hanya akan mengganggu. Mungkin anda pernah berfikir untuk mengubah beberapa perkara dalam hidup anda menjadi lebih bahagia. Walaupun ia mungkin bertahan lama, tetapi lama-kelamaan "standard kebahagiaan" akan terus meningkat dan kelihatan tidak berkesudahan.

Daripada memaksa diri, ternyata ada beberapa petua yang boleh anda cuba gunakan untuk menjalani kehidupan yang lebih positif dan bahagia, walaupun anda berada di tengah-tengah masa-masa sukar. Ada apa-apa?

1. Hidup di Masa Kini

Tidak jarang, seseorang merasa kurang senang kerana terlalu menyesali masa lalu atau terlalu teruja untuk melihat masa depan tanpa perhitungan yang teliti. Sebenarnya, masa lalu dapat digunakan sebagai pengalaman untuk belajar dan merancang masa depan dapat menggembirakan. Namun, jangan biarkan halangan dan membuat anda tidak bahagia. Fahami bahawa anda hidup pada masa sekarang dan lakukan perkara yang membuat anda bahagia.

2. Pergi ke Alam

Meluangkan sedikit masa boleh menjadi cara untuk kekal positif dan bahagia. Pergi ke alam semula jadi, seperti hutan, gunung, atau pantai dapat menjadi pilihan yang baik. Ini dipercayai meningkat mood aka mood, jadi perasaan menjadi lebih bahagia.

Baca juga: Kenali Anhedonia, keadaan yang menjadikannya sukar untuk merasa bahagia

3. Bersyukur dengan apa yang anda ada

Sebenarnya, selalu merasa bersyukur dengan apa yang anda miliki adalah salah satu cara untuk tetap bahagia, walaupun di tengah-tengah masa yang sukar. Daripada memaksa diri untuk mengikuti standard orang lain, buat diri anda bahagia dan menikmati hidup. Cuba lihat apa yang anda ada, bukan hanya yang anda mahukan, agar perasaan syukur dapat selalu dirasakan.

4. Cari Zon Selesa Anda

Mencari zon selesa di tengah-tengah aktiviti harian dan masa sukar adalah perkara yang berharga. Anda boleh memilih tempat, aktiviti, atau orang tertentu yang dapat dimasukkan dalam senarai zon selesa. Apabila anda menghadapi masa yang sukar, cubalah berjumpa dengan orang-orang ini dan meluangkan masa bersama. Ia dikatakan dapat meningkatkan mood menjadi lebih baik.

5. Kongsi Kebahagiaan

Dia berkata, untuk merasakan kebahagiaan, maka bagilah kebahagiaan. Nah, itu mungkin berfungsi untuk bertahan dan tetap bahagia dalam masa-masa sukar. Cari perkara gembira yang boleh anda kongsi, sama ada dengan rakan, keluarga, atau orang asing.

Baca juga: 6 Jenis Makanan Yang Membuat Anda Bahagia

Anda sentiasa boleh bahagia jika mempunyai badan yang sihat. Cuba sentiasa berfikiran positif, mengamalkan gaya hidup sihat, dan mengambil multivitamin secara berkala. Lebih mudah membeli vitamin atau produk kesihatan lain melalui aplikasi . Melalui perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dengan segera.

Rujukan
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. 5 Cara untuk Merasa Lebih Bahagia di Masa yang Sukar.
Forbes. Diakses pada tahun 2021. 3 Cara Kuat Untuk Tetap Positif.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found