Ini adalah fungsi lidah kucing yang terasa kasar

Jakarta - Selain anjing, kucing adalah haiwan yang paling banyak dipelihara. Salah satu tabiat yang sering dilakukan oleh haiwan ini ialah menjilat seluruh tubuhnya. Ini boleh disebut sebagai mandi kucing. Dari hasil penyelidikan yang dilakukan, kucing menghabiskan seperempat hidupnya mandi atau menjilat badan mereka sendiri.

Lidah kucing itu sendiri terdiri daripada papillae, yang menonjol pada lidah yang berbentuk seperti benang halus dan kecil. Lidah pada kucing berfungsi sebagai sudu, yang membantu lidah menyampaikan air liur (air liur) dalam jumlah besar ke bulu kucing, sehingga proses pembersihan dimaksimumkan. Bukan hanya itu, inilah fungsi lidah kucing lain:

Baca juga: Dingo, Anjing Suci yang Tidak Boleh Menggonggong

  • Mengikat Bulu

Selepas makan, mungkin terdapat makanan yang menempel pada rambut di sekitar mulut atau badan. Ini adalah salah satu sebab kucing menjilat bulunya setelah makan. Tujuannya adalah untuk menjatuhkan serpihan makanan dari bulunya. Selain membersihkan makanan, kucing biasanya akan mandi setelah bermain atau ketika dia merasakan tubuhnya kotor.

  • Mencengkam Makanan

Fungsi lidah kucing seterusnya adalah mencengkam makanan. Kucing mengambil makanan dengan lidahnya, ketika di lidah, makanan tidak akan jatuh kerana telah dicengkam oleh papillae. Sekiranya anda biasa memberikan kepingan ayam kucing anda, papillae berguna untuk mengeluarkan daging dari tulang.

Baca juga: Bukan Hanya Anjing, Kucing Juga Boleh Mendapat Rabies

  • Membersihkan Kulit

Membersihkan kulit adalah fungsi lidah kucing seterusnya. Menjilat dengan bantuan air liur dapat menghilangkan kulit mati, bakteria, dan kuman yang melekat pada kulit. Ia juga membantu kucing menyebarkan minyak badan dan meningkatkan peredaran darah ke kulit.

  • Menahan Air Semasa Minum

Fungsi terakhir lidah kucing adalah menahan air ketika minum. Cuba perhatikan, ketika minum, kucing selalu mencelupkan lidahnya dan menariknya ke dalam mulut mereka, berkali-kali dengan pergerakan yang sangat pantas. Semasa minum, kucing akan melengkung lidahnya. Kemudian, ia melepaskan kedutan di dalam air. Lidah kucing di sini berguna sebagai tempat menahan air. Kehadiran papila di dalam mulut menghalang air menetes keluar dari mulut.

Baca juga: Ketahui mengenai Virus Parvo yang Boleh Mempengaruhi Anjing dan Kucing

Walaupun lidah kucing mempunyai banyak fungsi, seleranya kurang dapat merasakan rasa. Ini menjadikan kucing tidak dapat membezakan rasa, jadi dia lebih suka daging atau lemak kerana aroma yang lebih tajam. Namun, tahukah anda bahawa lidah kucing juga boleh mencederakan badannya sendiri? Ini boleh berlaku ketika kucing merasa tertekan.

Tekanan pada kucing akan membuatnya menjilat badannya secara berlebihan. Ini boleh membuat bulu kucing menjadi botak, bahkan luka pada kulit. Sekiranya anda melihat perubahan tingkah laku kucing peliharaan anda, segera bincangkannya dengan doktor haiwan anda dalam aplikasi tersebut , ya.

Rujukan:
Wonderopolis.org. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Lidah Kucing Kasar?
Cats.org.uk. Diakses pada tahun 2021. Mengapa kucing mempunyai lidah kasar?
Pbs.org. Diakses pada tahun 2021. Pernah terfikir mengapa lidah kucing anda terasa seperti kertas pasir?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found