Hati-hati, Berbahaya Menggunakan Ubat Tidur untuk Bayi

, Jakarta - Baru-baru ini, dilaporkan secara meluas bahawa seorang anggota rumah tangga mempunyai hati untuk mencampurkan ubat cetirizine ke dalam susu anak majikannya. Menurut keterangan ART, dia terpaksa mencampurkan ubat alergi sehingga anak majikannya tertidur, sehingga dia dapat melakukan pekerjaan rumah tangga yang lain. Berita ini segera mencetuskan netizen kerana mereka mengetahui keadaan anak yang sukar dijaga oleh ibu bapanya.

Baca juga: SIDS Rentan Menyerang Bayi, Inilah Sebabnya

Menurut keterangan ibu, ini terungkap ketika dia meminta bantuan suaminya untuk membangunkan si kecil. Si kecil masih tidur lena walaupun sudah malam. Apabila terbangun, si kecil tidak langsung bangun dan tidak bertindak balas walaupun badannya ditepuk. Kecurigaan semakin kuat apabila, si ibu menghidu wain merah di dalam botol anaknya. Setelah dibawa ke doktor, doktor mengatakan bahawa susunya dicampurkan dengan ubat alergi.

Bahaya Mencampurkan Dadah ke Susu

Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi kemampuan tubuh untuk menyerap ubat dengan betul, seperti keasidan perut, kehadiran atau ketiadaan lemak atau nutrien lain, dan sama ada terdapat unsur-unsur tertentu seperti kalsium. Beberapa ubat, seperti antibiotik, mengandungi tetrasiklin yang bertindak balas dengan susu ibu atau formula. Kalsium yang terdapat dalam susu akan mengikat ubat, sehingga menghalang penyerapannya ke dalam badan.

Dalam pembungkusan ubat, sering dinyatakan bahawa cadangan penggunaannya adalah sama ada jenis ubat itu baik untuk diminum sebelum dan sesudah makan. Ini kerana makanan dan minuman yang dimakan boleh mempengaruhi penyerapan ubat. Dalam kes cetirizine, ubat alergi jenis ini menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk pening, mengantuk, sakit tekak, mulut kering, mual, dan lain-lain. Memberi dos yang salah juga meningkatkan risiko kesan sampingan ini.

Baca juga: Ketahui Tahap Perkembangan Bahasa pada Bayi

Oleh itu, perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah mengikuti arahan yang tertulis di bungkusan dan jangan lupa bertanya kepada ahli farmasi jika perlu. Sekiranya anda tidak pasti makanan dan minuman apa yang harus dimakan oleh anak anda, anda harus berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda. Anda boleh menghubungi doktor sekiranya anda menghadapi masalah berkaitan penggunaan ubat untuk anak kecil anda.

Petua agar si kecil tidur dengan lena

Sekiranya anda masih mempunyai banyak pekerjaan lain, tetapi anak anda tidak mahu tidur, mungkin anda boleh menggunakan beberapa petua berikut:

  1. Tetapkan Jadual Penyusuan

Ibu harus mula mengatur masa penyusuan sebelum si kecil tertidur dan ketika dia bangun. Tujuannya adalah bahawa ketika si kecil tidur, dia terus tidur tanpa mudah terbangun oleh rasa lapar. Elakkan bangun si kecil yang cepat tidur sekiranya ibu menyangka dia mahu memberikan susu. Bayi biasanya bangun secara automatik apabila merasa lapar, buang air kecil atau buang air besar.

  1. Ketahui Tanda-tanda Si Kecil Mengantuk

Ketika bayi mengantuk biasanya dicirikan dengan menggosok mata, menghisap jarinya, menguap atau meraba-raba. Sekiranya si kecil menunjukkan tanda-tanda ini, segera tidurkan bayi dengan memberinya susu ibu, susu formula atau menggegarkannya. Ibu perlu memperhatikan kebiasaan Si Kecil untuk mengenali tanda-tanda, agar mudah tertidur dengan mudah.

  1. Jadikan Bilik Selesa Mungkin

Bilik yang tenang dan terang sangat penting untuk tidur berkualiti. Periksa sama ada bilik tidur anak kecil anda terlalu terang atau bising untuk tidur. Lampu biru dari televisyen, layar komputer, telefon bimbit, dan tablet berisiko menekan tahap melatonin dan melambatkan mengantuk. Matikan alat elektronik sekurang-kurangnya sejam sebelum tidur supaya si kecil anda tidur. Jangan lupa untuk menyesuaikan suhu bilik agar tetap sejuk.

Baca juga: Ini adalah 6 jenis ujian yang penting untuk bayi

Jadi, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk memudahkan anak kecil anda tidur. Elakkan melakukan perkara yang belum terbukti selamat untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku kepada anak kecil anda.

Rujukan:
Menjaga Rumah yang Baik (Diakses pada tahun 2019). 10 Kesalahan Terburuk yang Anda Boleh Buat Memberi Perubatan kepada Anak-anak.
Dadah (Diakses pada tahun 2019). Cetirizine.
Kesihatan Kanak-kanak (Diakses pada tahun 2019). Ubat: Menggunakannya dengan Selamat.
Membesarkan Anak (Diakses pada tahun 2019). Cara tidur yang lebih baik: 10 petua untuk kanak-kanak.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found