Mitos atau Fakta, Kontraseptif IUD Menambah Berat Badan?

hello c, Jakarta - Peranti Intrauterin (IUD) adalah bentuk kontrasepsi yang digunakan oleh wanita. Ini adalah alat kecil yang dimasukkan doktor ke dalam rahim. Ini adalah salah satu kaedah kawalan kelahiran yang paling berkesan. Terdapat dua bentuk IUD, IUD tembaga dan IUD hormon, dan kedua-duanya mempunyai kesan sampingan yang berbeza.

Walau bagaimanapun, terdapat mitos yang beredar di masyarakat bahawa IUD boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Jadi, anda mungkin tertanya-tanya apakah ini hanya mitos atau fakta. Namun, satu perkara yang perlu anda perhatikan adalah bahawa kenaikan berat badan secara keseluruhan boleh ada kaitan dengan proses penuaan semula jadi dan pilihan gaya hidup yang anda buat. Untuk itu, pertimbangkan ulasan berikut mengenai hubungan antara IUD dan kenaikan berat badan!

Baca juga: 13 Fakta Mengenai Kontraseptif IUD yang Perlu Anda Ketahui

IUD Sebab Berat Badan, Mitos atau Fakta Berat?

IUD hormon menyenaraikan bahawa ia dapat menambah berat badan sebagai kemungkinan kesan sampingan. Bagaimanapun, menurut laman web tersebut Mirena , kurang dari 5 peratus wanita yang menggunakannya menambah berat badan.

Menggunakan kaedah kontraseptif tertentu dianggap menyebabkan kenaikan berat badan. Walau bagaimanapun, penyelidikan menunjukkan bahawa kebanyakan wanita cenderung menambah berat badan selama tahun pembiakan mereka, dan ini tidak ada kaitan dengan kaedah kontraseptif yang mereka pilih.

A.S. Pusat Kerjasama Kebangsaan untuk Kesihatan Wanita dan Kanak-kanak mengkaji beberapa kajian mengenai kenaikan berat badan dan IUD tembaga. Tidak ada bukti bahawa penggunaan IUD mempengaruhi berat badan.

Di samping itu, menurut A.S. Pusat Maklumat Nasional Bioteknologi Walau bagaimanapun, bentuk kontrasepsi hormon yang lain mungkin tidak akan membuat wanita bertambah berat badan. Sekiranya anda merasa berat badan anda disebabkan oleh kontrasepsi hormon, anda harus berjumpa doktor. Terdapat banyak bentuk alat perancang dan anda boleh menggunakan kaedah yang paling sesuai untuk anda.

Anda juga boleh membincangkannya dengan doktor anda di mengenai pil perancang yang tepat untuk anda. Cukup gunakan telefon pintar, dan anda boleh berhubung terus dengan pengamal am atau pakar hanya melalui tangan anda.

Baca juga: Bolehkah Vasektomi Mempengaruhi Prestasi Seks Lelaki?

Mengekalkan berat badan yang sihat selepas berkahwin

Menguruskan berat badan yang sihat sebenarnya adalah langkah yang tidak akan berhenti sepanjang hayat. Anda tidak sendirian dalam menghadapinya, kerana lebih daripada 60 peratus wanita di Amerika Syarikat mempunyai berat badan berlebihan menurut laporan A.S. Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia (HHS).

Melakukan apa yang anda mampu untuk mengekalkan berat badan yang sihat dan mengelakkan kenaikan berat badan yang signifikan adalah penting untuk kesihatan keseluruhan. Anda boleh menggunakan skala indeks jisim badan (BMI) untuk menentukan sama ada anda normal atau berat badan berlebihan.

Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, elakkan makan lebih banyak kalori daripada yang anda bakar setiap hari. Di samping itu, terdapat beberapa petua untuk menerapkan diet seimbang untuk mengelakkan kenaikan berat badan yang berlebihan:

  • Makan pelbagai jenis buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, produk tenusu rendah lemak, dan sumber protein tanpa lemak.
  • Elakkan daging tinggi lemak, makanan goreng, dan makanan bergula.
  • Minum banyak air dan minum bukan minuman berkalori tinggi seperti soda.
  • Anda harus mengelakkan diet dan penghapusan tertentu yang menghilangkan vitamin, mineral, dan nutrien lain yang sebenarnya anda perlukan.

Baca juga: Kesan Kontrasepsi IUD terhadap Kanser Serviks

Untuk mencapai dan mengekalkan berat badan yang sihat, anda juga perlu melakukan senaman fizikal secara berkala. Untuk kesihatan yang optimum, rutin senaman mingguan anda harus merangkumi:

  • Latihan aerobik, seperti berlari, berjalan kaki, berbasikal, atau berenang.
  • Latihan kekuatan, seperti mengangkat berat atau menggunakan jalur rintangan .
  • Senaman regangan.

Anda harus menghabiskan sekurang-kurangnya 150 minit aktiviti aerobik intensiti sederhana setiap minggu. Menurut HHS, anda mungkin perlu melakukan lebih dari 300 minit aktiviti intensiti sederhana setiap minggu untuk menurunkan berat badan dengan ketara. Di samping itu, dengan membuat pilihan makanan yang sihat dan melakukan aktiviti fizikal secara teratur, anda akan dapat mengekalkan berat badan yang sihat.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Peranti Intrauterin (IUD) Menyebabkan Peningkatan Berat Badan?
GoodRX. Diakses pada tahun 2020. Adakah IUD Menyebabkan Berat Badan? Inilah Fakta.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Adakah Terdapat Hubungan Antara IUD dan Peningkatan Berat?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found