Selain Corona Virus, Ini adalah 12 Wabak mematikan lain dalam Sejarah

Jakarta - Wabah virus korona, yang dimulai di China, belum mencapai tahap akhir. Untuk melawan serangan novel coronavirus (2019-nCoV), pemerintah China membina sebuah hospital khas di Wuhan. Dalam masa kira-kira 9 hari, hospital itu siap.

Ingin tahu berapa banyak wang yang mesti dikeluarkan oleh kerajaan China untuk mengatasi wabak virus korona? Virus ini diproyeksikan menelan belanja AS $ 62 miliar atau Rp 850 triliun. Angka ini kira-kira satu pertiga dari perbelanjaan negara dalam Belanjawan Negara 2020 negara kita, berjumlah Rp 2,540,4 triliun. Betul bukan?

Jadi, bagaimana mangsa virus korona?

Pada hari Khamis, 6 Februari 2020, menyusun data terkini yang dikeluarkan oleh The GISAID - Inisiatif Global untuk Berkongsi Semua Data Influenza. Tercatat bahawa penyebaran virus korona telah menjangkau 27 negara lain. Kira-kira 28,274 orang telah menguji positif coronavirus novel. Sementara itu, sekitar 565 orang telah mati akibat virus korona.

Yang perlu diingat, melalui catatan sejarah, adalah bahawa virus korona bukan satu-satunya virus mematikan yang menular. Nah, inilah beberapa wabak maut lain yang berlaku sepanjang sejarah.

Baca juga: 10 Fakta Virus Corona Yang Anda Perlu Tahu

1. Cacar di Yunani

Cacar atau cacar air pernah membunuh lebih daripada 30,000 orang di Athens, Greece, pada tahun 430 SM (SM). Penyakit yang disebabkan oleh virus variola secara kasarnya telah mengurangkan jumlah penduduk kota sebanyak 20 persen.

Orang dengan cacar mempunyai demam khas dan progresif serta ruam kulit. mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), kira-kira 3 daripada setiap 10 orang dengan cacar mati. Banyak penghidap mengalami parut kekal, terutama di wajah mereka. Dalam beberapa kes, malah menyebabkan kebutaan.

Nasib baik berkat kejayaan vaksin, cacar dapat dibasmi di Amerika Syarikat (AS). Di AS, wabak cacar terakhir berlaku pada tahun 1949.

2. Wabak Justinian, Timur Tengah

Wabak Justinian bermula pada tahun 541. Dianggarkan 50 juta orang mati di Timur Tengah, Asia dan lembah Mediterranean. Jadi, apa yang menyebabkan penyakit mematikan ini? Ternyata, Justinian disebabkan oleh bakteria yang disebarkan oleh tikus yang digigit oleh kutu yang dijangkiti.

3. Wabak Besar London

Wabak Besar London atau wabak besar London bermula di China pada tahun 1334. Kemudian, ia merebak di sepanjang jalan perdagangan. Dalam tempoh 18 bulan, wabak ini membunuh kira-kira 100,000 ribu nyawa di bandar London.

Selain itu, Florence, Itali, kehilangan sepertiga daripada 90,000 penduduknya dalam enam bulan pertama. Secara keseluruhan, Wabak Besar London membunuh 25 juta orang Eropah.

4. Wabak Moden

Wabak Moden atau wabak moden bermula pada tahun 1860-an. Wabak ini meragut nyawa lebih dari 12 juta orang di China, India dan Hong Kong. Sekitar tahun 1890-an, sains menemui bagaimana jangkitan bakteria menular dan vaksin diciptakan.

Keluli juga: Suka Makanan Ekstrim, Sup Kelawar Menyebarkan Virus Corona

5. Pandemik Selsema Besar, Sangat Mematikan

Pandemik selesema utama, juga dikenali sebagai Selsema Sepanyol, berlaku pada tahun 1918 dan 1919. Kejadian ini mula menyebar di AS, kemudian muncul di Afrika Barat dan Perancis, kemudian merebak ke hampir seluruh dunia.

Ingin tahu berapa mangsa? Jangan terkejut, menurut jurnal di Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan NasionalPandemi selesema dianggarkan telah membunuh 50 juta orang di seluruh dunia. Lebih kurang 5 kali jumlah penduduk kota Jakarta. Itu banyak, bukan?

6. Polio, Lumpuh Kekal

Polio pernah menjadi salah satu penyakit yang paling ditakuti di Amerika Syarikat. Pada awal 1950-an, sebelum vaksin polio tersedia, wabak polio menyebabkan lebih daripada 15,000 kes lumpuh setiap tahun. Kes-kes puncak polio hampir dijangkiti 60,000 orang dan lebih daripada 3,000 orang mati. Namun, setelah vaksin dijumpai, kes polio dapat dikurangkan secara drastik.

Menurut pakar WHO, penghidap polio boleh mengalami pelbagai gejala. Bermula dari demam, keletihan, sakit kepala, muntah, kekejangan di leher, dan sakit di kaki. Dalam sebilangan kecil kes, penyakit ini menyebabkan kelumpuhan yang sering kekal. Perkara yang perlu dititikberatkan ialah tidak ada penawar untuk polio. Penyakit ini hanya dapat dicegah dengan vaksin.

7. HIV

Pada tahun 1984, saintis mengenal pasti virus imunodefisiensi manusia atau HIV, sebagai virus yang menyebabkan AIDS. Pada tahun yang sama, virus ini membunuh sekurang-kurangnya lebih daripada 5,500 orang di AS. Ingin mengetahui fakta mengenai HIV dalam jumlah?

Menurut catatan WHO, setakat ini HIV telah meragut lebih daripada 32 juta nyawa. Di samping itu, kira-kira 37.9 juta orang hidup dengan HIV pada akhir tahun 2018. Itu banyak, bukan?

8. SARS

SARS, yang muncul pada bulan November 2020 di China, telah merebak ke beberapa negara lain. Bermula dari Hong Kong, Vietnam, Singapura, Indonesia, Malaysia, Eropah (UK, Itali, Sweden, Switzerland, dan Rusia), ke Amerika Syarikat.

Wabak SARS, yang berakhir pada pertengahan tahun 2003, menjangkiti 8,098 orang di pelbagai negara. Bagaimana dengan jumlah mangsa? Sekurang-kurangnya 774 orang kehilangan nyawa kerana jangkitan saluran pernafasan yang teruk ini.

Baca juga: WHO Menentukan Virus Corona Memasuki Kecemasan Kesihatan Global, Inilah 7 Fakta

9. Pandemik Selsema H1N1

Pandemik selesema H1N1 terjadi pada tahun 2009. Selsema ini juga dikenali sebagai selesema babi atau selesema babi. Menurut CDC, sekitar 151,700-575,400 orang di seluruh dunia meninggal dunia akibat jangkitan virus ini, pada tahun pertama virus itu beredar.

10. Kolera di Haiti

Wabak kolera mengorbankan sekurang-kurangnya 10,000 orang di Haiti pada tahun 2010. Wabak ini menyusul gempa yang melumpuhkan negara ini.

11. Ebola

Wabak Ebola berlaku pada tahun 2014 di Afrika Barat. Ini adalah wabak Ebola terbesar yang pernah direkodkan. Antara Ogos 2014 dan Mac 2016, sekurang-kurangnya 30,000 orang dijangkiti virus Ebola. Kira-kira 11,000 orang mati di Afrika Barat.

Kerana keganasan Ebola, WHO menetapkan penyakit ini sebagai Darurat kesihatan global, sebagai selesema babi atau selesema babi pada tahun 2009

12. Virus Zika

SIAPA yang mentakrifkan Zika sebagai Darurat kesihatan global pada tahun 2016. Virus ini dianggarkan menjangkiti 3 hingga 4 juta orang dalam satu tahun. Zika adalah penyakit bawaan nyamuk yang boleh menyebabkan kecacatan kelahiran seperti mikrosefali. Hingga kini, sekitar 86 negara telah melaporkan bukti jangkitan Zika yang disebabkan oleh nyamuk.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Suara/Panggilan video, anda boleh berbual bila-bila masa dan di mana sahaja dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). Diakses pada tahun 2020. Apa itu Cacar?
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). Diakses pada tahun 2020. Penghapusan Polio di Amerika Syarikat.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). Diakses pada 2020. Pandemik H1N1 2009 (virus H1N1pdm09).
CNN. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Maut: Epidemik sepanjang sejarah.
LearnBonds.com - Berita Kewangan. Diperoleh pada tahun 2020. Virus Corona Menjadi Wabak termahal di dunia dengan harga lebih dari $ 62bn, kata Laporan.
Kementerian Kewangan Republik Indonesia. Diakses pada tahun 2020. Belanjawan Negara 2020.
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diperoleh pada tahun 2020. 1918 Influenza: Ibu kepada Semua Pandemik.
WHO. Diakses pada tahun 2020. Poliomyelitis (polio).
WHO. Diakses pada tahun 2020. HIV / AIDS.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found