5 Fakta Mengenai Gout

Jakarta - Ada banyak penyakit yang berkembang di masyarakat, sering dikaitkan dengan mitos. Padahal setiap penyakit mempunyai fakta yang tidak ada kaitan dengan mitos. Sudah tentu, gout tidak terkecuali, yang dipengaruhi oleh diet yang buruk dan jarang bersenam.

Sebelum anda terbawa oleh mitos yang tidak masuk akal, mari kita ketahui 5 fakta berikut mengenai gout:

1. Hanya Orang Lemak yang mendapat Gout

Sebenarnya, setiap orang berpotensi mendapat gout tanpa mengira berat badan. Walau bagaimanapun, seseorang yang mempunyai berat badan berlebihan mempunyai risiko lebih besar terkena gout. Perkara ini disampaikan oleh John Reveille, MD, pengarah reumatologi di Pusat Sains Kesihatan Universiti Texas, Houston. Selain itu, asam urat juga sering terjadi pada seseorang yang menderita diabetes dan tekanan darah tinggi dan kolesterol.

Selain itu, gen juga mempengaruhi potensi seseorang untuk gout. Oleh itu, jika ibu bapa anda mempunyai sejarah gout, tidak mustahil anda juga akan mendapat gout.

2. Gout hanya Lelaki

Sebenarnya, gout tidak terhad kepada jantina, lelaki dan wanita sama-sama cenderung mendapat gout walaupun benar bahawa lelaki mempunyai potensi yang lebih tinggi. Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh Herbert Baraf, MD, profesor sains perubatan dari Pusat Perubatan Universiti George Washington, Washington, D.C., potensi lelaki dan wanita yang mengalami gout cenderung sama ketika mereka berumur 60 tahun ke atas.

3. Sakit Gout di Kaki Besar

Sebenarnya, asid urik yang menumpuk di dalam darah dapat membentuk kristal yang membakar sendi sehingga ibu jari kaki adalah kawasan pertama yang menyerang. Tetapi itu tidak bermakna rasa sakit hanya berpusat pada ibu jari, kerana gout juga berlaku di lutut, pergelangan kaki dan tangan.

4. Sakit Tetapi Tidak Mematikan

Sebenarnya, benar bahawa asid urik tidak langsung membunuh. Namun, jika keadaan ini dibiarkan, ia dapat meningkatkan risiko terkena penyakit serius yang boleh membawa maut. Ini kerana asid urik dapat meningkatkan risiko serangan jantung, strok dan penahan insulin juga.

5. Tidak ada penawar untuk gout

Sebenarnya, sekarang ada banyak ubat yang dapat digunakan untuk mengubati gout. Terdapat juga ubat-ubatan yang telah dirumuskan untuk mengawal kesakitan dan keradangan akibat penumpukan kristal asid urik yang cepat.

Untuk mengurangkan asid urik cara terbaik adalah mengubah gaya hidup dengan menurunkan berat badan. Oleh itu elakkan pengambilan protein haiwan dan gantikan dengan sayur protein seperti kacang dan kacang polong. Mengatur makanan seimbang adalah kunci untuk mengelakkan gout. Kemudian, memeriksa diri anda secara berkala juga dapat membantu mengesan gout sejak awal. Supaya rawatan perubatan dapat dilakukan lebih awal.

Bercakap mengenai masalah kesihatan anda dengan doktor yang tepat. Gunakan aplikasinya supaya anda boleh bercakap terus dengan doktor melalui Panggilan Suara / Video dan Berbual. Di samping itu, anda juga boleh membeli produk kesihatan yang anda perlukan . Pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.