Kenali Kolangitis, Menyebabkan Keradangan pada Pundi Hempedu

Jakarta - Cholangitis adalah keradangan pada saluran empedu. Saluran ini berfungsi untuk mengedarkan hempedu dari hati ke usus dan pundi hempedu. Walau bagaimanapun, pembengkakan saluran empedu mengganggu sistem peredaran hempedu yang berguna dalam membantu proses pencernaan. Akibatnya, orang dengan kolangitis mengalami gejala seperti demam, mual, dan sakit perut. Sekiranya anda tidak mendapatkan rawatan perubatan dengan segera, kolangitis cenderung menyebabkan komplikasi dalam bentuk disfungsi ginjal, kecederaan ginjal akut, disfungsi sistem pernafasan, kejutan septik, dan bahkan kematian.

Baca juga: Fakta mengenai Cholangitis yang perlu anda ketahui

Kenali Gejala Cholangitis

Sakit perut akibat kolangitis muncul di lokasi yang berbeza. Selain kesakitan, kolangitis menyebabkan gejala berupa demam, kencing gelap, penurunan kesedaran, muntah, dan penyakit kuning. Penyebabnya adalah penyumbatan saluran empedu kerana batu, jangkitan bakteria, gumpalan darah, tumor, jangkitan parasit, pembengkakan pankreas, jangkitan darah (bakteremia), dan kesan sampingan prosedur perubatan (seperti endoskopi). Seseorang berisiko tinggi terkena kolangitis jika berumur lebih dari 55 tahun atau mempunyai sejarah batu empedu.

Diagnosis dan Rawatan Cholangitis

Diagnosis kolangitis bermula dengan pemeriksaan menyeluruh terhadap gejala, sejarah perubatan, dan keadaan kesihatan. Ujian lain yang dilakukan adalah ujian darah, ultrasound (USG), MRI, Imbasan CT , Sinar-X digabungkan dengan endoskopi (ERCP), dan pencitraan sinar-X menggunakan pewarna kontras ke saluran empedu (PTC). Inilah penjelasannya:

1. Ujian Darah

Termasuk ujian kiraan darah menyeluruh untuk menghitung jumlah sel darah putih dalam darah, ujian fungsi hati, dan kultur darah untuk mengesan jangkitan darah.

2. Cholangiografi

Dilakukan untuk memeriksa kehadiran batu empedu di saluran gastrointestinal, termasuk saluran empedu. Prosedur ini menggunakan pewarna kontras yang disuntik ke dalam aliran darah. Keadaan saluran gastrointestinal dilihat melalui gambar sinar-X yang diambil. Sekiranya saluran empedu berfungsi dengan baik, pewarna kontras yang diserap akan mengalir ke hati, saluran empedu, usus, dan pundi hempedu.

3. Kolangiografi Transhepatic Perkutan (PTC)

Jarum dimasukkan melalui kulit ke hati di mana pewarna kontras diserap. Prosedur ini membolehkan saluran empedu dilihat dengan jelas pada sinar-X.

4. Cholangiopancreatografi Retrograde Endoskopi (ERCP)

Gabungan sinar-X dan endoskopi (pensampelan tisu). Instrumen dimasukkan melalui mulut dan tekak ke kerongkongan, perut, dan duodenum. Kaedah ini membolehkan doktor mengesan kelainan pada saluran empedu. Pewarna kontras disuntik sehingga organ dalaman badan dapat dilihat pada sinar-X.

5. Magnetic Resonance Cholangiopancreatography (MRCP).

Imej saluran empedu dilihat pada MRI. Mesin ini menggunakan gelombang radio dan magnet untuk mengimbas tisu dan organ di dalam badan.

6. Ultrasound

Juga dipanggil sonografi. Prosedur ini menggunakan teknik pengimejan frekuensi tinggi untuk menghasilkan gambaran terperinci mengenai organ dalaman. Ultrasound membolehkan doktor melihat organ di perut, seperti hati dan ginjal, kemudian digunakan untuk menilai aliran darah di dalam badan.

Rawatan untuk kolangitis berbeza dari orang ke orang, bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya disebabkan oleh bakteria, kolangitis dirawat dengan antibiotik, seperti ampicillin, pepracillin, metronidazole, dan quinolones. Rawatan lain termasuk pembetulan ketidakseimbangan cecair dan elektrolit, dan prosedur endoskopi untuk merawat penyumbatan saluran empedu.

Baca juga: Ini adalah 5 Komplikasi Cholangitis

Sekiranya anda mengalami simptom kolangitis, segera berjumpa doktor untuk cadangan rawatan yang sesuai. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found