Adakah Terdapat Pilihan Rawatan Kanser Kelenjar Air liur?

"Langkah-langkah rawatan mesti diambil segera apabila terdapat sejumlah gejala barah kelenjar air liur. Jika tidak, barah kelenjar air liur boleh menjadi lebih teruk, merebak ke tisu lain, dan menyebabkan kesakitan yang berpanjangan di kawasan sekitar wajah. Jadi, apakah langkah-langkah untuk rawatan barah kelenjar air liur? "

Jakarta - Kanser kelenjar air liur sering dirawat terlalu lewat kerana gejalanya sering tidak dapat dikesan pada awalnya. Akibat terlalu sering diabaikan, langkah-langkah rawatan biasanya hanya akan dilakukan ketika barah telah memasuki tahap yang teruk. Pada awal kemunculannya, tumor itu jinak dan terus berkembang menjadi malignan. Inilah cara merawat barah kelenjar air liur.

Baca juga: Adakah benar bahawa pendedahan radiasi boleh mencetuskan barah kelenjar air liur?

Selain pembengkakan kerana sel barah, ini adalah gejala lain

Sebelum mengetahui langkah-langkah rawatan untuk mengubati barah kelenjar air liur, anda harus terlebih dahulu mengetahui apa gejala yang muncul. Ini supaya langkah rawatan dapat dijalankan dengan tepat. Oleh itu, gejala apa yang dirasakan oleh penghidap barah kelenjar air liur? Gejala utama dicirikan oleh bengkak di kawasan rahang, leher, atau mulut. Gejala ini diikuti oleh keadaan berikut:

  • Pipi bengkak.
  • Sensasi kebas di bahagian wajah.
  • Pelepasan dari telinga dalam.
  • Kelemahan pada satu sisi wajah.
  • Kesakitan yang berterusan di kawasan pembengkakan.
  • Kesukaran menelan.
  • Kesukaran membuka mulut.

Walaupun tidak jelas bagaimana mencegah barah kelenjar air liur, risikonya dapat dikurangkan dengan menerapkan gaya hidup yang sihat. Gaya hidup sihat yang disyorkan termasuk berhenti merokok dan minum alkohol, menghindari makanan yang tinggi lemak dan kolesterol, dan menggunakan peralatan pelindung diri ketika berada di persekitaran industri. Walau bagaimanapun, jika terdapat beberapa gejala, berikut adalah langkah-langkah untuk merawat barah kelenjar air liur.

Baca juga:Ketahui Lebih Lanjut mengenai Tahap Kanser Kelenjar Air liur

Langkah Rawatan Kanser Kelenjar Air liur

Kelenjar air liur bertanggungjawab menghasilkan air liur dan mengalirkannya ke mulut. Seiring dengan air liur, ada enzim yang diperlukan untuk memproses makanan. Selain itu, enzim ini juga bertindak sebagai antibodi yang melindungi mulut dan tekak dari jangkitan. Nah, barah kelenjar air liur boleh mengganggu prosesnya.

Pada mulanya, penyakit ini berlaku kerana tumor jinak muncul. Namun, lama-kelamaan tumor akan tumbuh dan berubah menjadi malignan. Tumor ganas juga berubah menjadi tumor dan boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan segera. Jika dilihat dari jenisnya, barah kelenjar air liur terbahagi kepada tiga kumpulan, iaitu:

  1. Karsinoma Mucoepidermoid timbul di kelenjar parotid. Kanser jenis ini adalah yang paling biasa.
  2. Karsinoma kistik yang merebak di sepanjang saraf. Kanser jenis ini secara amnya tumbuh secara perlahan.
  3. Adenokarsinoma yang pada mulanya muncul di sel kelenjar air liur. Kanser jenis ini sangat jarang berlaku.

Rawatan barah kelenjar air liur bergantung pada jenis barah, tahap penyebaran, dan keadaan tubuh penghidap. Kaedah rawatan juga dipilih berdasarkan kesan ubat pada tubuh dan kemampuan seseorang untuk melakukan aktiviti. Berikut adalah beberapa langkah untuk merawat barah kelenjar air liur:

1. Operasi

Prosedur pembedahan dilakukan untuk membuang sel barah. Dalam beberapa keadaan, barah mungkin merebak ke kelenjar getah bening. Sekiranya itu berlaku, pembedahan juga dilakukan untuk membuang kelenjar getah bening.

2. Radioterapi

Prosedur rawatan ini dilakukan untuk membunuh sel barah dan mencegahnya menjadi lebih ganas. Radioterapi dilakukan dengan menggunakan sinar khas yang menghentikan pertumbuhan sel barah. Terdapat dua jenis terapi radiasi, iaitu terapi radiasi luaran dan terapi radiasi dalaman.

3. Kemoterapi

Kemoterapi dilakukan untuk menghentikan pertumbuhan barah dan mencegahnya daripada membelah.Kaedah rawatan ini dilakukan dengan menggunakan ubat-ubatan yang diambil secara oral atau disuntik.

Baca juga: Kenali Gejala Awal Kanser Kelenjar Air liur

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai sebelum, semasa, dan setelah prosedur, anda boleh bertanya secara langsung dengan doktor dalam permohonan itu, ya.

Rujukan:
Persatuan Kanser Amerika. Diperoleh pada tahun 2021. Kanser Kelenjar Air liur.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Kanser Kelenjar Air liur: Pengurusan dan Rawatan.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Tumor Kelenjar Air liur.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found