5 Bahaya Pengambilan Santan Kelapa yang Berlebihan

Jakarta - Pada bulan Ramadhan, anda akan lebih mudah mencari makanan santan. Bermula dari kompot, kacang hijau, hingga pelbagai varian ais lain. Walaupun menjelang lebaran, penggunaan santan cenderung meningkat kerana adanya rendang dan ayam goreng.

Namun, tidak kira berapa banyak makanan santan yang dihidangkan, anda tetap harus berwaspada. Kerana, terdapat pelbagai masalah kesihatan yang mungkin anda alami kerana pengambilan santan yang berlebihan. Mari kita lihat lima daripadanya di bawah:

  1. Tekanan darah tinggi

Masalah pertama yang akan timbul adalah tekanan darah tinggi (hipertensi). Ini kerana santan yang berlebihan dapat mencetuskan peningkatan kadar trigliserida, yang merupakan sejenis lemak yang berguna sebagai simpanan tenaga badan. Keadaan ini akan memberi kesan pada penyumbatan arteri dan saluran darah.

  1. Gangguan Jantung

Bahaya lain adalah peningkatan risiko masalah jantung. Ini berlaku kerana santan dimasak pada suhu tinggi dan berulang kali, sehingga mencetuskan penumpukan lemak jahat dalam santan. Keadaan ini boleh menyebabkan masalah jantung.

  1. Strok ringan

Ini berlaku kerana pemendapan lemak buruk di dalam badan, sehingga dapat menyumbat aliran darah dan arteri. Sekiranya tidak seimbang dengan mengambil cukup mineral dan cecair, maka keadaan ini akan menyebabkan strok cahaya. Semasa pada orang tua, keadaan ini boleh menyebabkan strok berat.

  1. Asid Perut Meningkat

Berbuka puasa dengan santan boleh meningkatkan asid perut, terutamanya jika anda memakannya ketika perut kosong. Akibatnya, cecair ini dapat menyukarkan perut untuk mencerna makanan lain, sehingga rasa sakit di perut tidak dapat dielakkan.

  1. Kolesterol Meningkat

Keadaan ini berlaku kerana pengumpulan lemak tepu di dalam badan. Oleh itu, tidak digalakkan anda mengambil santan dalam jumlah yang banyak, dan panaskan santan berulang kali.

Itulah lima bahaya memakan santan berlebihan. Untuk mengelakkan ini, anda perlu menghadkan pengambilan santan semasa berpuasa dan lebaran nanti. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai bahaya santan, gunakan aplikasinya hanya. Kerana melalui aplikasi tersebut Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play.

Baca juga: Hati-hati, jangan berlebihan pengambilan manis ketika berbuka puasa