Bilakah masa yang tepat untuk pergi ke doktor untuk membuang IUD?

"Sebenarnya, IUD tidak boleh tinggal di dalam rahim selama-lamanya. Terdapat beberapa syarat yang menjadikannya mustahil untuk menyerah, seperti jika anda ingin merancang program kehamilan, menggantinya kerana sudah habis masa berlakunya, atau kerana ada kesan sampingan yang berbahaya. Penyingkiran IUD juga dapat dilakukan di klinik atau hospital mana pun. ”

, Jakarta - Kontraseptif IUD adalah salah satu pilihan perancang keluarga yang paling berkesan atau kawalan kehamilan jangka panjang. Namun, ia hanya berfungsi untuk masa yang terhad. Apabila IUD tidak lagi berguna atau diperlukan, doktor boleh membuangnya.

Alat kawalan kelahiran IUD adalah alat berbentuk T kecil yang dimasukkan doktor ke dalam rahim semasa prosedur mudah. Nama lain untuk IUD adalah kontraseptif intrauterin (IUC). IUD dianggap sangat berkesan dalam mencegah kehamilan kerana ia berfungsi dengan melepaskan hormon tembaga atau sintetik ke dalam saluran pembiakan wanita.

Setelah terpasang, alat ini mencegah kehamilan antara 3 hingga 10 tahun. Kurang dari 1 dari 100 pengguna IUD hamil setiap tahun. Selepas masa ini, perlu menggantikannya. Sekiranya anda tidak menggantinya, ini boleh menyebabkan kehamilan atau jangkitan.

Baca juga: 13 Fakta Mengenai Kontraseptif IUD yang Perlu Anda Ketahui

Bilakah Saya Perlu Membuang IUD?

IUD adalah alat kecil yang berkesan untuk mencegah kehamilan yang tidak diingini. Seseorang sebenarnya boleh meminta doktor membuang IUD pada bila-bila masa. Oleh kerana IUD adalah bentuk kawalan kelahiran, orang itu harus membuangnya ketika mereka sudah bersedia untuk hamil.

IUD juga mempunyai jangka hayat yang terhad. IUD berasaskan tembaga mencegah kehamilan sehingga 12 tahun selepas dimasukkan. Mereka mesti dikeluarkan dari rahim selepas waktu ini. Sementara itu, IUD berasaskan hormon mempunyai jangka hayat yang berbeza-beza, bergantung pada jenama. Beberapa jenama boleh mencegah kehamilan sehingga 3 tahun, sementara yang lain berfungsi sehingga 6 tahun. Selepas jangka masa ini, orang tersebut harus meminta doktor mengeluarkan alat tersebut.

Seorang doktor juga boleh mengesyorkan membuang IUD jika seorang wanita mengalami beberapa perkara, seperti:

  • Terdapat peningkatan tekanan darah;
  • Jangkitan pelvis;
  • Endometritis, yang merupakan keadaan keradangan pada lapisan rahim;
  • Kanser endometrium atau serviks.
  • Hentikan haid.

Sekiranya kesan sampingan atau ketidakselesaan lain berlaku, penyingkiran mungkin diperlukan. Anda juga boleh meminta doktor di bilakah anda boleh mengeluarkan IUD. Doktor anda akan memberi anda semua maklumat yang anda perlukan sebelum anda memutuskan untuk membuangnya.

Baca juga: Sebelum Memasang, Ketahui Pertama Plus Minus IUD KB

Prosedur Melepaskan IUD

Seorang profesional penjagaan kesihatan yang berkelayakan akan mengeluarkan IUD di hospital atau klinik. Mereka boleh melakukan ini pada bila-bila masa, tetapi lebih mudah dilakukan semasa kitaran haid kerana serviks biasanya akan lebih lembut. Pelepasan agak cepat dan sederhana, dan biasanya tidak ada komplikasi.

Penyingkiran IUD mungkin melibatkan langkah-langkah berikut:

  • Pesakit akan diminta untuk berbaring di meja pemeriksaan.
  • Doktor atau jururawat akan memasukkan spekulum untuk memisahkan dinding faraj dan mencari IUD.
  • Dengan menggunakan forceps, doktor atau jururawat akan menarik kord yang melekat pada alat dengan lembut.
  • Lengan kawalan kelahiran IUD akan melipat ketika bergerak perlahan keluar dari rahim. Setelah prosedur selesai, penyedia perkhidmatan kesihatan akan mengeluarkan spekulum.
  • Mungkin terdapat pendarahan atau kekejangan semasa atau selepas proses tersebut.

Baca juga: Ini adalah prosedur untuk memasukkan IUD untuk wanita

Beberapa doktor mungkin mencadangkan pengambilan ubat penahan sakit sebelum temu janji untuk mengurangkan rasa tidak selesa ini. Sekiranya IUD perlu dikeluarkan kerana jangkitan, doktor anda mungkin menetapkan antibiotik atau rawatan lain. Selagi tidak ada komplikasi atau jangkitan, IUD hormon atau tembaga baru dapat segera menggantikan IUD lama.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Anda Perlu Tahu mengenai Penghapusan IUD.
The New York Times. Diakses pada tahun 2021. QA: Pada Umur Berapa Saya Boleh Membuang IUD Saya?
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Tanda IUD Anda Tidak Tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found