Rawatannya Mahal, Kenali Kanser Payudara HER2

Jakarta - Beberapa waktu lalu, masalah kesihatan tercetus berkat kisah Yuniarti Tanjung yang didiagnosis menghidap barah payudara positif HER2 yang akhirnya mendapat banyak simpati dan perhatian. Kerana dia tidak lagi bergantung pada ubat barah payudara positif HER2 yang diberi nama trastuzumab dari BPJS. Anda tahu, ubat itu diketahui mahal.

Apa sebenarnya barah payudara positif HER2? Memetik dari Mayo Clinic, barah payudara positif HER2 adalah barah payudara yang dikesan positif bagi protein yang disebut "reseptor faktor pertumbuhan epidermis manusia 2" (HER2). Protein ini berfungsi untuk mendorong pertumbuhan sel barah.

HER2 adalah gen yang mencipta protein atau reseptor HER2. Reseptor ini membantu mengawal pertumbuhan dan pembaikan sel payudara. Namun, jika berlebihan protein HER2 sebenarnya boleh menyebabkan pembiakan sel payudara yang tidak terkawal, menyebabkan barah payudara.

Baca juga : Kenali 6 Ciri-ciri Kanser Payudara

Kanser payudara positif HER2 lebih agresif daripada barah payudara yang lain. Kira-kira 15-20 peratus daripada semua kes barah payudara di Indonesia positif HER2. Terdapat 3 jenis tahap barah, iaitu T (tumor), N (nodul, dan M (metastasis atau penyebab), di mana barah payudara positif HER2 mengandungi T2, T3, N1, N2, dan M0.

Terdapat beberapa rawatan yang secara khusus mensasarkan HER2. Rawatan ini sangat berkesan sehingga prognosis untuk barah payudara HER2 sebenarnya cukup baik. Rawatan ini merangkumi:

  1. Ado-trastuzumab emtansine (Kadcyla).
  2. Lapatinib (Tykerb).
  3. Neratinib (Nerlynx).
  4. Pertuzumab (Perjeta).
  5. Trastuzumab (Herceptin).

Sebenarnya, barah payudara positif HER2 umumnya kurang sensitif terhadap terapi hormon. Rawatan barah jenis ini lebih berkesan dengan kemoterapi dan ubat-ubatan trastuzumab .

Perlu juga diperhatikan bahawa gejala umum barah payudara ditandai dengan adanya benjolan di sekitar payudara. Walau bagaimanapun, ini akan menjadi lebih teruk sekiranya sel metastasis (merebak) ke kelenjar getah bening. Malangnya, selalunya orang yang menghidap barah payudara tahap I dan II positif HER2 tidak mempunyai tanda-tanda yang senang diperhatikan. Itulah sebabnya mereka yang dinyatakan mempunyai tahap lanjut menaruh harapan pada kemoterapi dan ubat-ubatan trastuzumab .

Baca juga : Pengesanan Awal Kanser Payudara dengan cara ini

Memandangkan gejala barah payudara HER2 sukar dikesan, lebih baik ditingkatkan kesedaran terhadap diri mereka sendiri untuk mengenal pasti barah yang ada di dalam badan. Kami mengesyorkan agar pemeriksaan dilakukan, boleh dilakukan dengan ultrasound atau Mamografi (mesin sinar-X dos rendah untuk memeriksa payudara).

Kadar Kelangsungan Hidup HER2

Sehingga kini, tidak ada kajian khusus yang dapat meramalkan kadar kelangsungan hidup bagi penghidap barah payudara positif HER2. Kerana penyelidikan masih terhad pada kadar kelangsungan hidup untuk semua jenis barah.

Menurut American Cancer Society, terdapat kadar kelangsungan hidup relatif lima tahun bagi wanita dengan semua jenis barah payudara:

Tahap 0 - 1 (juga dikenali sebagai setempat atau tidak metastatik): hampir 100 peratus.

Tahap 2: 93 peratus.

Tahap 3: 72 peratus.

Tahap 4 (juga dikenali sebagai metastatik): 22 peratus.

Sekiranya anda belum sempat memeriksanya di hospital, anda boleh meminta doktor terlebih dahulu . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, muat turun aplikasi dalam Stor aplikasi atau Google Play sekarang, ya!