Ini adalah Fakta Lengkap Mengenai Kerencatan Mental

, Jakarta - Ramai orang pasti tahu mengenai keterbelakangan mental. Gangguan ini, juga dikenali sebagai kecacatan intelektual, berlaku ketika seseorang mengalami kecerdasan atau kemampuan mental di bawah rata-rata. Keadaan ini menyebabkan penghidap kurang mahir dalam aktiviti mereka.

Walaupun begitu, itu tidak bermaksud seseorang yang terencat akal tidak dapat belajar sama sekali. Orang itu dapat belajar, tetapi pada kadar yang lebih perlahan. Di samping itu, ramai yang menganggap keterbelakangan mental sama dengan penyakit mental. Sebenarnya, kedua-dua perkara itu sangat berbeza antara satu sama lain. Agar anda dapat memahami lebih lanjut mengenai keterbelakangan mental, berikut adalah penjelasan lengkap mengenai fakta.

Terdapat beberapa jenis keterbelakangan mental

Gangguan yang boleh menyebabkan kecacatan intelektual dapat dibahagikan kepada beberapa jenis. Ini bergantung pada seberapa tinggi Intelligence Quotient (IQ) yang dimiliki oleh penghidapnya. selepas pemeriksaan. Terdapat beberapa jenis keterbelakangan mental, termasuk:

 1. Kerencatan Mental Ringan

Kerencatan mental ringan adalah jenis biasa yang berlaku pada seseorang yang mengalami gangguan ini. Kira-kira 85 peratus orang kurang upaya intelektual mengalami jenis ini. Skor IQ penderita berkisar antara 50 hingga 75. Orang yang terkena jenis ini boleh hidup berdikari dengan sokongan orang di sekeliling mereka.

 1. Kerencatan Mental Sederhana

Seseorang yang mempunyai keterbelakangan mental jenis ini mempunyai IQ dengan skor 35 hingga 55. Orang dengan gangguan ini dapat menjalankan aktiviti harian dengan pengawasan. Penderita boleh belajar berkomunikasi dan bergerak, selama seseorang memerhatikan.

 1. Kerencatan Mental yang teruk

Kira-kira 3 hingga 4 peratus daripada jumlah orang yang mengalami keterbelakangan mental akan mengalami teruk. Orang yang mengalami gangguan ini mempunyai skor IQ sekitar 20 hingga 40. Orang yang mengalami ini dapat mempelajari kemahiran hidup dan komunikasi yang sangat asas.

Baca juga: 5 Faktor Yang Boleh Meningkatkan Retardasi Mental

Kerencatan Mental Menyebabkan Beberapa Gejala

Kerencatan mental yang berlaku pada seseorang boleh menyebabkan banyak gejala. Ini mungkin berlaku semasa penghidapnya masih bayi. Walau bagaimanapun, gejala-gejala ini mungkin tidak muncul sehingga kanak-kanak itu berumur sekolah. Beberapa simptom keterbelakangan mental yang biasa adalah:

 • Pembangunan diri yang perlahan, seperti berguling dan merangkak.

 • Kelewatan pertuturan atau kesukaran untuk bercakap.

 • Lambat untuk menguasai asas-asasnya.

 • Kesukaran mengingati perkara.

 • Tidak dapat mengaitkan tindakan dengan akibat.

 • Tingkah laku bermasalah, seperti amukan yang kerap.

 • Sukar untuk menyelesaikan masalah.

Pada kanak-kanak yang mengalami keterbelakangan mental, mereka mungkin menghadapi masalah kesihatan yang lain. Masalah yang berlaku, seperti sawan, mood terganggu, keterampilan motorik terganggu, dan ada masalah dengan penglihatan dan pendengaran. Sekiranya anak anda menunjukkan gejala ini, segera hubungi doktor dari memastikan. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: Ketahui 5 Perkara Yang Menyebabkan Kerencatan Mental

Apa yang Menyebabkan Kerencatan Mental?

Penyebab keterbelakangan mental yang biasa adalah gangguan pada perkembangan otak yang normal. Walau bagaimanapun, penyebab khusus gangguan yang menyebabkan kecacatan mental tidak mutlak. Penyebab umum gangguan adalah:

 • Keadaan genetik, seperti sindrom Down dan sindrom X rapuh.

 • Masalah semasa kehamilan, seperti pengambilan alkohol, kekurangan zat makanan, jangkitan tertentu, hingga preeklamsia.

 • Masalah semasa bersalin, iaitu ketika bayi kekurangan oksigen semasa bersalin atau dilahirkan sebelum waktunya.

 • Penyakit lain, seperti meningitis, batuk rejan, dan campak.

Baca juga: Inilah Cara Mencegah Retardasi Mental

Walaupun begitu, bukan sahaja perkara di atas yang boleh menyebabkan keterbelakangan mental. Punca kecacatan intelektual lain mungkin tidak diketahui. Oleh itu, anda harus mengelakkan sebab-sebab yang boleh anda ketahui.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found