Pemakanan Kulit dari Dalam, Ambil 5 Makanan Ini

, Jakarta - Rawatan dan perlindungan dari luar, seperti penggunaan pelindung matahari dan produk kecantikan dapat menjadikan kulit lebih sihat. Tetapi jangan salah, pemakanan kulit dari dalam tidak kurang pentingnya. Anda boleh "memberi makan" kulit anda untuk mengekalkan kelembapan semula jadi dan sentiasa kelihatan sihat dan cantik. Anda melakukan ini dengan memakan makanan tertentu yang mempunyai kandungan nutrisi yang baik.

Terdapat banyak jenis makanan yang mengandungi pelbagai vitamin dan mineral yang diperlukan oleh kulit. Dengan memakan makanan ini, ini bermakna anda juga memberi makan kulit agar sentiasa terjaga kebaikannya. Jadi, jenis makanan apa yang boleh dimakan untuk menyuburkan kulit dari dalam?

Makanan yang Baik untuk Kulit

Terdapat beberapa jenis makanan yang kaya dengan nutrien, seperti vitamin dan mineral, jadi ia baik untuk menjaga kesihatan kulit. Berikut adalah jenis makanan yang boleh dimakan untuk menjaga kesihatan kulit, termasuk:

  • Buah-buahan

Buah-buahan diketahui mempunyai banyak serat dan baik untuk kesihatan. Rupa-rupanya, makan makanan ini juga dapat mengekalkan kecantikan kulit, anda tahu. Jenis buah yang boleh dimakan untuk kesihatan kulit adalah strawberi dan betik. Sebabnya, kedua-dua jenis buah ini mengandungi vitamin C yang diperlukan oleh kulit.

Stroberi dapat membantu memperlambat penampilan keriput dan masalah kulit kering yang disebabkan oleh penuaan. Walaupun pepaya mengandung vitamin C dapat membantu melindungi sel kulit dari kerosakan yang disebabkan oleh sinar matahari. Kedua-dua jenis makanan berfungsi dengan memperbaiki DNA yang telah rosak akibat sinar UV.

  • Tomato

Mengonsumsi tomato juga dapat membantu menjaga kecantikan kulit dan melindungi kulit dari sinaran matahari. Kandungan vitamin dan mineral dalam buah ini, sebenarnya dapat memberikan manfaat yang baik untuk tubuh secara keseluruhan.

  • Bayam

Bayam kaya dengan lutein yang melindungi kulit dari sinaran UV. Selain itu, sayur jenis ini juga kaya dengan kadar vitamin C, K, dan E, asid folik, karotenoid, lutein, dan vitamin. zeaxanthin .

  • Tahu

Adakah anda seorang pencinta tauhu? Selamat! Pengambilan tahu secara berkala dikatakan dapat membantu meningkatkan pengeluaran kolagen yang dapat melembutkan kulit. Apabila badan menghasilkan cukup kolagen, risiko gangguan kulit, termasuk penuaan dini, dapat dielakkan.

  • Ikan

Selain buah-buahan dan sayur-sayuran, makan ikan juga dapat membantu menjaga kulit yang sihat. Jenis ikan yang boleh menjadi pilihan adalah salmon dan tuna. Kandungan asid lemak omega-3 DHA dan EPA ( docosahexaenoic dan asid eicosapentaenoik ) yang terdapat di salmon dan tuna dapat melindungi sel dari kerosakan radikal bebas yang disebabkan oleh sinar UV. Untuk mendapatkan faedah maksimum, pastikan memilih ikan yang baik dan diproses dengan cara yang betul.

Selain makan makanan sihat, anda juga dapat membantu menyuburkan kulit anda dengan makanan tambahan khas yang banyak dijual di pasaran. Biasanya, produk tambahan seperti ini sudah mempunyai kandungan nutrisi yang mencukupi dan diperlukan oleh kulit. Kami mengesyorkan agar anda memilih jenis suplemen yang sudah terkenal dengan khasiatnya dan menyesuaikannya dengan keadaan badan.

Kini anda boleh membeli makanan tambahan untuk kulit anda atau merawat badan anda dengan aplikasinya . Lebih mudah membeli ubat dan keperluan kesihatan hanya dengan satu aplikasi. Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 12 Makanan Terbaik untuk Kulit yang Sihat.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Makanan untuk Kulit yang Sihat dan Lembut.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found