Jangan mengabaikannya, ini adalah gejala penampilan lichen sclerosus

, Jakarta - Sering merasa gatal di kawasan intim? Gatal di kawasan intim sangat mengganggu. Sebabnya, mustahil jika anda sering mencakar bahagian bawah, terutama ketika anda berada di tempat awam. Penyebab gatal-gatal di kawasan intim sangat pelbagai, ia mungkin disebabkan oleh jangkitan kulat, kekurangan menjaga kebersihan kawasan intim, kehamilan, dan banyak lagi. Walau bagaimanapun, gatal-gatal di kawasan intim juga boleh muncul sebagai gejala lichen sclerosus. Ayuh, ketahui simptom lain dari lichen sclerosus di sini.

Lichen sclerosus adalah masalah kulit yang dicirikan oleh penampilan tompok-tompok putih berkilat yang lebih nipis daripada kulit normal. LS paling kerap berlaku di kawasan kemaluan, seperti vulva (bibir faraj luar) pada wanita dan zakar pada lelaki. Walau bagaimanapun, kadang-kadang LS juga boleh muncul di bahagian atas badan, seperti dada dan lengan. Namun, LS bukanlah penyakit berjangkit dan tidak dapat disebarkan melalui hubungan seksual.

Masalah kulit ini sebenarnya boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Walau bagaimanapun, mereka yang paling berisiko adalah wanita yang telah memasuki menopaus.

Baca juga: Makluman, Wanita Menopaus Berisiko Osteoporosis

Gejala Lichen Sclerosus

Lichen sclerosus ringan kadang-kadang tidak menyebabkan gejala yang ketara. Berdasarkan lokasi, gejala LS dapat dibahagikan kepada tiga jenis, iaitu:

  • LS Vulva. Pada wanita, lokasi yang paling biasa untuk lichen sclerosus adalah vulva, yang merupakan bahagian intim wanita. Vulvar LS dapat muncul di satu kawasan kecil atau merebak ke perineum (kawasan saluran dubur dan vagina). Walaupun pada beberapa penderita, lichen sclerosus vulva dapat merebak ke kulit di sekitar dubur. Walau bagaimanapun, LS tidak sampai ke bahagian dalam mukosa faraj.

Gejala lain yang biasanya menyertai LS vulvar adalah gatal yang semakin teruk pada waktu malam, sehingga boleh mengganggu tidur. Selain itu, kulit orang yang terkena penyakit ini boleh menjadi lebih nipis, berkerut, lebam, lepuh, dan bisul muncul, terutama setelah menggaru.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, vulva secara beransur-ansur dapat menjadi tisu parut dan mengecut, sehingga pintu faraj menyempit dan mengeras. Keadaan ini tentunya membuat penghidap merasa tidak selesa dan menyakitkan semasa melakukan hubungan seksual. Vulvar LS juga boleh membuat bau air kencing tidak sedap.

Pada LS yang mempengaruhi anus, tisu parut yang terbentuk dapat menyebabkan ketidakselesaan semasa buang air besar, jadi orang cenderung mengalami sembelit, terutama pada anak-anak dan wanita pascamenopause.

  • Kemaluan LS Tambahan. Ini adalah sejenis lichen sclerosus yang boleh terjadi pada kulit mana-mana bahagian badan, di luar kawasan intim. LS ekstra genital juga mempengaruhi wanita dan dicirikan oleh penampilan satu atau lebih tompok pada paha dalaman, punggung, punggung bawah, perut, dan di bawah payudara. Kemunculan bintik-bintik ini, seperti kertas. Gejala lain yang juga muncul ialah folikel rambut yang kelihatan, kulit kering, lebam, lepuh, dan bisul. Luka akibat LS ekstragenital juga menyebabkan rasa gatal dan sakit.

  • Zakar LS. Pada lelaki, lichen sclerosus biasanya hanya berlaku pada kulup atau hujung zakar. Jenis LS ini paling biasa pada lelaki yang tidak bersunat. Ini kerana sisa air kencing dapat terkumpul pada kulup, kemudian menyebabkan kerosakan kecil pada kulup yang akhirnya mencetuskan terjadinya LS. Kawasan kemaluan yang terkena LS akan berwarna putih, mengeras dan tisu parut terbentuk. Keadaan ini menjadikan uretra sempit, sehingga air kencing tidak dapat mengalir lurus dan kulup sukar ditarik (phimosis). Akibatnya, penghidap akan mengalami kesukaran membuang air kecil dan merasa sakit semasa ereksi.

Baca juga: Inilah perbezaan antara lelaki yang disunat dan tidak bersunat dari segi kesihatan

Sekiranya anda mengalami simptom lichen sclerosus di atas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

Baca juga: Rawatan untuk Lichen Sclerosus

Anda juga boleh menggunakan aplikasinya untuk membincangkan masalah kesihatan di kawasan genital yang anda alami dan meminta nasihat kesihatan. Tidak perlu malu, anda boleh menghubungi doktor melalui ciri tersebut Bercakap dengan Seorang Doktor dan bercakap melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Klinik Mayo (2019). Lichen sclerosus
Penyakit Jarang (2019). Lichen Sclerosus

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found