Kenali Hidradenitis Suppurativa dari Gejala Ini

, Jakarta - Tidak seperti jerawat atau bisul biasa, hidradenitis adalah penyakit kulit yang menyebabkan benjolan di bawah kulit berhampiran kelenjar peluh. Penyebab hidradenitis suppurativa adalah pembengkakan kelenjar peluh kerana penyumbatan pada kelenjar peluh dan folikel rambut. Bagaimana mengenali hidradenitis suppurativa? Tanda dan gejala berikut mungkin menunjukkan.

(Baca juga: Mengapa Rawatan Awal Hidradenitis Suppurativa Penting? )

  • Lebam dan luka. Tanda pertama hidradenitis suppurativa biasanya adalah benjolan yang menyakitkan di bawah kulit, sering di kawasan badan yang mengalami geseran, seperti ketiak atau pangkal paha. Benjolan dapat bertahan selama beberapa minggu hingga berbulan-bulan sebelum terbelah menjadi abses yang mengeringkan nanah. Benjolan lain kemudian boleh tumbuh di tempat yang sama atau di sekelilingnya.
  • Terowong . Sekiranya anda menghidap hidradenitis suppurativa selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun, beberapa benjolan dalam mungkin muncul. Lama kelamaan, terowong atau saluran yang menghubungkan ketulan ini akan terbentuk di bawah kulit. Terowong ini dapat mengeluarkan nanah secara spontan dari semasa ke semasa.
  • Komedo . Benjolan hitam kecil mungkin muncul pada kulit pada peringkat kemudian. Benjolan ini disebut komedo berkepala dua kerana sering berpasangan.
  • Parut. Setelah gumpalan atau luka telah merosot dan sembuh, parut seperti parut boleh terbentuk di kulit.

Gejala di atas mungkin hilang secara spontan untuk jangka masa tertentu dan kemudian kembali untuk jangka masa yang lebih lama. Oleh itu, jika anda merasa mengalami gejala, anda harus mengatasinya secepat mungkin.

(Baca juga: Mengubati Hidradenitis Suppurativa dengan Antibiotik dan Hormon )

Anda boleh berbincang dengan doktor pakar mengenai gejala hidradenitis suppurativa dan penyebab hidradenitis suppurativa dalam aplikasi . Anda boleh bertanya kepada doktor melalui perkhidmatan tersebut panggilan video / suara atau berbual. Di samping itu, dalam aplikasi Anda juga boleh membeli ubat-ubatan dan vitamin, serta memeriksa makmal tanpa perlu meninggalkan rumah. Mudah dan praktikal. ayuh muat turun permohonan di App Store dan Google Play sekarang.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found