Ketahui Tahap Pertumbuhan dan Penjagaan Gigi Bayi

, Jakarta - Tahukah anda bahawa perkembangan gigi pada bayi bermula ketika mereka masih dalam kandungan? Ya, kira-kira lima minggu kehamilan, tunas gigi primer pertama muncul di rahang bayi. Kemudian semasa kelahiran, bayi mempunyai 20 gigi (10 di rahang atas, 10 di rahang bawah) yang masih tersembunyi di gusi.

Selepas kelahiran, masa pertumbuhan gigi bayi boleh berbeza bagi setiap anak. Namun, rata-rata gigi bayi pertama bayi tumbuh dari usia enam bulan. Seorang kanak-kanak juga mungkin mengalami gigi yang lebih cepat, atau bahkan tumbuh gigi sehingga mereka berusia 12 bulan atau lebih tua. Berikut adalah tahap pertumbuhan bayi yang perlu anda ketahui.

Baca juga: 6 Tanda Anak Kecil Anda Memulakan Gigi

Tahap Pertumbuhan Gigi Bayi

Walaupun masa pertumbuhan gigi bayi boleh berbeza-beza, berikut adalah urutan bagaimana gigi bayi tumbuh, seperti:

 • Dua gigi depan (gigi seri tengah) di rahang bawah biasanya yang pertama muncul. Ini berlaku ketika bayi berusia antara enam hingga 10 bulan.

 • Gigi seri lateral, yang merupakan gigi pada setiap sisi gigi seri pusat, tumbuh di rahang atas dan bawah antara usia lapan dan 16 bulan. Secara amnya, gigi seri bawah cenderung tumbuh lebih awal daripada gigi seri atas.

 • Set molar pertama atas dan bawah (gigi belakang dengan permukaan rata) meletus antara usia 13 dan 19 bulan.

 • Taring akan tumbuh di sepanjang gigi seri di rahang atas dan bawah antara usia 16 dan 23 bulan.

 • Kumpulan kedua geraham atas dan bawah muncul antara usia 25 dan 33 bulan.

Secara amnya, rata-rata kanak-kanak mempunyai 20 gigi primer yang lengkap pada masa mereka berusia tiga tahun.

Baca juga: Ini adalah Masa yang tepat untuk membawa anak anda ke Doktor Gigi

Menguruskan Proses Gigi Balita

Ketika bayi berusia sekitar enam bulan, tahap antibodi yang diturunkan dari ibu mereka mulai menurun, yang mengubah sistem imun mereka. Pada usia ini, bayi mulai cenderung memasukkan barang ke dalam mulutnya, sehingga mereka mudah terserang penyakit sehingga ibu bapa harus mengawasi mereka dan memastikan mainan bayi selalu bersih.

Apabila gigi mula tumbuh, bayi biasanya akan mengalami beberapa gejala seperti perubahan pola tidur dan makan, kekecohan, lebih banyak air liur, sering dikaitkan dengan gigi. Sekiranya anak anda mempunyai gejala ini, pastikan bahawa mereka tidak menderita kemungkinan penyebab lain seperti bakteria, virus, atau jangkitan telinga tengah.

Gigi memerlukan masa sekitar lapan hari, yang merangkumi empat hari sebelum dan tiga hari setelah gigi melewati gusi. Anda mungkin melihat gelembung biru-kelabu pada gusi di mana gigi akan muncul. Ini dipanggil sista letusan dan biasanya akan hilang tanpa rawatan. Selama ini, mungkin sukar untuk menjaga anak-anak dengan selesa.

Jangan risau, ada beberapa petua yang boleh dilakukan, iaitu:

 • Urut - urut kawasan gigi dengan lembut menggunakan jari yang bersih atau kain lembap yang lembut,

 • Bayi boleh diberi biskut gigi tanpa gula, tetapi pastikan ini hanya diberikan kepada bayi yang berusia lebih dari enam bulan atau yang sudah mula makan makanan pejal,

 • Sekiranya kesakitan cukup mengganggu, bayi boleh diberi ubat penahan sakit seperti paracetamol. Tetapi tanya doktor terlebih dahulu sebelum memberikannya.

 • Apabila bayi mula mengeluarkan air liur dengan banyak, maka segera bersihkan. Biasanya air liur ini berada di sekitar mulut, terutamanya kawasan dagu, dan boleh menjadi jengkel. Lap kawasan tersebut dengan kain lembut sepanjang hari.

Baca juga: Berhati-hatilah, ini adalah bahaya kerosakan gigi pada bayi

Sekiranya gigi bayi tumbuh, inilah cara merawatnya

Sebilangan ibu bapa mungkin merasakan bahawa menjaga gigi bayi tidak begitu penting seperti merawat gigi dewasa (kekal). Andaian ini sangat salah. Gigi bayi penting kerana mereka membantu mengunyah makanan dan bercakap dengan betul, dan mereka memberi ruang di tisu gusi untuk gigi dewasa kemudian.

Kerosakan gigi pada bayi dapat dicegah dengan menerapkan kebersihan mulut yang baik dan diet yang sihat sejak dini, dan mengurangkan risiko kerosakan gigi dengan ketara. Berikut adalah petua untuk merawat gigi bayi, iaitu:

 • Bayi yang baru lahir, bersihkan mulut dan gusi bayi dengan mengelap dengan kain lembut.
 • Sekiranya sudah mulai tumbuh, gosok gigi terlebih dahulu dua kali sehari dengan berus gigi lembut dan air biasa.
 • Apabila berumur satu tahun, bawa mereka berjumpa doktor gigi.
 • Pada 18 bulan, mulailah menambahkan ubat gigi rendah fluorida atau ubat gigi berukuran kacang, dan minta anak anda membuang ubat gigi (jangan menelannya, tetapi jangan bilas).
 • Adakah flossing dua gigi yang menyentuh pada usia dua tahun.
 • Apabila berusia empat hingga lima tahun, mulailah mengajar anak-anak menggosok gigi sendiri.
 • Pukul enam, beralih ke ubat gigi dewasa dan teruskan mengajar anak anda mengeluarkannya tetapi tidak membasuhnya.

Sekiranya bayi merasa sakit pada giginya dan rewel, anda boleh membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Doktor akan memberi nasihat bagaimana menyelesaikan masalah pada bayi dan memberi nasihat yang tepat untuk merawat gigi bayi.

Rujukan:
Persatuan Pergigian Amerika. Diakses pada tahun 2020. Carta Letusan Gigi Bayi.
Saluran Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2020. Perkembangan Gigi pada Kanak-kanak.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan Pergigian dan Gigi Anak Anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found