Inilah Ujian Diagnostik untuk Pengesanan SVT

, Jakarta - Biasanya jantung berdegup 60-90 kali per minit, seseorang yang mengalami takikardia supraventrikular atau SVT mempunyai denyutan jantung yang sangat cepat, boleh melebihi 100 denyut per minit. Keadaan ini disebabkan oleh impuls elektrik dari ventrikel jantung.

Sebagai tambahan kepada degupan jantung yang cepat, gejala lain yang dialami oleh penderita takikardia supraventrikular adalah sensasi jantung berdebar sehingga anda dapat melihat degupan jantung di dada, sesak nafas, dan gelisah. Bagaimana untuk mendiagnosis takikardia supraventrikular atau SVT?

Diagnosis SVT

Untuk mendiagnosis takikardia supraventrikular, doktor anda akan mengkaji semula gejala dan sejarah perubatan anda melalui pemeriksaan fizikal. Terdapat beberapa keadaan yang boleh mencetuskan SVT, iaitu penyakit jantung atau masalah dengan kelenjar tiroid.

Beberapa ujian pemantauan jantung, terutama untuk menentukan irama atau pergerakan rentak, akan dilakukan. Beberapa jenis ujian ini merangkumi:

Baca juga: 6 Tanda SVT pada Kanak-kanak Yang Perlu Anda Fahami

 1. Elektrokardiogram (ECG)

Semasa EKG, sensor (elektrod) yang dapat mengesan aktiviti elektrik jantung terpasang di dada. Ini dilakukan untuk mengukur masa dan tempoh setiap fasa elektrik pada degupan jantung.

 1. Monitor Holter

Peranti ECG mudah alih ini boleh dipakai selama sehari atau lebih untuk merakam aktiviti jantung semasa rutin.

 1. Pantau Pemasangan Peranti

Sebagai tambahan kepada peranti EKG mudah alih, akan ada pemasangan tambahan alat pemantauan lain yang membolehkan doktor memeriksa irama jantung apabila gejala berlaku.

 1. Echocardiogram

Dalam ujian ini, alat genggam (transduser) yang diletakkan di dada menggunakan gelombang suara untuk menghasilkan gambar ukuran, struktur, dan pergerakan jantung.

Baca juga: Elakkan Takikardia dengan 8 Petua Hidup Sihat Ini

 1. Perakam Gelung yang Dapat Diimplan

Peranti ini mengesan irama jantung yang tidak normal dan ditanam di bawah kulit di kawasan dada.

Ketahui Punca SVT

Sebagai tambahan kepada dua perkara yang disebutkan di atas, ternyata SVT boleh berlaku tanpa gejala lain. Walau bagaimanapun, ia mungkin dikaitkan dengan sejumlah keadaan perubatan, seperti berikut:

 1. Pengerasan arteri (aterosklerosis);

 2. Kegagalan jantung;

 3. Penyakit tiroid;

 4. Penyakit paru-paru kronik;

 5. Pneumonia;

 6. Emboli paru, atau gumpalan darah berhijrah ke arteri pulmonari dari tempat lain di dalam badan;

 7. Perikarditis;

 8. Penggunaan dadah dan tabiat sosial tertentu seperti pengambilan alkohol; dan

 9. Tekanan emosi.

Sebenarnya, rawatan untuk SVT memfokuskan pada penurunan degupan jantung dan memutuskan litar elektrik yang diciptakan oleh saluran pengaliran yang tidak normal. Rawatan boleh dibahagikan kepada dua kategori luas: menghentikan episod akut dan mencegah episod baru.

Baca juga: Inilah Cara Mengubati Tachycardia atau Palpitations di Rumah

Salah satu pertimbangan yang paling penting dalam merawat episod SVT akut adalah betapa teruknya fungsi jantung yang terjejas. Doktor dapat memantau perkembangan pesakit, bergantung pada keparahan gejala atau penyebabnya dan rawatan yang digunakan untuk SVT.

Doktor boleh memilih untuk memantau pesakit selama beberapa minggu atau bulan kerana pertimbangan berikut:

 1. Untuk menilai kekerapan berulang aritmia dan degupan jantung;

 2. Untuk menyesuaikan atau menukar ubat berdasarkan penilaian klinikal; dan

 3. Untuk merancang terapi lebih lanjut sekiranya keadaan SVT bertambah buruk.

Sebilangan besar penghidap SVT tidak memerlukan rawatan perubatan. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai episod yang berpanjangan atau kerap, doktor anda boleh mengesyorkan atau mencuba:

 1. Urut Sinus Carotid

Doktor boleh mencuba urutan yang melibatkan tekanan lembut pada leher di mana arteri karotid terbahagi kepada dua cabang untuk melepaskan bahan kimia tertentu yang melambatkan degupan jantung.

Jangan cuba melakukannya sendiri kerana boleh menyebabkan pembekuan darah yang boleh menyebabkan strok, atau kecederaan jantung atau paru-paru.

 1. Dadah

Sekiranya anda sering mengalami episod SVT, doktor anda mungkin menetapkan ubat untuk mengawal degupan jantung anda atau memulihkan irama jantung yang normal. Penting untuk mengambil ubat antiaritmia dengan tepat, seperti yang diarahkan oleh doktor anda untuk mengurangkan komplikasi.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai ujian untuk diagnosis SVT, sila rujuk . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Klinik Mayo (Diakses pada tahun 2019). Tachycardia supraventrikular
Kesihatan E Perubatan (Diakses pada 2019). Tachycardia supraventrikular
WebMD (2019). Apa itu Tachycardia Supraventricular

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found